NBA igrači uskoro redovni milijarderi?

NBA

NBA igrači uskoro redovni milijarderi?

NBA
Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 22.05.2024. Foto: Sports Illustrated

Nije tajna da je NBA liga u pregovorima oko novog ugovora za medijska prava. Prava prenosa će biti podeljena na tri kompanije, a svoje ponude već su predali Dizni, Amazon i Vorner Bros. Ponude Diznija i Amazona su praktično prihvaćene, a Vorner Bros će morati malo da pričeka, jer četvrta kompanija, Komkast, pokušava da nadvisi njihovu ponudu i “preotme” im prava prenosa.

Dobitnik u svemu ovome je očigledan, a to je NBA liga. Po procenama, novi ugovor će biti potpisan u trajanju od 11 godina, a liga će godišnje zarađivati nešto manje od 7 milijardi dolara, odnosno cifru od neverovatnih 76 milijardi dolara u trajanju čitavog ugovora. Nema potrebe naglašavati, ali najveći ugovor za TV prava u istoriji.

Najveći prihod ostvariće vlasnici timova, ali i igrači će bogami dobiti ozbiljan deo kolača. Po slovu kolektivnog ugovora između igrača i vlasnika timova, porast godišnjih budžeta ograničen je na 10%. Razlog je taj što bi u slučaju naglog porasta budžeta jednog leta, profitirali samo igrači koji će upravo tada biti slobodni. S obzirom na novi medijski ugovor, porast budžeta sigurno neće biti manji od 10% niti u jednoj od narednih 11 sezona.

Prosto matematikom, za koju je u ovom slučaju ipak zadužen genijalac za budžete NBA timova, Kit Smit, dolazimo do činjenice da će u sezoni 2028/29 budžeti timova stići do 200.000.000$ godišnje.

Super-maks ugovori, koji su dostupni najboljim, iliti najostvarenijim igračima u ligi, obezbeđuju im mogućnost da godišnje zarađuju 35% ukupnog budžeta svog tima. To dalje znači da će igrač u prvoj godini petogodišnjeg super-maks ugovora, 2028/29 zarađivati oko 72 miliona dolara, dok bi u poslednjoj godini istog ugovora zarađivali čak 95 miliona. Ukupan iznos petogodišnjeg maksimalnog, odnosno super-maks ugovora, iznosio bi 419.000.000$.

Najbolji igrači lige, koji su trenutno, ili će od naredne godine krenuti u svoje ruki ugovore, će po ovoj matematici već u svojim ranim tridesetim stići do zarade od preko milijardu dolara. Fascinantno.

Podelite vest: