Toronto bez milosti prema oslabljenom šampionu

Golden State Warriors Plej-of Toronto Raptors

Toronto bez milosti prema oslabljenom šampionu

Golden State Warriors Plej-of Toronto Raptors
Autor: Nikola Milenković Datum objave: 06.06.2019. Foto: sportingnews.com

Košarkaši Toronta savladali su Golden Stejt 123:109 i poveli u velikom finalu 2:1.

(FOTO: nba.com)

Iskoristili su Reptorsi stanje u taboru šampiona, koji je osakaćen povredama izašao na megdan u prvoj utakmici na svom parketu u ovoj seriji. Odavno povređenom Kevinu Durentu pridružili su se i Kevon Luni i Klej Tompson, koji se zagrevao i bio je u sastavu ekipe, ali se nije “skidao” za utakmicu.

Prema nekim navodima i Klej i Kevin Durent bi mogli da budu spremni za utakmicu broj 4, koja se, takođe, igra u Ouklendu.

Sve što im se ponudilo, igrači Toronta su oberučke prihvatili. Nije im smetalo da favorizovanog protivnika gurnu sa litice, a kako će se odvijati utakmica bilo je jasno od samog starta.

Iako je Stef Kari “podivljao” već u prvoj četvrtini, u kojoj je postigao 17 poena, Reptorsi su već od prvog minuta kontrolisali utakmicu. U ovom periodu igre Kanađani su stekli dvocifrenu prednost, pri rezultatu 17:7.  Domaćin se mučio u napadačkoj produktivnosti, a do koje mere su nedaća išla govori i to da su Drejmond Grin i Demarkus Kazins po jednom promašili celu konstrukciju koša  pri šutu za tri poena.

Prvi kvartal završen je 36:29 u korist gostiju, a ovaj period igre zatvorio je trojkom Deni Grin, koji se upisao u istoriju i popeo na 9. mesto najboljih “trojkaša” u istoriji plej-ofa.

Odbrana Reptorsa zaista je delovala sjajno, a Voriorsi su se sve vreme mučili sa egzekucijom. Paskal Sijakam nanosio je silne probleme protivniku, a 14 poena postigao je u prvih 16 minuta.

Pribrani Kanađani igrali su jako zrelo, a predvođeni Sijakamom i Laurijem održavali su prednost, koja se u jednom trenutku popela na 14 poena razlike. Ovo je bila šesta uzastopna utakmica za Golden Stejt u kojoj su imali dvocifreni zaostatak. Pre sinoćnog poraza, bilansa na prethodnih 5 bio je 4:1.

Do poluvremena su se šampioni konsolidovali i sveli su prednost protivnika na jednocifrenu, a Stef Kari je već do odmora postigao 25 poena. Rezultat na kraju druge četvrtine glasio je 60:52.

Treća četvrtina je obično period u kojem Golden Stejt “lomi” protivnike. Međutim, okusili su svoju medicinu šampioni. Gosti iz Kanade započeli su treći kvartal serijom 6:0, ali usledio je sličan odgovor u vidu 7:0 serije domaćina.

Međutim, posle nekoliko razmenjenih trojki, usledila je nova serija gostiju od 8:0, kada su otišli na +16 (91:75) i jedino što su domaćini uspeli je da do kraja ovog perioda igre smanje na “svega” -13.

Blistao je bivši igrač San Antonija Deni Grin, koji je do kraja treće četvrtine pogodio 6 trojki iz 8 pokušaja, uz standardne odbrambene zadatke.

Stef Kari je održavao svoju ekipu u životu koliko je mogao, ali izuzetno raspoloženi igrači Toronta povećavali su prednost, koja je u jednom trenutku iznosila i 17 poena viška za goste iz Kanade.

Domaćini su uspeli da smanje na podnošljivih -10 na nekoliko minuta do kraja, ali to je bilo sve što su ranjeni šampioni uspeli da urade na ovoj utakmici.

Najefikasniji igrač na utakmici bio je Stef Kari, koji je sa 47 poena postavio lični rekord u plej-ofu, a zabeležio je i 8 skokova, 7 asistencija i 2 ukradene lopte. Najbolji šuter svih vremena nije imao adekvatnu pomoć, a svega još dvojica igrača bili su dvocifreni u taboru Voriorsa. Drejmond Grin postigao je 17 poena, uz za njega slabih 7 skokova i 4 asistencije, dok je Igudala postigao 11 poena, uz 6 skokova i 3 asistencije.

Mnogo više raspoloženih igrača imali su gosti. Po običaju, Kavaj Lenard je sa 30 poena, 7 skokova, 6 asistencija i po 2 ukradene lopte i blokade, bio prva zvezda tima i na ovoj utakmici.

Pomoć je stizala sa svih strana, a istakli su se Kajl Lauri sa 23 poena i 9 asistencija, Paskal Sijakam sa 18 poena, 9 skokova i 6 asistencija, Deni Grin sa 18 poena i 5 skokova, a Mark Gasol ubacio je 17 poena i uz 7 skokova podelio i 4 asistencije. Sa klupe je Vanvlit dodao 11 poena uz 3 skoka, isto toliko ukradenih lopti i 2 asistencije, dok je Serž Ibaka svom košgeterskom učinku od 6 poena dodao i isto toliko blokada.

Očekujemo odgovor šampiona u narednoj utakmici, koji će, kako smo već pomenuli, po nekim izveštajima, biti jači za Kevina Durenta i Kleja Tompsona.

Duel broj 4 igra se u subotu, u 3.00 časa posle ponoći.

Podelite vest: