17. Tajriz Maksi

17. Tajriz Maksi

Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 16.11.2020. Foto: WUKY

Tajriz Maksi

Plejmejker
Kentaki
4. novembar 2000. godine, 191cm i 90kg.

Tajriz Maksi (Tyrese Maxey eng.) je neko ko pleni borbenšću i ne beži od defanzivnih zadataka, šta više, uživa u njima. Odličan defanzivac na lopti. Jak, dugačke ruke, odlično radi kukovima tako da je uvek lateralno spreman da dočeka protivnika i zbog toga je jako dobar pik en rol defanzivac. Dovoljno snažan da izdrži kontakte kada juri kroz blokove. Može da brani čak i krila. Bez lopte je uvek uključen, dobro rotira i čita igru gde će lopta ići u napadu protivnika.

Igrač koji pogadja šuteve kada je najpotrebnije. Što bi Amerikanci rekli – „clutch“. U napadu i u odbrani, ostavlja dojam rodjenog pobednika. Pametan na obruču, može da pogodi pod čudnim uglovima od tablu i kroz kontakt. Pogodio je samo 32% svih skok šuteva, ali izbačaj, mehanika i odlični procenti sa linije penala daju nadu da će biti mnogo precizniji u budućnosti. Komforan u šutu iz naskoka kada ide na obe strane. Nema elitnu eksplozivnost, ali jako brzo zastane i šutira, sjajne promene ritma. Veoma dobar poenter iz pik en rola, može da zastane ili da ide do samog kraja.

Statistika – 14 poena, 4.3 skoka, 3.2 asistencije, 49% za 2 i 29% za 3 poena, uz 83% sa linije slobodnih bacanja. 25-6 je bio skor Kentakija pre prekida sezone.

Nedostaje mu vrhunska hitrina i ubrzanje. Najbolji je kada igra na kreaciji drugih, kada ne mora puno da izmišlja. Moraće da popravi kontrolu lopte kako bi postao kvalitetan poenter u NBA. Pokušava dosta teških šuteva iz razloga što nema moć da kreira iz driblinga. Generalno ima dobru mehaniku, ali mu je visina izbačaja nešto niža, što moguće utiče na preciznost šuta, imao neke jako velike promašaje. Iako je dobar strelac iz pik en rola, kao kreator za druge nije preterano napredan i tu će NBA timovi morati da porade na njegovoj viziji.

Pozicija 16. pripala je Kolu Entoniju i na njegov profil možete otići klikom na ovaj link, a ispod možete pogledati najbolje poteze Tajriza Maksija iz prošle sezone.

Podelite vest:
Povezano Vidi sve