Neverovatni Nagetsi izborili majstoricu!

Denver Nuggets LA Clippers Plej-of

Neverovatni Nagetsi izborili majstoricu!

Denver Nuggets LA Clippers Plej-of
Autor: Uroš Živković Datum objave: 13.09.2020. Foto: nba.com

Još jedan fenomenalan preokret Denvera nakon velikog zaostatka i pobeda 111:98, za poravnanje u seriji 3:3!

Kakvo srce ima ovaj mladi tim Nagetsa! Drugu utakmicu zaredom se vraćaju iz velikog zaostatka i preokreću meč u svoju korist! Ovoga puta je bilo čak +19 za Kliperse na početku trećeg perioda. Bila je ovo peta uzastopna utakmica koju dobijaju u ovogodišnjem doigravanju kada su suočeni sa eliminacijom.

Nešto bolje otvaranje utakmice igrača Denvera koji su stekli rano vođstvo, međutim vrlo brzo uzvraćaju Kavaj i ekipa serijom 11:0 i mnogo agresivnijom odbranom. Kao da su imali zakasnelo buđenje, pa su u meč ušli tek nakon početnih par minuta, ali od tada prosto dominiraju terenom. Nisu uopšte dozvoljavali protivnicima da dođu do lakog šuta, pa ni do bilo kakvog šuta uopšte i vrlo brzo stižu do dvocifrene prednosti. Pol Džordž je ponovo dobro počeo, međutim opet rano ulazi u problem sa ličnim greškama, kao toliko puta do sada u ovom doigravanju i mora na klupu. Milsap na drugoj strani takođe ima isti problem i njegovim izlaskom Nagetsi su mnogo više na gubitku, protivnici sve svoje napade nakon toga završavaju na obruču ili iz reketa, jednostavno, Jokić nije mogao sam da štiti svoj koš.

Početak drugog perioda protiče u istom ritmu, samo što sada u prvi plan iskaču igrači sa klupe. Kod Klipersa je to Džamajkl Grin koji za nešto više od 5 minuta igre postiže 9 poena, a odličan je i na drugom kraju terena, dok je kod Nagetsa to Monte Moris. Neprimetni, ali standardno dobri i pouzdani Moris, na koga trener Meloun uvek može da se osloni da će mu doneti sigurnih 10-ak poena i minimum 3, 4 asistencije, a tako je naravno bilo i u ovoj utakmici. Upravo klupa Denvera uspeva da smanji dvocifrenu razliku na svega 4 poena, a uz pouzdanog pleja na terenu su i Porter i Plamli, koji imaju neku svoju konekciju, vidljivo je to već u nekoliko prethodnih mečeva i zaista dobro funkcionišu kada igraju zajedno. Ipak, Plamli je koristan za ekipu svega tih nekoliko minuta, koliko obično i dobija priliku u ovom doigravanju i Jokić je brzo morao nazad na parket. Svoj povratak je obeležio jednom nestvarnom trojkom, pogledajte:

Uspeli su Nagetsi skroz da priđu rezultatski, ali onda sledi jedna neverovatna serija grešaka u samoj završnici poluvremena, Klipersi sve to znalački koriste serijom 10:0, odnosno 16:2 i na odmor odlaze sa velikih +16.

Nastavili su Klipersi da melju i na startu drugog poluvremena, dolaze do maksimalnih 19 poena prednosti i delovalo je da će Nagetsi teško moći do još jednog povratka kao u prethodnom susretu. Ipak, Nikola Jokić naprosto nije želeo da odustane! Sam je vukao ekipu u tim momentima, postigao još jedan nerealan koš, uz faul, a sjajno je koristio nepažnju i lošu odbranu svojih čuvaru i sopstvene trikove i konstantno boravio na liniji penala. Džamal Muri je doživeo jedan vrlo neugodan pad, pa i ne čudi što je Jokić sve sam morao da radi, trebalo je Kanađaninu neko vreme da ponovo dođe sebi.

Nije samo srpski reprezentativac vešto koristio dekoncentrisanost rivala u odbrani, svi su vrlo uspešno uspevali da iznude lične greške i Denver je već na pola treće deonice izveo čak 12 slobodnih bacanja. Apsolutno sve svoje poene postižu sa linije penala, dok na drugoj strani igraju mnogo agresivnije i angažovanije u odbrani, a svakako im je pomoglo i to seckanje utakmice pri svakom faulu, videlo se da Klipersi nisu u pravom ritmu. Promašili su čak 8 pokušaja iz igre zaredom i Nagetsi prave jednu ogromnu seriju od 17:0, koja je vremenski izuzetno dugo trajala. Ukupno su treći period igre rešili rezulatom 30:16 i prišli na samo 2 poena zaostatka.

Gde su stali u trećoj, odmah su, i to na kakav način nastavili i u četvrtoj deonici sa brzih 5 poena i ponovo stigli do prednosti, prvi put nakon prve četvrtine! To je sad već jedna neverovatna serija koja je trajala od sredine trećeg perioda i iznosi čak 27:6.  Uspevaju Klipersi malo da smire taj nalet, ali ne zadugo, dve vezane trojke pogađa Jokić i odvodi svoj tim na maksimalnih +7.

Bio je to potpuni raspad Klipersa u tim trenucima, apsolutno nisu znali šta ih je snašlo, mašili su i otvorene pozicije i zicere, pokušavali nešto na silu, a u odbrani su bili samo statisti u ovom još jednom povratničkom filmu u režiji Nagetsa. Konačno je i Muri “otresao” taj udarac i pridružio se napadima ekipe sa nekoliko odličnih poteza, a borbenost i agresivnost čitave ekipe su bili na maksimalnom mogućem nivou, u nekoliko navrata su ofanzivnim skokovima uspevali da izbore nove napade, a i možda još važnije, držali su loptu u svom posedu, a vreme je polako isticalo. Reklo bi se da je konačnu tačku stavio Jokić još jednom svojom trojkom koja je odvela Denver na +13 na nešto više od 2 minuta do kraja susreta, a neposredno pre toga ubacio je i jedan, sada već čuveni “Sombor shuffle” šut.

Ono što mora da zabrine Kliperse pred odlučujući susret je taj potpuni raspad u igri u drugom poluvremenu, već drugu utakmicu zaredom. Denver je drugu polovinu meča dobio sa 64:35! Nagetsi su stizali i prestizali prvo -16 u prethodnom susretu, a zatim i -19 večeras i to ekipi sa šampionskim ambicijama ne bi smelo ni na treninzima da se dešava. Ono što još više treba da ih zabrine je što oni nemaju igru! Nemaju jednu izrađenu akciju, ili neki plan B kada krene po zlu, kada ne funkcionišu individualna rešenja preko Lenarda i Džordža, pa i preko još uvek užasnog Vilijamsa. Apsolutno sve u njihovim napadima se svodi na ta individualna rešenja, uz eventualno neki pas ka saigračima ako su baš udvojeni i nemaju nikakvu drugu soluciju, a to se najviše odnosi na glavni duo tima iz El Eja.

Nikola Jokić je po završetku susreta u izjavi za američke medije rekao kako je apsolutno sav pritisak na protivniku, njegov tim su svi otpisali i nakon 1:3 protiv Jute, a kamoli protiv favorizovanih Klipersa, ali eto, oni su i dalje tu, još jednom su pokazali veliko srce i niko više ne bi smeo da ih potcenjuje, oni će samo nastaviti da se dobro zabavljaju na terenu. A tu njihovu zabavu ćemo gledati makar još jedan put ove sezone, a možda i duže – nek bude ovo pristrasno i neprofesionalno, ali iskreno se nadamo!

Najbolji centar lige je bio ubedljivo najbolji pojedinac utakmice sa 34 poena, 14 skokova i 7 asistencija. On je postigao više poena od najefikasnijeg igrača Klipersa (Pol Džordž – 33), imao više uhvaćenih lopti od njihovog najboljeg skakača (Ivica Zubac – 12) i imao više uspešnih dodavanja od najboljeg asistenta kod protivnika (Kavaj Lenard – 5). Da li je potrebno bilo šta više dodati?!

Podelite vest: