10. Tajriz Haliburton

10. Tajriz Haliburton

Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 16.11.2020. Foto: Sky Sports

Tajriz Haliburton

Plejmejker
Ajova Stejt
29. februar 2000. godine, 196cm i 79kg.

Prošlog leta predvodio je reprezentaciju SAD-a do zlatnog odličja na Svetskom prvenstvu za igrače do 19 godina, koje je održano u Grčkoj. U dve sezone koje je proveo na Ajovi uspeo je da obori rekord škole po broju asistencija na jednom meču, sa 17. U drugoj godini, pre fakture levog zgloba, beležio je 15.2 poena, 6.5 asistencija, 5.9 skokova, 2.5 ukradenih lopti. Šutirao je 50% iz igre, 42% za 3 i 82% sa linije slobodnih bacanja. Haliburton je rodjak nekadašnjeg NBA igrača i trostrukog Ol-Stara, Edija Džounsa.

Genijalni plejmejker koji bi mogao biti stub nekog od timova koji će pretendovati na titulu. Uvek pod kontrolom, nema elitnu brzinu ni eksplozivnost, ali koristi suptilne promene brzine i pravca kako bi poljuljao odbranu, napravio prostora pa onda napao. Ima dugačak korak kada napada reket i prikazuje dobar tajming za kada da pokupi dribling pre nego što iskoristi dužinu na obruču. Kreativan plejmejker sa izvanrednim pregledom igre i svestranom kontrolom lopte koja mu pomaže da dostavlja pasove pod svim uglovima. Manipuliše defanzivcima pogledom i driblingom u “P&R”, te šalje pasove sa vrhunskom preciznošću za rol igrače ili šutere. Dobar šuter iz mesta sa NBA rasponom i pored čudne mehanike šuta.

Haliburton je ono što bi nazvali snom svakog trenera. Radi male stvari na terenu kao što su pametne pravovremene rotacije u odbrani, do brzog donošenja odluka kako bi ubrzao protok lopte. Problem je u odbrani “1 na 1” – previše je uspravan u stavu i na petama kada treba da ide lateralno. “Napada” pod lošim uglovima kada se bori kroz pikove.

Nedostatak atleticizma ili eksplozivnosti limitra ga kao kreatora šuta. Generalno izbegava kontakt pod košem, što ga vodi u teška polaganja ili floutere sa slabim procentima uspešnosti. Napravio je iskorak kao pretnja iz driblinga u drugoj godini ali  njegova kruta forma prilikom šuta je razlog za zabrinutost.

Pored navedenih mana, skauti su oduševljeni njime na ovim treninzima i veoma moguće da će biti u samom vrhu. Pominju se Voriorsi. Misle da bi bilo idealan trojac Kari-Tompson-Haliburton. Ne bi morao preterano u toj postavi da prevodi loptu i organizuje, taman koliko treba da polako udje u NBA svet.

Pozicija 9. pripala je Devinu Vaselu i na njegov profil možete otići klikom na ovaj link, a ispod možete pogledati najbolje poteze Tajriza Haliburton iz prošle sezone.

Podelite vest:
PovezanoVidi sve