18. Er Džej Hempton

18. Er Džej Hempton

Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 16.11.2020. Foto: NBA India

Er Džej Hempton

Plejmejeker
Nju Zeland Brejkers
7. februar 2001. godine, 196cm i 84kg.

Roderik Hempton mladji, ili Er Džej Hempton (RJ Hampton eng.) je jedan od najvećih talenata ove generacije koji je odlučio da preskoči koledž i direktno iz srednje škole zaigra profesionalnu košarku. Tako je proteklu sezonu proveo u sve boljoj košarkaškoj ligi u Australiji. Sezona igrajući za jedini tim Novog Zelanda koji se takmiči u ovoj ligi, podelila je javno mišljenje. Hemtop je igrao relativno korektno s obzirom da prvi put u životu nastupa protiv odraslih ljudi, ali bilo je i incidenata. Hempton je na jednom od mečeva obgrlio protivničkog igrača oko vrata, za šta je momentalno isključen. Mladi plejmejker je takodje imao i problema sa povredama. Kada se sve sabere, odigrao je 15 mečeva uz proseke od 8.8 poena, 3.9 skokova i 2.4 asistencije, šutirajući 41% iz igre. Može se reći da izlet u zemlju „tamo dole“ nije previše pomogao Hemptonu. Pred početak prošle koledž sezone smatran je naveliko jednim od pet najboljih igrača ove klase.

Hempton je vrhunski atleta, ima ekstremno brz prvi korak. Problem je što to još uvek ne koristi dovoljno dobro, pre svega zbog nekvalitetnog skok šuta. Odličan u napadu reketa ili kreiranju prostora za šut spolja, ima nisko težište u driblinzima i već sada ima neke napredne poteze koje protivničke igrače izbacuju iz balansa. Pokazao da poseduje potrebne kvalitete da bude dobar u završavanju u blizini obruča. Sa svim navedenim, postoji potencijal za jako kvalitetnog plejmejkera.

Voli da podeli pas jednom rukom iz driblinga. Za sada nije napredan u čitanju protivničke odbrane, ali čini se da može da dostigne taj nivo. Dobro se kreće bez lopte, pametno se pomera na perimetru, traži novu poziciju i trči jako dobro u kontri.

Ima problem prilikom šuta, ali ne što se tiče mehanike, već sa radom nogu. Uvek su mu u drugačijem položaju. Nedostatak šuta umanjuje produktivnost kvalitetnih delova njegove igre, pogotovo će to doći do izražaja u NBA, gde ekipe rade odličan skauting i dobro su pripremljene za protivnika.

Ekipa koja ga bude birala će postaviti opkladu da će razviti kvalitetan šut. Iako je dobar u napadu obruča, trebaće još da radi kako bi redovno izdržavao kontakt NBA igrača. Često mu se dešava da loše pročita odbranu i isforsira pasove. Oštro rečeno, može se opisati kao “divlji”, bez prave baze znanja i školovanja, trebaće vremena da „otključa“ svoj potencijal na toj strani terena. Ima dobar defanzivni potencijal na osnovu fizičkih iliti atletskih karakteristika.

Pozicija 17. pripala je Tajrizu Maksiju i na njegov profil možete otići klikom na ovaj link, a ispod možete pogledati najbolje poteze Er Džeja Hemptona iz prošle sezone.

Podelite vest:
PovezanoVidi sve