Jokić odveo Denver u narednu rundu!

Denver Nuggets Plej-of Utah Jazz

Jokić odveo Denver u narednu rundu!

Denver Nuggets Plej-of Utah Jazz
Autor: Uroš Živković Datum objave: 02.09.2020. Foto: essentiallysports.com

Auh, kakva završnica i koliko sreće za Nagetse na samom kraju! Tesna pobeda nad Jutom u odlučujućem meču za plasman dalje – 80:78.

Očekivano tvrda utakmica, nervozna, sa dosta promašaja i grešaka i na kraju ipak snalažljiviji igrači Denvera, a treba biti realan i reći da ih je ozbiljno pogledala i sreća u tim poslednjim sekundama! Ipak, treba pre svega istaći da su se vratili iz potpunog ponora i preokrenuli zaostatak 1:3, što je samo po sebi za svaku pohvalu i oni su tek 12. tim u istoriji doigravanja kome je tako nešto pošlo za rukom.

Na početku utakmice, gledamo neke neverovatne scene – igrači Denvera igraju ozbiljnu odbranu od samog starta! Šalu na stranu, ali Nagetsi su mnogo ozbiljnije ušli u ovaj duel, kao da su tim svojim pristupom prosto iznenadili rivala i bukvalno ih zbunili, a mora se priznati da su i igrači Jute delovali kao da je pritisak preveliki i da nisu psihički prisutni uopšte. Ne baš sjajan pristup za odlučujuću utakmicu jedne serije u doigravanju.

Jokić i Muri drže sve pod kontrolom u napadu svog tima, Jokić pogotovo, ponovo je agresivan u reketu, napada sa niskog posta, pa i ako ne nađe pravi šut, onaj koji bi želeo, uvek je tu neki pravovremeni pas spolja, dok Džezeri imaju velikih problema u ofanzivi, Mičel gotovo da se uopšte i ne vidi, a Konli u ovoj fazi meča više razmišlja o razigravanju saigrača, nego o šutiranju.

Moramo spomenuti i dva igrača koji potpuno iz senke izuzetno doprinose svojim učinkom u ovoj seriji, a to su radili i večeras, već u prvoj deonici – s jedne strane Monte Moris, sa druge Džordž Nijang. Moris je igrač koji je vrlo racionalan, koji ne srlja previše, koji će organizaciju napada rado prepustiti Jokiću, a opet je tu kada treba sam da napravi nešto kreativno. Ume da napadne koš, na obruču se dobro snalazi, dok je sa poludistance gotovo nepogrešiv. Nijang je totalno suprotan profil igrača, on uglavnom “ćoškari” i čeka svoju priliku za šut, a ume često i da se brzinski ubaci pod koš, kada vidi da njegovi bekovi krenu na prodor, što mu često omogućuje poentiranje nakon dodavanja kada ostane sam ispod koša, ili uspe da izbori novi napad svom timu ofanzivnim skokom.

Iako u drugi period igre i jedni i drugi ulaze sa dosta promašaja, igrači ekipe iz Kolorada su ipak snalažljiviji, uspevaju da dođu do nekih lakih poena, a ponovo je odbrana na vrhunskom nivou, kao u prošlom meču kada su Plamli, Porter i Kreg prednjačili u toj rezervnoj petorci. Naravno, tu je i tek oporavljeni Geri Heris koji je potpuno “zaključao” Klarksona, koji i inače uzima neke nerealne šuteve, a ovoga puta čak ni to nije uspevao da učini. Portera ne služi šut nikako, međutim ovaj momak sazreva iz utakmice u utakmicu i, iako i dalje ume nekad previše ishitreno da šutira ili zasrlja u napadu, večeras je bio na nivou i u odbrani (nije to još sjajno, ali mnogo bolje izgleda nego pre par nedelja) i na skoku, a imao je i par izuzetnih asistencija.

U prvom poluvremenu je postojao samo jedan tim na terenu, čak ni Donovan Mičel, koji se jeste malo probudio pred sam kraj, nije ništa uspevao protiv izuzetno raspoloženih Nagetsa i razlika od 14 poena je delovala možda i premalo, s obzirom na situaciju na parketu.

Prvih par minuta nastavka izgledalo je kao da će Denver pokušati što pre da reši ovaj susret – brzih 5 poena za maksimalnih +19, nekoliko dobrih odbrana, puna kontrola utakmice je bila u njihovim rukama. Međutim, u tim trenucima se videla sva ta mladost i neiskustvo ovog tima, nekoliko bespotrebnih pokušaja u ranoj fazi napada, uz par amaterskih grešaka i eto Džezera na 10 poena minusa kroz samo par napada.

Bilo je tada nekako očigledno uočljivo da su svi u taboru Nagetsa zabrinuti, stao ih je šut, a Mičel je počeo da hvata svoj ritam. On sam spušta razliku na svega 5 poena i daje svima do znanja da se neće predati do samog kraja. Zanimljive su stvarno bile njegove gestikulacije počev od tog dela meča, pa sve do samog kraja, svaki koš saigrača je proslavljao burnije nego on sam da ga je postigao i ovaj momak zaista izrasta u jednog pravog lidera, ako to već uveliko i nije.

Nikola Jokić je jedini koji je rešen da uzvrati i to radi jako dobro sa vezanih 7 poena, međutim pravi i svoju 4. ličnu grešku, što je, logično, veliki problem za njegov tim.

Poslednja deonica je počela upravo bez Jokića koji je morao na hlađenje, a samim tim je i njegova ekipa imala velikih problema u napadu, Džezeri prave veliku seriju od 13:0 i dolaze do prednosti prvi put još od samog starta meča. Jokić se ubrzo vraća nazad u igru i nakon samo nekoliko minuta pravi i svoju 5. ličnu grešku. Ipak, ostaje na terenu, Meloun naprosto nije lud da izbacuje svog najboljeg i jedinog raspoloženog igrača iz igre, ovo je utakmica za sve ili ništa!

Igralo se u tim trenucima koš za koš, ili bolje rečeno, “promašaj za promašaj”, ili još preciznije “greška za grešku”, što je sigurno i razumljivo, no, nikako nije bilo baš previše lepo za gledati. U poslednji minut meča ulazi se rezultatom 78:78 i neizvesnost i tenzija dostižu svoj maksimum.

Lopta ide Jokiću u tom narednom posedu i on fenomenalno pogađa, preko Gobera, za koš prednosti. Retko ko je mogao tada da pretpostavi da će to biti i poslednji pogodak na meču, ali usledila je jedna neverovatna sekvenca.

Poslednji napad Jute krenuo je preko Mičela, ali mu je ubrzo Heris ukrao loptu i odmah otvorio kontru svom timu koju su istrčala čak trojica igrača i delovalo je da je to to, da će to biti tačka na ovaj duel. Muri koji je vodio napad odlučuje se za dodavanje Kregu koji promašuje nešto nemoguće, promašuje pobedu, čist zicer, mogao je tada da bude potpuni tragičar, ali na njegovu sreću, rekontra Jute preko Konlija koji je šutirao u poslednjoj sekundi, nije bila uspešna, lopta se izmigoljila iz obruča i Nagetsi ipak idu na megdan Klipersima u narednu rundu. Uostalom, pogledajte kako je to izgledalo:

Nikola Jokić bio je ubedljivo najbolji pojedinac susreta sa 30 poena, 14 skokova i 4 asistencije, Muri se poprilično “ohladio” nakon prethodnih duela i ubacio je svega 17 poena, uz 7/21 iz igre.

U poraženoj ekipi, Mičel je bio najefikasniji sa 22 poena, mada je i on bio poprilično ispod svog proseka, kada je ova serija u pitanju, samo 2/8 je šutirao za tri poena, a zabeležio je i 9 skokova. Rudi Gober je imao dabl-dabl sa 19 poena i 18 skokova. Majk Konli, na kraju i tragičar, potpuno je zakazao pošto je upisao samo 8 poena uz katastrofalnih 2/13 iz igre.

Nagetsi će svoj prvi meč naredne runde protiv Klipersa odigrati već za dva dana, u terminu koji će naknadno biti poznat.

Podelite vest: