Atlantin prvi pik na draftu i (ne)sreća na lutriji

Draft

Atlantin prvi pik na draftu i (ne)sreća na lutriji

Draft
Autor: Aleksandar Pandžić Datum objave: 23.05.2024. Foto: Bleacher Report

Ne nedavno održanoj NBA Lutriji, Atlanta Hoksi su na iznenađenje svih dobili pravo da na predstojećem draftu biraju prvi. Iznenađenje, jer su matematički imali samo 3% šanse da za učinak iz protekle sezone budu nagrađeni prvim pikom. U pravom smislu te reči, ovo je bila lutrija. Recite to čelnicima Detroit Pistonsa, koji dve sezone u nizu imaju najgori skor u ligi i opet nisu imali sreće da dobiju pik proporcijalnom tom učinku. I ovog, kao i prethodnog drafta, biraće se petog mesta. No, priča i apatija franšize Pistonsa je za posebnu rubriku, a u ovom tekstu ćemo videti šta je to Atlanta zapravo dobila sa ovim prvim pikom, da li su zapravo dobili blagoslov lutrije ili će im muke sada biti još teže, u letu u kom su se potencijalno spremali da rasformiraju tim koji je očigledno došao do nekog svog maksimuma i zahteva određene promene?

Mnogi igrači birani sa prvog mesta su menjali tokove i sudbine čitavih franšiza, dočekivani su sa neverovatnim uzbuđenjem, nadanjima i predikcijama o tome kakvu će slavnu karijeru da ostvare. Najsvežiji primer, Viktor Vembanjama, čudo od deteta koga su svi želeli da imaju u svom timu. Već u prvoj sezoni je opravdao sav hajp i dokazao da San Antonio Sparsi mogu zadovoljno da se smeškaju, jer imaju zlata vrednog igrača. Slična situacija se u Sparsima desila i pre skoro 30 godina, kada su sa prvog mesta izabrali Tima Dankana, koji je postao verovatno najveća legenda ove franšize. Očiti primer je i Lebron Džejms, čovek koji je promenio identitet Klivlend Kavalirsa, činio ih kompetitivnim u skoro svakoj godini u kojoj je nastupao za njih, a na kraju im je i doneo prvu titulu u istoriji franšize (doduše, tek u drugom mandatu).

Dakle, pravi igrač, u pravom trenutku – čini da se timovi izdignu do neslućenih razmera. Naravno, biti prvi pik nije garant slavne karijere, a pored Nikole Jokića kao 41. pika, nije potreban očitiji primer da se “dijamanti” mogu iskopati i u kasnoj drugoj rundi drafta. Ipak, pravo da prvi birate daje određenu slobodu i smanjuje mogućnost greške, jer možete da izaberete onog kog svi stručnjaci vide kao najboljeg u svojoj generaciji, onog koji vam najviše treba u tom trenutku. Problem za Atlantu je taj, što se ovaj draft procenjuje kao jedan od slabijih u poslednjih nekoliko godina. Dakle, ne postoji “zlatna koka” od talenta kakav je prošle godine bio Viktor Vembanjama, pa čak ne postoji ni konsenzus analitičara i skauta ko će uopšte biti prvi. Šta je onda Atlanti činiti, i kako da iz ove situacije izvuku maksimum?

Pa, deluje da za sada uprava Houksa još uvek nema odgovor na ovo pitanje. Generalni menadžer Atlante je u večeri kada su dobili prvog pika bio isto iznenađen koliko i svi ostali, tako da nije imao prave odgovore šta će Atlanta uraditi dalje: “Pozicioniranje je ključno u ovom poslu, a mi sada imamo prvu poziciju, što je odlično. Moramo da se grupišemo, pa ćemo onda shvatiti šta ćemo raditi.”

