Pol junak, Vestbruk tragičar, idemo u 7. meč!

Houston Rockets Oklahoma City Thunder Plej-of

Pol junak, Vestbruk tragičar, idemo u 7. meč!

Houston Rockets Oklahoma City Thunder Plej-of
Autor: Datum objave: 01.09.2020. Foto: Houston Chronicle

Oklahoma je slavila rezultatom 104:100 i uspela da izbori 7. meč u seriji sa Hjustonom.

U jednoj izuzetno neizvesnoj završnici, Tanderi su se bolje snašli, najviše zahvaljujući Krisu Polu koji je bio apsolutni junak u svom timu, dok je na drugoj strani potpuni tragičar bio Rasel Vestbruk svojim neverovatnim potezima u samoj završnici.

Izuzetno loš početak i jednih i drugih, gledamo poprilično amatersku košarku u prvim minutima. Previše promašaja, još više bespotrebnog forsiranja šuta u ranim fazama napada, ali i neke početničke greške na obe strane i rezultat sredinom prve deonice iznosi svega 6:5 za Oklahomu, a kombinovano su ekipe do tada šutirale užasnih 5/20.

Očekivao se bolji nastavak, gore zaista nije ni moglo, a po nesreću Tandera, Harden kreće da se raspucava kada je Dort napravio svoju drugu ličnu grešku i morao je na klupu, a znamo već koliko je mladi krilni igrač bio “kriptonit” za jednog od najboljih napadača lige u dosadašnjem toku ove serije. Srećom pa se na drugoj strani polako bude i Galinari, nakon početnih promašaja i Kris Pol, od koga svakako treba očekivati mnogo agresivniju i angažovaniju igru na ovom susretu.

Uz to postepeno tinjanje kod igrača što se napada tiče i dalje gledamo dosta grešaka, neke zaista amaterske poteze (Vestbruk je imao neka nerealna dodavanja na kraju ove deonice), ali pre svega se oseća neka tenzija, vidi se preterana nervoza, što je donekle i razumljivo, ali to je poprilično ubilo igru na samom startu meča.

U drugom delu igre se, manje više nastavlja u istom ritmu, mada igrači Oklahome mnogo manje greše i deluju skoncentrisaniji na oba kraja terena i serijom od 8:0 po prvi put dolaze do blaže prednosti, najviše zahvaljujući boljoj odbrani. Treba ovde obavezno spomenuti Darijusa Bezlija, koji je, za razliku od nekih svojih mnogo iskusnijih saigrača delovao kao pravi veteran. Mladi ruki je tih nekoliko minuta prve i skoro čitavu drugu deonicu odigrao gotovo bez greške. Odlično je pokrivao u odbrani, u napadu bio potpuno racionalan i sve svoje poene je postigao sa linije penala, praktično ne šutnuvši iz igre (statistički se nikad ne beleži šut, ako je pri faulu).

Sa druge strane, Robert Kovington neočekivano iskače u prvi plan, pogodio je par trojki, što možda i nije toliko neobično, ali je njegova odbrana u ovom delu igre bila impozantna. Potpuno je neutralisao mnogo višeg i snažnijeg Adamsa, a neretko je u preuzimanju zadavao muke i protivničkim bekovima. Upravo je Adams i dalje veliki problem u ekipi Oklahome, odbrana možda i može da prođe, mada i tu ima velikih problema, ali je u napadu potpuno neupotrebljiv, doduše, ne samo svojom krivicom. Na odmor odlazimo nakon fenomenalnog pogotka Gordona u poslednjoj sekundi, pogledajte kako je to izgledalo:

Kreće se izuzetno brzo na samom startu nastavka, na obe strane. Počeli su Roketsi sa nekoliko odličnih napada, ali brzo uzvraćaju i Tanderi preko Galoa, koji je nakon prvih nekoliko promašaja  na meču potpuno ušao u šuterski ritam i stvarao velike probleme odbrani rivala. Usledila je jedna serija grešaka i promašenih šuteva na obe strane, da bi onda ponovo Italijan preuzeo sve napadačke akcije na sebe i postigao 12 poena za veoma kratko vreme. Zanimljivo je da je Kris Pol do tog trenutka imao svega 6 poena, nije previše forsirao i nekako je bio dosta “tih” u napadu. Upravo tada, dok je Galinari bio u svm elementu, kreće i Pol da bude agresivniji u napadu i vezuje brzih 7 poena za povratak minimalne prednosti na konto svoje ekipe.

Usledila je zatim jedna neverovatna odluka Bilija Donovana, samo još jedna u nizu u čitavoj ovoj seriji, kada je iz igre praktično istovremeno povukao i Galoa i Pola. Naročito se to može reći za Galinarija, koji je ušao u sjajnu seriju, nije imao promašaj u tim trenucima i u situaciji kada meč mora da se dobije po svaku cenu, takav igrač se jednostavno ne vadi iz igre, ma koliko delovao umorno. Naravno da Harden i ekipa koriste dati poklon, s obzirom da su komotno mogli i da odmaraju igrajući odbranu, i ponovo vraćaju prednost u svoju korist. Ubrzo se Kris Pol vraća na teren i to je ponovo neka druga priča u napadu Tandera, a onda i Lu Dort vezuje dve trojke, što je propraćeno s nevericom na obe klupe. Momak je šutirao 0/9 na prošlom, a ovaj je započeo 0/4 u šutu spolja, samo da se napomene.

Denis Šruder je šuterski imao katastrofalan meč. On je konačno promenio svoju taktiku i smanjio sa “ispaljivanjem cigli” tek na početku poslednjeg perioda igre, kada je sa nekoliko lepih prodora pokazao da može da bude glavna podrška Krisu Polu u samoj završnici, a tako je i bilo. Na drugoj strani ipak Harden i Kovington drže blagu prednost svog tima koja postepeno počinje da raste, a kada je Pol dobio tehničku zbog prigovora i Roketsi otišli na plus 6 na nešto manje od 4 minuta do kraja, delovalo je da imaju sve u svojim rukama.

Nije tako mislio i Kris Pol! U stilu pravog veterana i lidera on vezuje dve trojke iz izuzetno teških pozicija, prekida seriju Hjustona i donosi novo izjednačenje. Ubrzo zatim ušlo se u poslednji minut susreta i nakon grešaka i neiskorišćenih napada na obe strane, ponovo je iskusni plej preuzeo odgovornost i iznudio dva slobodna bacanja. Pogodio je oba i Hjuston je imao dovoljno vremena za pobedu ili izjednačenje bar. A onda je usledila neshvatljiva greška Rasela Vestbruka koji baca loptu u aut i praktično poklanja pobedu svom bivšem timu.

Apsolutni tragičar ovog meča, ne samo zbog tog poslednjeg poteza, jednostavno, čak i kada je pogađao određene šuteve bio je totalno van ritma, van ove utakmice, u jednom od poslednjih napada je bacio “er bol” sa poludistance, nešto pre toga promašio je čist zicer na polaganju, a završio je sa čak 7 izgubljenih lopti.

Galinari pogađa oba slobodna bacanja za +4 na samo 3 sekunde do kraja i stavlja tačku na ovaj meč.

Kris Pol je uz 28 poena, od kojih čak 15 u poslednjoj deonici, imao i 7 skokova i po 3 asistencije i ukradene lopte, Galinari je upisao 25 poena i 5 skokova. Moramo još jednom spomenuti i Darijusa Bezlija, koji je sa klupe doprineo sa 8 poena, 9 skokova i 3 asistencije, ali i odličnom odbranom i jednom izuzetnom energijom u napadu koja je umela da podigne i njegove saigrače, kada im nije baš najbolje išlo.

U poraženoj ekipi, Džejms Harden 32 poena, 8 skokova i 7 asistencija, Robert Kovington je završio sa 18 poena (4/6 trojke) i 5 skokova.

Odlučujući, 7. meč ove serije odigraće se kroz dva dana takođe od 3 časa posle ponoći.

Podelite vest: