19. Džejlen Smit

19. Džejlen Smit

Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 16.11.2020. Foto: UMTerps

Džejlen Smit

Krilni centar
Merilend Terapins
16. mart 2000. godine, 208cm i 102kg.

Džejlen Smit (Jalen Smith eng.) je u srednjoj školi dve godine za redom proglašavan najboljim igračem države Merilend. 2018. godine bio je uvršten medju 25 najboljih srednjoškolaca u čitavim SAD pred odlazak na koledž. Prošle sezone je predvodio svoj tim do skora 24-7 pre nego što je korona okončala koledž sezonu prerano, uz proseke od 15.5 poena, 10.5 skokova 2.4 blokade i 1.7 izgubljenih lopti, šutirajući 60% za 2, 37% za 3 poena i 75% sa linije slobodnih bacanja. Izmedju dve koledž sezone nabacio je ozbiljan broj kilograma i od nadimka „štaponja“ došao do nadimka „trupci“ (mnoooogo bolje zvuči na engleskom jeziku).

Smit ima sve predispozicije da postane odličan krilni centar u NBA ligi. Šut spolja, vrhunski bloker, angažovan skakač. Dobra koordinacija za visokog igrača koji čak može i da prevodi loptu, ali mora da popravi igru u odbrani kako bi preuzeo mesto startera u NBA ekipi. Talentovan šuter, odličan i iz blokova i iz uručenja, visina i pozicija na kojoj igra samo dodatno povećavaju vrednost navedenog. Dobro trči u kontri, često stigne na prava mesta pre odbrane, ali zna kada treba da zastana, te odigra i kao „prikolica“, a la Dirk Novicki. Visok IQ u odbrani, strašno dobro čita igru i dobar na strani pomoći.

Mane počinju sa nešto sporijim prvim korakom. Još uvek nije pod kontrolom na postu i manji pritisak zna da ga natera na grešku. Iz istog razloga nije ni dovoljno kvalitetan u pasu i nalaženju pravih rešenja. Ono što će mu praviti ubedljivo najveće probleme biće lateralne kretnje. Nije dovoljno kvalitetan prilikom preuzimanja/pik en rola, a često iz istog razloga ne stiže da izrotira čak i kada pročita nameru protivnika.

Pozicija 18. pripala je Er Džej Hemtoponu i na njegov profil možete otići klikom na ovaj link, a ispod možete pogledati najbolje poteze Džejlena Smita iz prošle sezone.

Podelite vest:
Povezano Vidi sve