Tvrda utakmica, Boston stigao do osetne prednosti

Boston Celtics Plej-of Toronto Raptors

Tvrda utakmica, Boston stigao do osetne prednosti

Boston Celtics Plej-of Toronto Raptors
Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 02.09.2020. Foto: Celtics Wire

Gledali smo mnogo zanimljiviju utakmicu od uvodne, ali ishod je bio isti – pobeda Bostona. Ovog puta 102:99, 2-0 u seriji!

Toronto je krenuo odlučno u meč, željni da što pre pokažu da je prošli meč bio pusta slučajnost i dolaze do vodjstva od 17:9 na krilima Freda VanVlita ispred ostalih. Tok četvrtine promenio je Robert Vilijams, koji na svoj način skuplja nekoliko ofanzivnih skokova i pretvara u poene, strašnim zakucavanjima. Na kraju četvrtine nerešeno, 28:28, FVV 9 poena, “Gospodar Vremena” ima 10 poena, uz 5/5 iz igre.

Druga četvrtina počinje dosta tvrdje i uz manje kreativnosti na obe strane. Nakon gotovo 6 minuta igre, timovi šutiraju kombinovanih 4 od 17 iz igre.

Nakon tajmauta oba tima dolaze do kakvog takvog ritma. Džejlen Braun i Džejson Tejtum rade posao za Boston, ali Kemba prosto ne postoji u prvom poluvremenu.

Toronto, čini se, nekako teže dolazi do poena, ali preživljavaju u egalu. Situacija se možda oslikava i u broju slobodnih bacanja – 0 za Toronto u celom poluvremenu. Boston perfektno zatvara rekete i “seče” prostor za prodor sa perimetra. Seltiksi su izveli 9 slobodnih bacanja u prvom poluvremenu i pogodili sve.

Trojka Sijakama sa 8, 9 metara uz zvuk sirene za kraj poluvremena, postavlja rezultat 50:48 u korist Seltiksa.

Neočekivani heroj za Toronto na početku treće četvrtine. Odži Anunobi je u jednom trenutku šutirao 4/4 van linije za 3 poena, a onda je spustio loptu i na zemlju, prelepi poeni.

Na drugoj strani Reptorsi nemaju rešenje za Džejsona Tejtuma, ovaj momak izrasta u bolesnog napadača. Nijedan igrač tima iz Kanade se nije proslavio kada je zadobio zadataka da sačuva krilo Bostona. Tejtum sredinom treće četvrtine već ima 25 poena, uz 10 pogodjenih slobodnih bacanja.

Gde je Anunobi stao, tu Ibaka nastavlja. Naturalizovani Španac šutira spektakularno u mehuru. Dve vezane trojke donose najveću prednost Torontu, 75:66. Nešto manje od 3 minuta do kraja treće četvrtine, Ibaka ima 15 poena, a na terenu je proveo tek 14 minuta. Šutira 6/7 iz igre i 3/4 za 3 poena.

Toronto ulazi u poslednju četvrtinu sa zavidnom prednošću, ali sve briše Markus Smart koji za minut i 15 sekundi postiže tri trojke i vraća meč u egal – 80:79.

Još jednom smo svedoci koliko je samo “trojka” bitan faktor u današnjem NBA. Ne samo da se prednost Toronta od 8 poena istopila, već je pretvorena u deficit od 6. Markus Smart šutira 5/5 u poslednjoj četvrtini van linije 7,24m. Tejtum se priključuje, što tera Nursa na tajmaut.

Taman kada se činilo da se nazire kraj, kada je Boston stigao do svoje najveće prednosti od 8 poena, Toronto konačno prekida seriju promašaja za 3 poena preko VanVlita, vezuju 5 poena i vraćaju neizvesnost u meč.

Za ovo se dobija tehnička u današnjem NBA? Ljudi, u pitanju je plejof, završnica meča, emocije, važan momenat i bitna sudijska odluka. Ovo ne sme biti tehnička.

Lauri koristi 3 slobodna, posle tehničkog i dva nakon faula Džejlena Brauna. Manje od minute do kraja, samo jedan poen prednosti za Boston, ali onda…

“Cardiac” Kemba! Nakon što je stažirao tokom gotovo čitavog meča, stavlja Ibaku na skejt i pogadja u svom stilu, 102:99 Seltiksi!

Vokerov pogodak bukvalno donosi pobedu Keltima, nakon što je evidentan nedostatak raspoloženih igrača Reptorsa koštao tim bolje realizacije u finišu. Gotovo da nisu uputili kvalitetan šut ka košu u poslednjih 45 sekundi meča.

Paskal Sijakam nastavlja da igra jako loše u mehuru. VanVlit je prosto nestao nakon dobrog prvog poluvremena. Kajl Lauri je takodje van forme u svakom smislu. Držao se Toronto fenomenalno, odlična timska igra pre svega u odbrani stavila ih je u zavidan položaj, ali ovaj tim Seltiksa je previše talentovan kako bi izgubio meč od protivnika koji igra bez i jednog raspoloženog igrača napadački.

Za Boston – Tejtum 34 poena, 8 skokova, 6 asistencija. 8/17 iz igre, 4/7 za 3, 14/14 sa linije penala.

“Zeleni” dobijaju i drugi meč u seriji, Torontu se ne piše lepo. Sledeći meč na programu je u noći izmedju četvrtka i petka, pola časa posle ponoći.

 

Podelite vest: