13. Prešs Ačua

13. Prešs Ačua

Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 16.11.2020. Foto: Behind the Buck Pass

Prešs Ačua

Krilni centar
Memfis Tajgers
19. septembar 1999. godine, 206cm i 102kg.

Prešs je Nigerijac, momak koji je u SAD stigao u prvom razredu srednje škole. Za 4 godine promenio ih je 3, u poslednjoj godini nastupao je za Monteverde, možda i najbolji srednjoškolski program u Americi, kada je priprema igrača za koledž košarku u pitanju. Iste godine nastupao je i na Mekdonaldsovoj utakmici, gde je predvodio sve strelce sa 22 postignuta poena. Opredelio se za Memfis koledž i trenera Penija Hardaveja,  čuvenog NBA igrača. Kao novajlija na koledžu beležio je 15.8 poena, 10.9 skokova, 1.9 blokada. Šutirao je 49% iz igre, 32% za 3 i 60% sa linije slobodnih bacanja.

Prešs Ačua (Precious Achiuwa eng.) ili „Dragoceni“ ima tri brata i dve sestre. Njihova imena, prevedana na srpski glase Božja volja, Božji dar, Obećanje, Milost i Gracioznost.

Glavni kvalitet mu je poentiranje u reketu, gde koristi kombinaciju finih pokreta i sirove snage. Postoji pik en rol potencijal, može da rola i završi jako na obruču ili spusti loptu i napadne reket, ali mora kratki rol da dovede do perfekcije – deo igre koji postaje sve bitniji faktor u NBA ligi. Aktivan je u tranziciji bez lopte, ali takodje i kada uhvati skok može sam da povuče. Dobar skakač, pogotovo efikasan na ofanzivnom skoku, gde je uvek pretnja.

Problem je što je sklon izgubljenim loptama. Ne čita odbranu dobro i često forsira šuteve ili prodore kroz more odbrambenih igrača. Slab šuter, 60% sa penala, 26% flouteri i samo 30% iz skok šuta. Mora još dosta da radi na mehanici donjeg dela tela ako želi da postanem produktvan u NBA što se ovoga tiče.

U pitanju je zaista energični centar koji ima potencijal da bude defanzivac od 1 do 5 i svestran napadač, ali je još u ranom periodu tog procesa. Atletski nadaren defanzivac koji napada linije pasa i mobilan je prilikom pomoći. Sa svojom visinom i dužinom, mogao bi da se razvije u zaštitnika reketa u „small ball“ postavama. Ima visok defanzivni potencijal zahvaljujući pomenutim fizičkim predispozicijama i hitrini, ali mora da popravi osnove i disciplinu. Problem na defanzivnom delu je konstantnost. Rad nogama ga košta toga da ostane ispred bržih igrača, ali je nešto što je popravljivo.

Pozicija 12. pripala je Eronu Nesmitu i na njegov profil možete otići klikom na ovaj link, a ispod možete pogledati najbolje poteze Prešsa Ačue iz prošle sezone.

Podelite vest:
Povezano Vidi sve