Anunobi izvukao šampiona iz provalije – 2:1

Boston Celtics Plej-of Toronto Raptors

Anunobi izvukao šampiona iz provalije – 2:1

Boston Celtics Plej-of Toronto Raptors
Autor: Uroš Živković Datum objave: 04.09.2020. Foto: readnews.io

Kakav kraj, kakva završnica! Trojka Anunobija na 5 desetinki do kraja, za beg Reptorsa sa ivice ponora i smanjenje prednosti Seltiksa na 2:1.

Fenomenalan pogodak mladog Britanca, na odličan pas iz auta Kajla Laurija, koji možda snosi podjednake zasluge za ovaj koš. Pogledajte kako je to izgledalo:

Krenuli su Reptorsi nešto bolje nego u prethodna dva duela, odbrana je bila na mnogo višem nivou, a napad je predvodio agresivni Lauri koji je ušao u meč rešen da pokaže da se ne boji da preuzme odgovornost. Postigao je 8 od prvih 10 poena svog tima. Dobro je krenuo i Gasol, koji je konačno i u napadu bio prisutan i upisao je brzih 6 poena. Ipak, bila je ovo četvrtina Kembe Vokera! Ubacio je 17 poena uz samo jedan promašaj iz igre, sjajno razigravao saigrače, jako dobro preuzimao u odbrani, jednostavno, u potpunosti dirigovao igrom Kelta koji zahvaljujući njemu preuzimaju vođstvo i kontrolu ove utakmice.

U drugoj deonici Boston nastavlja da održava blagu prednost, ali je dosta opao ritam, gledamo previše grešaka i promašaja na obe strane, a u tome nekako prednjače glavne zvezde timova – Tejtum i Sijakam. Tejtum više promašajima, nije imao previše grešaka, ali ga šut nikako nije služio, dok je Sijakam nastavio sa užasnim partijama u ovoj seriji. Momak od koga se mnogo očekuje u Torontu je ponovo ušao u rani problem sa ličnim greškama, bio je poprilično dekoncentrisan u defanzivi, a nastavio je i sa uzimanjem potpuno nerezonskih i nepotrebnih šuteva, naročito spolja.

Treba odati priznanje i Džejlenu Braunu, koji je prosto “pojeo” Kamerunca. I ne samo njega, Braun je igrao neverovatnu odbranu u prvom poluvremenu, možda je bio nešto tiši u napadu, ali je svakako zabeležio 10 poena u prva 24 minuta, a imao je i nestvarnih 10 skokova i 3 blokade. Zahvaljujući njemu, Vokeru i Tejtumu koji se polako budi, Boston odlazi sa plus 10 na odmor.

Početak drugog poluvremena protiče u sličnom ritmu kao završnica prvog, Kemba i ekipa igraju racionalno, raznovrsno, a Sijakam, Lauri i ostali nastavljaju sa “ciglarenjem”. Previše Reptorsi forsiraju šut za tri, kada im očigledno ne ide, ili makar igračima koji ga forsiraju nikako ne ide. Lauri je sredinom trećeg perioda pogodio svoju tek drugu trojku u ovoj seriju, do tada je šutirao nerealnih 1/17.

Konačno je i Kanter dobio priliku u ovom polufinalu, Robert Vilijams je u potpunosti preuzeo njegove minute i postao glavna rezerva Danijelu Tajsu, a ubrzo se videlo i zbog čega. Turčin jeste postigao brza 4 poena, ali su za tih par minuta koliko je on bio u igri, Reptorsi napravili seriju 11:2 i ponovo preuzeli minimalno vođstvo. Brzi povratak u igru Vilijams je obeležio jednim sprektakularnim zakucavanjem.

Poslednji period igre kreće u jednom jako dobrom ritmu, uz neke odlične poteze, kao da je sve to bio uvod za ono što nam sleduje u samoj završnici. Van Vlit vezuje dve trojke, ali ne da Voker koji uzvraća svojim dobrim potezima i ponovo je nerešeno. Do samog kraja ekipe se smenjuju u blagom vođstvu, da bi se u poslednji minut ušlo sa, reklo bi se “velikih” +4 za Boston. Sjajni Van Vlit uspeva da izjednači, ali Seltiksi imaju poslednji napad. Lopta je kod Kembe koji je drži do samog kraja, a onda perfektno asistira za potpuno usamljenog Tajsa koji zakucava i donosi minimalnu prednost svom timu 103:101, a na semaforu stoji 0.5 sekundi do kraja.

Delovalo je da je to to, da šampionima preti metla, da će to biti velikih 3:0 za Boston, međutim, videli ste već kakav scenario se dogodio, nešto što samo košarka može da režira, nešto što može biti i inicijalna kapisla za Reptorse u nastavku ove serije i biće zanimljivo kako će Seltiksi odgovoriti u narednom susretu.

Kajl Lauri je u pobedničkom timu bio najefikasniji sa 31 poenom, a upisao je i 8 asistencija i 6 skokova, Van Vlit je imao 25 poena i 6 asistencija, uz ne baš sjajnih 9/22 iz igre, a junak pobede, Ou Dži Anunobi je imao dabl-dabl sa 12 poena i 10 skokova.

U poraženoj ekipi, Kemba Voker je imao 29 poena, po 3 skoka i asistencije, Džejlen Braun je završio sa 19 poena, 12 skokova i 4 blokade, dok je Tejtum zabeležio 15 poena, 9 skokova i 3 asistencije uz veoma loših 5/18 iz igre.

Sledeći meč ovog polufinala Istoka igra se u subotu uveče, pola časa posle ponoći.

Podelite vest: