Voriorsi preživeli zahvaljujući “Spleš braći”, sezona još traje!

Golden State Warriors Plej-of Toronto Raptors

Voriorsi preživeli zahvaljujući “Spleš braći”, sezona još traje!

Golden State Warriors Plej-of Toronto Raptors
Autor: Uroš Živković Datum objave: 11.06.2019. Foto: skysports.com

U jednoj neizvesnoj i poprilično čudnoj završnici, košarkaši Golden Stejta uspevaju da iščupaju pobedu u Torontu i slave 106:105, za smanjenje zaostatka u finalnoj seriji na 3:2.

Utakmica u kojoj su vladajući šampioni morali svim silama da idu na pobedu, da bi makar još malo produžili ovu sezonu, počela je vrlo dobro po njih. Osokoljeni povratkom Kevina Durenta, gosti odlično kreću šuterski i do prvog tajm-auta stiču prednost 19:12 uz fantastičnih 5/5 u šutu za tri poena. Po dve trojke su pogodili Durent i Tompson, jednu Kari, koji je ukupno iz igre pogodio svoja prva tri upućena šuta, a njih trojica su i postigli sve dotadašnje poene svog tima.

Reptorsi nakon tog prvog minuta odmora pojačavaju u odbrani i brzim poenima u tranziciji dolaze do serije od 9:0 kojom se vraćaju rezultatski i stiču minimalnu prednost. Ipak, Kari i Durent nastavljaju u odličnom napadačkom ritmu i zahvaljujući njima Voriorsi završavaju prvu četvrtinu na plus 6. Stef je imao 14 poena, 5/6 iz igre, Kevin 11, iz igre 3/4.

Na početku drugog kvartala priključuje se i Klej Tompson, koji sa brzih 5 poena stiže do svojih 11. U tom trenutku, gosti su na svom kontu imali 39 poena, a udarni napadački trio je ubacio 36! Samo je još Drejmond Grin pogodio jednu trojku. Sam početak ove deonice, na žalost je obeležila povreda Kevina Durenta. Izgleda da je u pitanju nova povreda, pošto se Kej Di u prvi mah uhvatio za tetivu, a moguće je i da je obnovljena povreda lista. U svakom slučaju, on je uz pomoć saigrača odšepao do svlačionice i nije se više vraćao na teren. Nešto kasnije, kamere su ga u hodniku “uhvatile” sa longetom na tom delu noge i na štakama. Navijači domaćih su prvobitno vrlo nesportski reagovali na povredu jednog od najboljih igrača današnjice, zvižducima i podsmevanjem, da bi u trenutku dok je Durent izlazio sa terena veliki broj navijača aplaudirao, a ubrzo se to pretvorilo i u prave ovacije. Jedan od najboljih dokaza da većina normalnih ljudi uvek može da preovlada u odnosu na šačicu primitivaca…

Nakon te kraće pauze meč je nastavljen, a po prvi put je na teren zakoračio i Demarkus Kazins koji je odlično krenuo i sa brzih 7 poena možda i iznenadio odbranu domaćih, a sasvim solidno je doprineo i u defanzivi dobrim građenjem skoka, pre svega. Ratnici ponovo dolaze do dvocifrene prednosti koju Reptorsi nekako uspevaju da smanje, zahvaljujući Marku Gasolu, koji je sa linije penala, a potom i svojom drugom trojkom spustio razliku na, za ovaj meč reklo bi se standardnih plus 6 za goste. U čitavom prvom poluvremenu, igrači Toronta su imali velikih problema u šutu, Gasol je bio jedini koji je uspeo da pogodi za tri poena, a neočekivano slabo je krenuo i Kavaj Lenard, koji je na poluvremenu imao svega 3/11 iz igre. Domaći ipak nekako uspevaju da dođu na samo poen zaostatka, međutim uz par početničkih grešaka u napadu, kao i nekoliko promašenih otvorenih šuteva, gosti se vraćaju na svojih, standardnih plus 6, i tom razlikom se odlazi i na odmor.

Početak druge polovine meča protiče u sličnom maniru. Reptorsi i dalje pokušavaju u šutu iz daljine, koji ih nikako ne ide, a Voriorsi pametnijom i strpljivijom igrom dolaze do nešto lakših pogodaka i ponovo dolaze do dvocifrene prednosti. Fred Vanvlit je konačno pogodio jednu trojku za svoj tim, a da je nije postigao Mark Gasol, ali domaći nakon toga vezuju nekoliko novih promašaja i gosti odlaze na plus 12. Kevon Luni je bio momak koji je dao zaista solidan doprinos u tim trenucima, defanzivno, pre svega. On je drugo poluvreme započeo u startnoj postavi i davao je Ratnicima pravu sigurnost pod košem, na oba kraja terena.

(Foto: Stephen Holt/Raptors Republic)

Reptorsi uspevaju da pojačaju odbranu u završnici treće deonice i da nešto pametnijom igrom potpuno istope zaostatak. Najviše zasluga za to imali su dvojica najboljih trojkaša domaćih na ovom susretu, Vanvlit i Gasol. Vanvlit upravo šutem iz daljine, a Gasol pod košem i jako dobrim izvođenjem penala (ukupno na ovom meču 7/8), prave seriju od 10:0. Klej Tompson brzo uzvraća novom trojkom, za svoj 20. poen i ova četvrtina se završava sa, pogađate, plus 6 za goste.

U toj trećoj deonici bilo je primetno i postepeno buđenje Kajla Laurija, koji je u dobrom ritmu završio ovaj kvartal, dok je Kavaj Lenard nastavio da se muči u napadu, a imao je i promašaje sa linije za slobodna bacanja, potpuno netipično za njega u ovoj finalnoj seriji. Sa druge strane, nakon izvrsnog starta, Stef Kari je imao problema u ofanzivi i nije ništa uspevao da pogodi. Moglo bi se reći da je na njega najviše uticao izlazak Kevina Durenta i vidljivo je koliko Kari rasterećenije igra, zapravo, koliko ima bolje procente šuta kada uz sebe ima Kej Dija, što je sasvim logično, pošto ipak pažnja protivničke odbrane tada mora da bude usmerena na više strana.

(Foto: Matt Slocum/Associated Press)

Golden Stejt u poslednju četvrtinu ulazi sa jednom zanimljivom petorkom sa Livingstonom, Tompsonom, Kukom, Belom i Kazinsom, naročito zbog Džordana Bela koji je tek tad odigrao svoje prve minute na ovom meču. U Torontu ipak ne eksperimentišu previše i drže se proverenih postava, a ponovo je Serž Ibaka bio taj koji je doneo neke izuzetno značajne minute. Zahvaljujući njemu i Lauriju domaći uspevaju da smanje razliku, ali i da ponovo podignu publiku na noge, koja je u tim trenucima malo posustala, sa inače sjajnom podrškom u jednoj odličnoj atmosferi.

Novi peh za Voriorse dogodio se kada je Kevon Luni nezgodno pao i morao da napusti igru. Ubrzo je došlo i do potvrde da se ni on neće više vraćati u igru i da su bolovi koje oseća zbog obnovljene povrede grudnog koša i ključne kosti ipak preveliki za normalno funkcionisanje na terenu.

Igralo se u manje više sličnom ritmu do polovine poslednje četvrtine, a tada na scenu stupa Kavaj Lenard. Bivši MVP finala koji nije uspevao ništa da pogodi do tog trenutka vezuje 10 poena, uz dve trojke i potpuno preokreće rezultat u korist svog tima za plus 6, ali sada u njihovu korist.

Nakon te serije Lenarda i potpunog preokreta Toronta, sledi jedan krajnje neshvatljiv potez trenera domaćih, Nika Nursa, koji na tih 6 poena prednosti i pri napadu koji je imao njegov tim traži tajm-aut. Usledilo je par grešaka, uz nekoliko promašaja Reptorsa koje Voriorsi oberučke prihvataju i na krilima “spleš braće” sa tri vezane trojke ponovo prelaze u vođstvo i dolaze do plus 3.

Na pola minuta do kraja susreta imali su jedan poen prednosti i napad, međutim, sudije sviraju faul u napadu Kazinsu, zbog lošeg postavljanja bloka i domaćima ostaje 15 sekundi da dođu do velikog trijumfa. Lopta naravno ide u ruke Lenardu koga vrlo brzo udvajaju, pa on mora da je se otarasi i poslednji šut ka košu upućuje Lauri koji iz ćoška sa trojke baca “er-bol”. Jedna krajnje čudna završnica, i poraz koji umnogome ide na dušu treneru domaćih, koliko zbog neshvatljivog tajm-auta koji je tražio kada je njegova ekipa bila u naletu, toliko i zbog toga što ga nije tražio na samom kraju kako bi organizovali neki bolji napad.

U redovima gostiju najefikasniji je bio Stef Kari sa 31 poenom, a imao je i 8 skokova i 7 asistencija. Klej Tompson je ponovo bio odličan sa 26 poena i izuzetno dobrih 7/13 za tri poena, uz 6 skokova i 4 asistencije. Drejmond Grin je kao po običaju flertovao sa tripl-dablom sa po 10 poena i uhvaćenih lopti i 8 uspešnih dodavanja. Treba napomenuti da je Grin na ovom meču dobio 6. tehničku ličnu grešku u ovogodišnjem doigravanju, a pravilo lige nalaže da ukoliko igrač zaradi i 7. sleduje mu automatski jedan meč suspenzije.

Kod domaćih, standardno najefikasniji bio je Kavaj Lenard sa 26 poena, ali uz jako loših 9/24 iz igre. Zabeležio je i 12 skokova, 6 asistencija i po 2 blokade i ukradene lopte. Lauri je imao 18 poena, 6 asistencija i 4 skoka, Gasol 17 poena i 8 skokova, a Ibaka i Vanvlit su ponovo imali dobar učinak sa klupe sa 15 poena i 6 skokova, odnosno 11 poena, pri šutu 3/6 za tri poena.

Dvostruki uzastopni šampioni će imati priliku da se oproste od svoje hale u Ouklendu u kojoj će odigrati poslednji meč pred preseljenje u komšijski San Francisko, a da li će to biti i poslednji susret u ovoj finalnoj seriji, saznaćemo u noći između četvrtka i petka od 3h posle ponoći.

Podelite vest: