11. Patrik Vilijams

11. Patrik Vilijams

Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 16.11.2020. Foto: Bleacher Report

Patrik Vilijams

Krilni centar
Florida Stejt
26. avgust 2001. godine, 203cm i 102kg.

Što se kaže “mogao bi volu rep da iščupa”, fantastična gradja jednog od najmladjih igrača u izboru. Iako je igrao kao „šesti igrač“ iliti prvi sa klupe, Vilijams je učinio dovoljno da se nadje u samom vrhu igrača za ovaj draft. U sezoni koju je proveo na Floridi beležio je 9.2 poena, 4 skoka i po jednu asistenciju, blokadu i ukradenu loptu. 46% iz igre, 32% za 3 i odličnih 84% sa linije slobodnih bacanja. Majk Šmic navodi da je jedan od igrača kome najviše raste cena. Ima odličnu kontrolu lopte za  svoju visinu i mogao bi da završi u top 10.

Svestrana pretnja u napadu, koji može da služi kao kreator šuta ili pik igrač, može da popuni gomilu rupa. Efikasan na obruču, koristi obe ruke i završava fizički zahtevnije poteze. Talentovan strelac iz driblinga koji pogadja teške skok šuteve pod pritiskom. Donosi dobre odluke i igra unutar sistema, ne zaustavlja loptu i protok ne trpi zbog njega. Nije neko ko forsira loše šuteve, uvek traži otvorenog igrača. Radi male stvari, dobro utrčava, postavlja pik i skače. Sa njegovom visinom i veštinom, projektuje se da će ga tim koristiti kao visokog igrača, kao pik & pop opciju ili rol za napada ka košu.

Odličan plejmejkerski potencijal za svoju visinu, kontrola lopte koja napreduje i odličnu viziju. Voli promene ritma, pogotovo u “P&R” i dostavlja precizne pasove iz driblinga. Ipak, imao je skoro duplo više izgubljenih lopti u odnosu na asistencije, 50 naspram 29, i pored umeća u kreiranju. Mnogo puta su mu dosudili grešku u koracima zbog manje naprednog rada nogu, deo igre koji još uvek nije sustigao njegov kvalitet.

Pametan, atletski nadareni defanzivac, koji je komunikativan i remeti protivničke akcije pravovremenim pomeranjima i pomaganjem u odbrani. Nije mu teško da „uprlja ruke“. Imao je nekoliko inspirativnih blokada trčeći nazad u odbranu „a la Lebron Džejms“. Kao zaštitnik reketa ne odustaje nakon prvog pokušaja, ulaže višestruke napore kako bi se njegov tim odbranio. Bljeskovi svestranosti u odbrani na lopti u defanzivnoj šemi na Floridi koja je zasnovana na velikom broju preuzimanja. Ali samo bljeskovi, trenutno je previše krut “1 na 1” defanzivac, pogotovo u situacijama gde treba da brani bekove i krila. Trapav je u lateralnim kretnjama i promenama pravca, tako da ga protivnici često ostavljaju iza sebe.

Još uvek se razvija kao šuter iz mesta. Morao je da popravi formu šuta iz srednje škole i postao je bolji izvodjač slobodnih bacanja, 84%, ali mora još da popravi mehaniku. Ima nizak i spor izbačaj.

Pozicija 10. pripala je Tajrizu Haliburtonu i na njegov profil možete otići klikom na ovaj link, a ispod možete pogledati najbolje poteze Patrika Vilijamsa iz prošle sezone.

 

Podelite vest:
PovezanoVidi sve