15. Aleksej Pokuševski

15. Aleksej Pokuševski

Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 16.11.2020. Foto: Olympiacos BC

Aleksej Pokuševski

Krilo / Krilni centar
Olimpijakos
26. decembar 2001. godine, 214cm i 95kg.

Rodjeni Beogradjanin, koji je svoje detinjstvo proveo u Novom Sadu, Pokuševski se sa 13 godina seli u Grčku i počinje da predstavlja mladje kategorije Olimpijakosa. Sa 17 godina i 83 dana postaje najmladji igrač tima koji je zaigrao na utakmici Evrolige, smenivši legendu kluba, Jorgosa Printezisa. Pokuševski je prošlu sezonu proveo u grčkoj drugoj ligi, igrajući za rezervni tim kluba. U proseku je beležio 10.8 poena, 7.9 skokova, 3.1 asistenciju, 1.8 blokada i 1.3 izgubljene loptem, šutirajući 40% iz igre, 32% za 3 poena i 78% sa linije penala.

Kako je u Grčku stigao pre 14 godiine u mladjim kategorijama je nastupao kao domaći igrač. Drži dvojno državljanstvo Grčke i Srbije, ali je izabrao da brani boje naše zemlje. Nastupao je na Svetskom prvenstvu za igrače do 17 godina i Evropskom U18 šampionatu, noseći dres Srbije. Ugovor sa Olimpijakosom traje do 2024. godine, a otkupna klauzula za odlazak u NBA iznosi 1.5 miliona evra ukoliko se nadje u prvih 14 pikova, odnosno jedan milion evra ako bude izabran u prvih 20 igrača.

Jedan kreator NBA sadržaja video o Pokuševskom nazvao je “Kada Jokić upozna Durenta”. Kontrola lopte je na nevidjenom nivou za igrača njegove visine, pregled igre takodje. U pitanju je dugajlija koji se kreće kao krilo i deli pasove kao bek. Ozbiljan potencijal u šutu, veoma dobar rad nogu i kontrola tela. Izbačaj mu ne varira bilo da izlazi iz bloka ili driblinga. Kreativan asistent koji već sada ima varijaciju pasova. Sa svojih 215cm može da vidi preko odbrane i podeli pasove koje većina igrača ne vidi. Prednje promene, promene ritma i dugačak korak kojim pravi prednost u napadu na koš. Ono što je jako dobro, NBA skauti lako vide njegovu ulogu u napadu – širi teren i postavlja se kao sekundarni plejmejker, neko ko hvata defanzivni skok i momentalno predvodi napad. Potencijalno polivalentan defanzivac ako postane jači. Ima agilnost i mobilnost, kao i veliki raspon ruku. Uključen je u odbrani, vokalan i često je na liniji pasa.

Mane, evidentne – premršav. Veoma mali broj igrača je sa njegovom širinom uspelo u NBA, moraće pod hitno da se popuni ako želi da uspe. Moguće da nikada neće biti dovoljno dobar “1 na 1” defanzivac baš zbog svojih fizičkih nedostataka. Presudno bi bilo da nadje dobar program što se kondicije i snage u ligi tiče. Ono što mu se može zameriti jeste da nije uvek maksimalan napor prisutan u odbrani, često se dešava da ni ne pokuša da utiče na šut protivnika i pored ogromnog raspona ruku. Ponekad želi previše da uradi u napadu, forsira šuteve i pokušava neke rizične poteze iako ima bolje solucije. Potencijalno dobar oko obruča, jer koristi obe ruke, ali do sada je trpeo dosta protiv visokih i jačih igrača.

Pozicija 14. pripala je Sadiku Beju i na njegov profil možete otići klikom na ovaj link, a ispod možete pogledati najbolje poteze Alekseja Pokuševskog iz prošle sezone.

Podelite vest:
PovezanoVidi sve