Po trenutnim pričama i draft analizama, Atlantin favorit bi mogao da bude Aleks Sar. Ovaj mladi Francuz nastupa u Australiji, za ekipu Pert Vajldketsa. Sa svojih 216 centimetara i zaista dugačkim i “krakatim” telom, predstavlja sve ono što se u ligi traži već godinama – popularno rečeno, ima “size”. Mnogi za njega kažu da je krilo zarobljeno u telo centra. Osim toga, smatra se za odličnog defanzivca, a sa telom koje poseduje je projektovan kao elitni defanzivac, nešto poput Džerena Džeksona mlađeg. Tu je i brzina i mobilnost, solidan osećaj za dodavanje, a kada su u pitanju mane, možete pretpostaviti da je to šut i poenterski deo igre. Jednostavno još uvek nema dobar i pouzdan šut za tri, a muči se i sa poludistance. Naravno da ne bi bio prvi koji bi takav ušao u ligu i koji bi u godinama koje slede uspeo da namesti ruku kako treba, ali valja istaći da je to određen rizik. Osim toga, Atlanta traži ovakav tip igrača, neku unapređenu verziju Džona Kolinsa, igrača koji može da igra i na četvorci i na petici, da potencijalno zameni Klinta Kapelu, koji bi onda u nekom trenutku mogao da pakuje kofere iz Atlante.

Drugi na radaru Atlante je još jedan Francuz, momak koji je verovatno svima nama poznatiji i bliži – Zahari Risašer. Ovo kažem jer pretpostavljam da smo ga svi barem jednom gledali ove sezone u ekipi Burža, gde je nastupao i u Evrokupu i u francuskom prvenstvu. Njegova vrednost na draftu raste iz dana u dan, po nekim najsvežijim informacijama, on je čak favorit za prvo mesto. Kako je trenutno u toku plej-of Francuske lige, a Risašer je u prvoj rundi igrao sjajno (zabeležio 28 poena u drugom meču serije, a u prvom 14), predstavnici Atlante na čelu sa trenerom Snajderom i generalnim menadžerom Lendrijem Fildsom su uživo posmatrali sve ovo, i čini se da im se svidelo ono što su videli. Kako Burž igra sa Monakom u drugoj rundi, eto prilike za momka rođenog 2005. godine da još više podigne svoju vrednost. Nastupa na poziciji krila, visok je 2.06 m i glavna vrlina mu je šut sa distance i potencijal da bude vrhunsko “two-way” krilo u ligi (mada su se Houksi tako već opekli sa Kemom Redišom, a Diandre Hanter pomalo stagnira). Trenutna poređenja kažu – Majkl Porter mlađi. Hoksi nemaju igrača u trenutnom rosteru kojeg bi se teška srca odrekli zbog Risašera, ali naravno postoje pitanja da li može dovoljno da unapredi svoju celokupnu igru i na primer, prodor igru i završnicu u reketu.

Još jedan zanimljiv igrač bi mogao da im bude Donovan Klingan. Ovaj centar visok 2.18m nastupa za Jukon, a u draft treninzima i pripremama je postigao odlične rezultate i oduševio sve skaute. Nije on trenutno pozicioniran kao prvi pik, ali njegova vrednost može da skoči, jer kako smo rekli, takva je vrsta drafta, još uvek nema sigurnih opklada. Ipak, on se više vezuje za želje Hjustona, a kao i u slučaju Sara, vrlo je moguće da bi Atlanta morala da se odrekne Kapele ako bi birala Klingana. Kvaliteti ovog momka su defanzivno prisustvo u reketu, gde su ga već mnogi opisali kao novog Rudija Gobera. Odličan u skoku, blokadama, može da pokupi i ukuca sve što mu bace. Šut vrlo loš, kao i slobodna bacanja, a i nije neki igrač finese i preterane centarske tehnike.

Dublju analizu najmanje 60 mladića koji će izaći na draft ove sezone, po uzoru na prethodne godine, možete očekivati po okončanju ovogodišnjeg finala.

U priči bi potencijalno mogli da budu i neki igrači sa plejmejkerskih i bekovskih pozicija, poput našeg Nikole Topića, ili fenomenalnog poentera Roba Dilingema, ali to bi verovatno značilo da se Atlanta odriče nekog iz dvojca Trej Jang – Dižonte Mari i da se okreće rekonstrukciji tima. Najradikalniji potez bi bio trejdovanje prvog pika za nekog proverenog igrača koji bi, uz aktuelni sastav, učinio da Houksi idu “all-in” u naredne dve, tri sezone, ali to baš ne deluje kao opcija koja će se desiti.

Mari i Jang će ipak, gotovo sigurno figurirati kao trejd opcije na tržištu igrača ovog leta. Čak i ako ih se ne odreknu odmah, u bliskoj budućnosti to uopšte ne bi trebalo da nas iznenadi, šta god Atlanta napravila od prvog pika.

Dižonte Mari je svakako zlata vredan igrač, i njegova vrednost će biti ogromna. Jeste da je ove sezone igrao pomalo divljačku košarku, gde je šutirao koliko god je hteo, kada god je hteo, ali takva je prosto bila situacija i splet okolnosti sa povredama. Ipak ne treba zaboraviti o kakvom se igraču radi – sa svojim dugim rukama i sjajnim telom, može dobro da uštopuje mnoge najbolje protivničke igrače, a već je razvio odličan napadački arsenal. Od dana kada se pojavio  u Sparsima, dosta se promenio igrački, ali u pravom sistemu, mislim da bi mogao biti savršen igrač za oba kraja parketa. On ima još tri godine garantovanog ugovora po kom će zarađivati oko 27 miliona dolara po sezoni, što je za standardne današnje lige, za jednog takvog igrača, složićete se – bagatela.

Za Janga već toliko dugo kruže glasine o odlasku da bi mnogi rekli i da je na izlaznim vratima franšize. Od učešća u finalu Istoka pre 3 godine, Atlanta je definitivno u slobodonom padu, jer ove godine nis uspeli da dođu ni do plej-ofa. Jang sigurno nije oslobođen odgovornosti za takve rezultate, jer kao prva zvezda tima možda nije napravio dovoljan iskorak od baš tog furioznog plej-ofa 2021., a pored toga njegove defanzivne mane i slabo telo su tu pa su tu, to će ga uvek pratiti. Teško bi bilo pobrojati sve glasine i potencijalne trejdove u kojima se Jang spominje, ali čisto da spomenemo šuškanje koje kaže da bi bi Jang mogao biti poslat u San Antonio. U takvoj varijanti, Sparsi bi recimo zapakovali nekoliko pikova i još ponekog igrača kojeg imaju, kako bi uparili Vembija sa vrsnim plejmejkerom i šuterom kakav je Jang, dok bi Hoksi poslali i nekog poput Hantera, da bi oslobodili mesto za pomenutog Risašera na primer. Trej Jang je izjavio da želi da bude u Atlanti i da tu osvaja titule, ali da ći će to biti realno i izvodljivo je, pitanje je.

Mnogo ovo podseća na situaciju sa Lilardom prošle godine (iako je Lilard mnogo duže čekao da ode iz Portlanda), kada su Blejzersi imali visok pik i odlučili se da krenu u ponovnu izgradnju (na čelu sa Skutom Hendersonom) i da ne pokušavaju više da grade tim oko Dejmijena, jer jednostavno nije bilo dovoljno kvaliteta i šansi da odu do samog kraja. Ostaje da vidimo šta će Hoksi odlučiti do noći kada se održava draft (27. jun). Ako bi možda pokušali da kapitalizuju i trejduju prvog pika, kog igrača bi mogli da pojure? Da li je to Brendon Ingram, koji je izgleda svoju epizodu u Pelikansima završio? Džimi Batler, koji je možda dosegao neki maksimum sa Majamijem? Nekog neočekivanog kapitalca poput Kavaja Lenarda ili Džejlena Brauna, ako Boston ponovo omane?

Sve su to teška pitanja i još teži odgovori u ovom trenutku, a očigledno je da ni ljudi koji se o tome pitaju još uvek ne znaju rešenje. Lutrija jeste pogledala Atlantu, ali u godini u kojoj je draft klasa prognozirana kao vrlo slaba i “sušna”. To možemo nazvati nesrećom u sreći, ali da će se u Atlanti buniti zbog pozicije koju imaju i to što umesto da biraju sa desetog, biraju sa prvog mesta, sigurno da neće, dapače. Ipak, ovo je za njih nova i neočekivana doza odgovornosti i brige koju će morati da nose na svojim leđima jer je vrlo bitna odluka za budućnost čitave ove ekipe u njihovim rukama. Sa svim otežavajućim okolnostima koje smo nabrojali, biće to slatke muke, sa malom dozom kiselosti.

Podelite vest: