Luka bez prave podrške, Klipersi idu dalje

Dallas Mavericks LA Clippers Plej-of

Luka bez prave podrške, Klipersi idu dalje

Dallas Mavericks LA Clippers Plej-of
Autor: Uroš Živković Datum objave: 31.08.2020. Foto: Bleacher Report

Los Anđeles Klipersi slavili su u 6. meču prve runde doigravanja protiv Dalasa 111:97 i sa ukupnih 4:2 plasirali se u narednu fazu.

Oni su se tako pridružili gradskom rivalu u drugoj rundi i igraće sa boljim iz duela između Denvera i Jute. Kroz istoriju se nije baš prečesto dešavalo da oba tima iz Los Anđelesa doguraju daleko u plej-ofu i sve više sluti na to da ćemo gledati upravo njihov okršaj u finalu konferencije

Klipersi su mnogo bolje otvorili ovaj meč, tečnije su igrali u napadu, dok se taktika u odbrani uglavnom svodila na udvajanje Dončića. Mevsi su imali poteškoće većim delom prvog perioda da dođu do svoje igre, ali ipak mnogo bolje finiširaju i u drugu deonicu ulaze sa 5 poena prednosti. Kraj četvrtine je obeležio i izuzetno prljav potez Markusa Morisa koji je vrlo oštro faulirao Luku Dončića i sudije su ga, nakon pregleda snimka, isključile sa meča.

Drugu četvrtinu je obeležila nešto nervoznija igra na obe strane, sa puno grešaka, ali i promašenih šuteva. Gledamo poprilično izjednačenu utakmicu, sa čvrstim odbranama, da bi se pred odlazak na odmor iskusniji Klipersi ipak nešto bolje snašli i stekli blagu prednost.

U nastavku meča, potpuno druga slika na terenu. Ekipa iz Los Anđelesa kao da je sa pauze došla rešena da ovaj duel što pre reši i furiozno ulaze u ovaj period igre. Pogađali su sa svih pozicija, dobre role su imali Lendri Šemet i Redži Džekson koji su bili raspoloženi u šutu, a odbrana je u potpunosti uspela da neutrališe sve spoljne igrače Mevsa, osim donekle Dončića, koji je u tim trenucima zaista sam igrao za svoj tim. Razlika je u ovoj deonici rasla i do maksimalnih plus 23.

Igrači Dalasa ipak dolaze do daha krajem trećeg perioda, a ta dobra energija i nešto bolja igra se prenose i na poslednju četvrtinu, kada uspevaju da se skroz rezultatski primaknu. Međutim, tada svoj šou ima Kavaj Lenard, koji je povratak Mevsa u igru posmatrao sa klupe. Videvši da je vrag odneo šalu, Dok Rivers vraća svog najboljeg igrača na parket, a ovaj ga nije izneverio, ni najmanje. Lenard sam rešava nekoliko uzastopnih napada svoje ekipe i potpuno neutrališe odličan period igre Dončića, koji je ponovo pogađao neke nemoguće šuteve. Klipersima je nakon povratka na dvocifrenu razliku preostalo samo da meč mirno privodu kraju, što im je i pošlo za rukom.

Najbolji pojedinac kod pobednika bio je Kavaj Lenard sa 33 poena, 14 skokova, 7 asistencija i 5 ukradenih lopti. Vrlo zapaženu ulogu imao je Ivica Zubac sa 15 poena i 11 skokova, a odličan doprinos sa klupe pružio je Redži Džekson sa 14 poena i nekoliko važnih trojki koje je ukupno šutirao 4/7. Pol Džordž ponovo nije bio šuterski baš raspoložen, ali je izuzetno doprineo u svim drugim segmentima igre, pa je tako uz 15 poena upisao 9 skokova i 7 asistencija.

U ekipi iz Teksasa, daleko bolji od svih sasvim očekivan, bio je Luka Dončić sa 38 poena i po 9 skokova i asistencija.

Zakazali su svi ostali, naročito pošto je neko morao da preuzme dodatnu odgovornost na sebe, kada je postalo poznato da Porzingis sigurno propušta ostatak ove serije. Trej Burk je šutirao 2/10 iz igre, Tim Hardavej mlađi je imao 2/11 za tri poena, a Set Kari nije previše ni pokušavao, svega 7 puta je šutirao iz igre i pogodio samo 3. Boban Marjanović je ponovo solidno koristio svoje minute i upisao 8 poena i 6 skokova.

Mladi Maveriksi mogu zaista biti ponosni na svoje prve učešće u doigravanju nakon nekoliko sezona. Dobili su pravog lidera tima, nekoliko igrača na koje bi moglo ozbiljno da se računa u budućnosti i uz sve povrede i poteškoće, ipak su uspeli da pruže izuzetan otpor favorizovanom protivniku.

Podelite vest: