Trijumf Seltiksa nad Siksersima u prvom meču

Boston Celtics Philadelphia 76ers Plej-of

Trijumf Seltiksa nad Siksersima u prvom meču

Boston Celtics Philadelphia 76ers Plej-of
Autor: Uroš Živković Datum objave: 18.08.2020. Foto: Associated Press

Nisu blistali, ali računa se pobeda – 109:101. Boston je poveo protiv Filadelfije 1:0!

Nešto sporiji početak utakmice u kome se najbolje snašao Džoel Embid. Vidno željan igre, agresivan na niskom postu, Kamerunac je bio jedini raspoloženi igrač Siksersa u uvodnim minutima. S druge strane, Seltiksi brzo uzvraćaju dobrom odbranom, pre svega, a u napadu preko Džejlena Brauna koji postiže 8 poena za vrlo kratko vreme. Embid nastavlja da igra, gotovo sam, uz blagu podršku Tobajasa Herisa koji ga hrani loptama i postiže 8 od ukupno 10 poena svog tima, da bi do svog 11. stigao trojkom uz zvuk sirene i u tom trenutku je bio bez promašaja iz igre – 5/5.

Džejson Tejtum je krenuo nešto sporije, nakon par promašaja nije baš previše ni bio siguran u svoj šut, ali je onda počeo da bude agresivniji u prodoru i tako je iznudio nekoliko ličnih grešaka igrača Filadelfije na samom obruču, koje su mu donele slobodna bacanja. Veliki problem Siksersa su u ovoj uvodnoj deonici bile izgunljene lopte, imali su ih čak 7, naspram samo jedne Seltiksa, koji su upravo iz tih ukradenih lopti došli do laganih 10 poena.

Na početku druge četvrtine ekipe su se uglavnom smenjivale u vođstvu, šansu su dobili igrači sa klupa, a među njima se možda najviše istakao mladi centar Bostona, Robert Vilijams, koji je, kao treća opcija na toj poziciji, brzo ušao u igru umesto indisponiranog Enesa Kantera, od koga je bilo više štete nego koristi. Vilijams je doprineo svojom agresivnošću i borbenošću, imao je čak 4 skoka u napadu u kratkom periodu i maksimalno iskoristio svoje minute na terenu. S druge strane, standardno već u “mehuru”, Alek Burks je predvodio rezerviste File sa 8 poena. Nastavlja se problem Filadelfije sa izgubljenim loptama, protivnik to koristi i pravi brzu seriju od 7:0, a onda na scenu stupa i Džejson Tejtum! On je u drugoj deonici postigao 15 poena, nakon svega 6 u prvoj i sam je održavao tu blagu prednost koju je njegov tim imao, a koja je na poluvremena iznosila 6 razlike.

U nastavku utakmice, ponovo gledamo duel Tejtuma i Embida, makar napadački gledano. Obojica su glavne ofanzivne sile svojih timova i nastavljaju tamo gde su stali na poluvremenu. Džejlen Braun je dobio jedan nezgodan udarac u butinu i morao je da napusti igru, veliki peh za Kelte, s obzirom na to da je on jedini bio napadački raspoložen uz Tejtuma. Zaigrali su tada Hejvord i Voker nešto agresivnije, ali ih šut i dalje nije baš najbolje služio. Na drugoj strani, Tobajas Heris mnogo aktivniji na samom obruču u drugom poluvremenu, nakon odličnih 7 asistencija koje je imao u prvom, odlučio je da i poenterski doprinese. Odličnu rolu u ovim trenucima sa 8 poena imao je i Šejk Milton, rezervni plej Siksersa, koji je na prethodnim mečevima preuzeo ulogu startera, nakon povrede Bena Simonsa.

U ovim trenucima deluje da se i Al Horford polako budi i on je verovatno i najzaslužniji što Filadelfija serijom od 13:0 finišira treću četvrtinu i preuzima vođstvo 79:75. Treba ipak napomenuti da Horfordu nije bilo ni malo lako, iako je protiv sebe, kao direktnog čuvara, imao znatno nižeg i slabijeg Gordona Hejvorda, konstantno je bio udvajan, “izguravan” što dalje od koša, pa je morao da uzima neke izuzetno teške šuteve. Ipak, uspevao je da doprinosi razigravanjem saigrača, a njemu to nikada nije bilo strano u igri i vrlo dobro zna kako to da radi.

Poslednja deonica donela nam je od samog starta rezultatsku neizvesnost. Boston se vraća iz minusa zahvaljujući Džejlenu Braunu koji ipak nije ozbiljnije povređen i nakon uvodna tri minuta imamo egal 86:86. Nošeni vidno raspoloženim Braunom, Kelti nastavljaju u istom ritmu i dolaze do +8 na nešto manje od 5 minuta do kraja. Sve je u ovim trenucima išlo na njihovu ruku, ulazili su šutevi, dok na drugoj strani baš i nisu, Embid je u potpunosti zaustavljen, a najzad je počeo i Kemba Voker da ima svoj napadački doprinos. Kod Siksersa je Džoš Ričardson šuterski konačno proradio, dok je tokom čitavog meča defanzivno bio na vrlo zavidnom nivou. Kao što je Embid zaustavljen, isto tako je i njegov “sparing partner” sa mini priprema tokom ove pauze, Džejson Tejtum imao velikih problema sa Matisom Tajbulom, koji ga je preuzeo u drugom poluvremenu i bukvalno mu nije davao da diše. On je u drugoj polovini meča zabeležio svega 11 poena, uz 2/9 iz igre, dok ga je čuvao Tajbul! Veliki peh za Boston bi mogla da bude i povreda desnog skočnog zgloba koju je doživeo Hejvord pri jednom nezgodnom doskoku. U toku dana ćemo znati kolika je ozbiljnost ove povrede, ali na prvi pogled nije delovalo ni malo bezazleno.

U samoj završnici, nisu se nešto previše proslavili ni jedni ni drugi, ipak, Seltiksi su prosto bili snalažljiviji i odnose pobedu za početnu prednost u ovoj seriji. Teško je bilo šta zaključiti nakon ove prve utakmice, u kom pravcu će se odvijati čitava serija. Deluje da Boston drži sve u svojim rukama, da imaju veću širinu, više igrača koji mogu napadački da doprinesu, ali ipak ne bi trebalo ni Filadelfiju prerano otpisivati.

Najefikasniji u pobedničkom timu bili su Džejson Tejtum sa 32 poena i 13 skokova i Džejlen Braun sa 29 poena (9/16 iz igre, odličnih 5/8 za tri poena). U poraženom timu, pored Embida koji je imao 26 poena i 16 skokova, po 18 su postigli Ričardson i Burks, a vrlo dobru rolu imao je i Tobajas Heris sa 15 poena i po 8 skokova i asistencija.

Podelite vest: