Nebrušeni dijamant Kameruna

Nebrušeni dijamant Kameruna

Autor: Aleksandar Pandžić Datum objave: 22.06.2024. Foto: Slam

Ulrih Čomči, 2005. godište, nastupao na NBA Akademiji u Africi.

Krilni centar/centar, visok 208cm, težak 106 kilograma, raspon ruku 223cm.

Ulrih Čomči je gotovo sigurno “najsiroviji” igrač ovogodišnje draft klase. Pričamo o najmlađem igraču koji izlazi na draft, a koji je imao neverovatnu životnu priču, koja je važnija od njegovih trenutnih brojki, statistika, vrlina, mana. Jer radi se o neverovatnom potencijalu koji nije ni zagrebao delić svog talenta.

Čomči dolazi iz Kameruna, iz malog mesta Bafang. Po njegovom sopstvenom svedočenju, košarkašku loptu nije ni dotakao do pre koje godine. Sa 11 godina je prvi put krenuo da igra košarku u svom rodnom mestu, i to više iz dečje zabave i zbog one priče o visini koju određeni klinci poseduju. U nekom trenutku su ga zbog neverovatne visine i ogromnih ruku, spazili ljudi vezani za NBA ligu i projekat koji je liga pokrenula u Africi – “NBA Academy Africa”. Dugo su skauti i čelnici ovog projekta nagovarali Ulrihove roditelje da ga puste u Senegal, gde je sedište ovog kampa. Nakon mnogo ubeđivanja i predstavljanja svih benefita, popustili su i pustili su Ulriha da ide da se školuje i da igra košarku. Sport o kome nije znao puno, jer kada je došao u kamp, treneri su odmah shvatili da on ni ne zna pravila. Tada nije znao ni engleski jezik, tako da je postojala i ozbiljna jezička barijera.

Zbog svoje radne etike i nestvarnih fizičkih predispozicija, on je uspeo da napreduje i da se dobrano istakne. Igrao je i u nekoliko afričkih klubova i liga koje su povezane sa ovim projektom. Prethodne dve godine je tu bilo i brojnih utakmica na raznim kampovima, skupovima talenata (Nike Hoop Summit), egzibicionim mečevima koje organizuje NBA, tako da je nezahvalno izvlačiti neku statistiku i proseke koje je imao. Uspeo je da dogura i do reprezentacije Kameruna, za koju je debitovao u februaru prošle godine.

Podelite vest: