Klipersi bolji u završnici, Jokić nije mogao sam

Denver Nuggets LA Clippers Plej-of

Klipersi bolji u završnici, Jokić nije mogao sam

Denver Nuggets LA Clippers Plej-of
Autor: Uroš Živković Datum objave: 08.09.2020. Foto: Example Sports

Pobeda Los Anđeles Klipersa 113:107 za novu prednost u ovom polufinalu Zapadne konferencije – 2:1.

Na kraju je ipak došao do izražaja individualni kvalitet koji Klipersi očigledno mnogo više poseduju, Nagetsima nije pomogla ni još jedna vrhunska partija Nikole Jokiće koji je bio nadomak tripl-dabla, ali nije imao pravu podršku saigrača.

Odlično su otvorili utakmicu i jedni i drugi. Nagetsi izuzetno tečno igraju u napadu, nesebično, dok na drugoj strani Klipersi više individualnim rešenjima rešavaju svoje početne napade. Gledamo brzu igru, sa dosta pogođenih šuteva i mora se priznati da odbrane i nisu toliko na lošem nivou koliko ekipe uspevaju da nađu dobra rešenja u ofanzivi u gotovo svakom posedu. Jokić je sjajno krenuo, ručni zglob izgleda ne predstavlja preveliki problem i prvu deonicu je završio sa 10 poena, 7 skokova i 5 asistencija. Dobro je kod Klipersa otvorio Pol Džordž, postigao je i on brzih 10 poena.

Druga četvrtina protiče u nešto sporijoj igri, u kojoj se bolje snalaze Nagetsi i njihovi igrači sa klupe uz koje je na terenu samo Muri od startera. To je očigledno postala praksa Majka Melouna, da makar jedan od njegove dvojice glavnih igrača mora biti u igri, što je svakako i razumljivo. Dobro sarađuju Plamli i Porter, Monte Moris ponovo doprinosi sa svojim standardnim učinkom, a po povratku Gerija Herisa na parket ekipa dodatno dobija na čvrstini u odbrani i cela ova deonica protiče maksimalno u dominaciji igrača Denvera, na svim poljima. Majkl Porter mlađi je u ovim trenucima najbolji strelac tima, pogađa spolja, agresivan je na samom obruču, ali se i dalje vidi to neiskustvo, njegova mladost, pa verovatno i prevelika želja da pokaže sve što zna, a baš mu to i ne polazi stalno za rukom. Napravi jedan vrhunski potez, pa onda jednu početničku grešku i tako u krug, pa samim tim ni njegov učinak ne treba gledati samo kroz statistiku, a imao je sjajne brojke već na poluvremenu.

U nastavku meča, ponovo su Denver Bronkosi pozajmili svog kvoterbeka Nagetsima, kao već toliko puta ovih prethodnih godina.

Šalu na stranu, ali Jokić ne prestaje da oduševljava svojim pregledom igre i tom mogućnošću pravovremenog dodavanja, nekoliko puta večeras je hvatao na spavanju odbranu Klipersa. Ubrzo potom vezuje i tri trojke i sam vraća svoj tim na +10. Jedini koji mu je u tim trenucima od startera pružao podršku u napadu bio je Pol Milsap. On je imao neka vrlo dobra rešenja u napadu, igrao je mnogo bliže košu, nije uopšte forsirao šut spolja kao što je to prečesto i bespotrebno radio u nekom prethodnom periodu i ovoga puta bio je zaista prava pretnja po koš protivnika.

Pol Džordž je na drugoj strani nastavio da rešeta, a i defanzivno je bio na jednom vrhunskom nivou i ovo je bila njegova najbolja utakmica u dosadašnjem toku doigravanja, bez ikakve sumnje. Kavaj Lenard se nešto više mučio kada je šut u pitanju, ali je to uspeo da nadoknađuje odličnim čitanjem igre protivnika i pravovremenim razigravanjem saigrača. Porter je ponovo zablistao jednim brutalnim zakucavanjem, da bi onda opet napravio klasičnu glupost odmah u sledećem posedu Klipersa i dozvolio im da momentalno neutrališu njegov sjajan potez.

Početak poslednjeg perioda nam ponovo donosi nešto nervozniju igru, dekoncentrisanost na obe strane, bolje rečeno. Džamal Muri nastavlja da se muči u napadu, a na drugoj strani je Lu Vilijams totalno neprepoznatljiv. Treba biti realan pa reći da Lu tokom čitavog boravka u “mehuru” ne liči na sebe. Nakon nekoliko grešaka na obe strane, Nagetsi prave mini seriju zahvaljujući Grentu i Porteru i odlaze na +7, ali Klipersi odmah uzvraćaju, nakon brzog tajmauta, sa 8:0 i ponovo ulazimo u rezultatski egal. Igralo se koš za koš sve do poslednjih 5 minuta utakmice, a onda je usledio potpuni raspad u igri Denvera, kada je napad u pitanju. U tih poslednjih 5 minuta imali su samo jedan pogodak iz igre i, iako ni Klipersi nisu previše blistali, ipak kosriste svoje šanse i otvorene šuteve, ali su pre svega defanzivno na jednom neverovatnom nivou i reklo bi se da nekako u laganom ritmu rešavaju ovaj meč u svoju korist. Posebno u tom periodu treba izdvojiti jednu “blokadu” Lenarda, koji je bukvalno jednim prstom uspeo da zaustavi Murijev pokušaj zakucavanja.

Moglo bi se reći da je tragičar u toj završnici bio Džeremi Grent koji je promašio tri šuta iz potpuno povoljnih pozicija, otvorenih, od čega dve trojke i tih nekoliko neiskorišćenih napada Džordž i Lenard, pre svih, koriste i podižu razliku na maksimalnih +8 u ovom meču i samim tim i rešavaju pitanje pobednika.

Odličnu partiju u pobedničkom timu odigrao je Pol Džordž koji je zabeležio 32 poena, po 4 skoka i asistencije i 2 ukradene lopte, uz izuzetno dobrih 12/18 iz igre i 5/7 za tri poena. Kavaj Lenard je završio sa 23 poena, 14 skokova i 6 asistencija.

U Denveru, ostaje velika žal što je još jedna impresivna partija Nikole Jokića, koji je upisao 32 poena, 12 skokova i 8 asistencija, ostala neiskorišćena da se dođe do trijumfa, ali on jednostavno nije imao pravu podršku saigrača. Porter jeste završio sa 18 poena i 10 skokova, ali neke njegove greške su načinile možda i mnogo više štete, nego što su svi ti poeni i skokovi doneli koristi Nagetsima. Muri je potpuno podbacio sa 14 poena i užasnih 5/17 iz igre, mada je imao 9 uspešnih dodavanja.

Naredni susret igra se već za dve večeri, u istom terminu od 3 časa posle ponoći.

Podelite vest: