2. Lamelo Bol

2. Lamelo Bol

Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 16.11.2020. Foto: Bleacher Report

Lamelo Bol

Plejmejker
Ilavara Hoks
22. avgust 2001. godine, 201cm i 86kg.

Sin Lavara i brat Lonza Bola, svakako najpoznatiji igrač ove klase. Lamelo je nažalost po sebe veći publicitet stekao baš zbog ovih „prideva“ a ne svojih košarkaških sposobnosti, ali je prošle sezone pokazao potencijal o kome se godinama pričalo i sasvim zasluženo se nalazi u samom vrhu na ovogodišnjem draftu. Izuzetna visina za plejmejkera, Bola odlikuje odlična kontrola lopte i perfektan pregled igre, što je i pokazao igrajući u Australiji. Iako sama liga nije svakako medju najjačim na svetu, kvalitet raste iz godine u godinu i jeste bila pravi izazov za tako mladog igrača kao što je Lamelo. Talentovani plejmejker je u NBL ligi odigrao 12 utakmica u kojima je beležio 17 poena, 7.4 skoka i 6.8 asistencija. Očekivano loši šuterski proseci prvi put igrajući protiv „odraslih“ ljudi, ali sigurno i razlog za brigu – 38% iz igre, 27% za 3 poena i 72% sa linije slobodnih bacanja.

Dodaje kao da je član Harlem Globtrotersa, ali nekako prolazi. Mora pod hitno da poboljša efikasnost prilikom poentiranja ali ima potencijal da postane jedan od najboljih organizatora igre u NBA ligi. Svestran dodavač koji šalje pasove sa hirurškom preciznošću i neverovatnom vizijom. Vidi sve na terenu, kreira situacije za saigrače koje većina igrača jednostavno ne vidi ili ne mogu da izvedu. Ima vrhunski kvalitet da manipuliše defanzivcima. Strašan u kontroli lopte, koristi promene ritma da postavi nakon kojih defanzivci izgledaju kao da voze skejt. Koristi napredne poteze ali je uvek u kontroli, diktira ritam kao dirigent. Elitni dodir. Iako pokušava previše floutera i beži od kontakta, njegov kvalitet da postigne poene kreativno i sa obe ruke nagoveštava da će se razviti u odličnog finišera oko obruča. Dobar i bez lopte, kreće se pametno i koristi prostore koje mu odbrana daje. Odličan skakač za svoju poziciju kao i njegov brat Lonzo. Instinkti iskaču u prvi plan kada juri skokove. Svestran defanzivac, brz je lateralno i prilično velik za poziciju plejmejkera. Ima visinu da komforno preuzima krila.

Bol je odličan dodavač ali se još uvek ne može klasifikovati kao vrhunski plejmejker zbog donošenja odluka. Uzima loše šuteve rano u napadu i prečesto se zadovoljava šutem spolja pre nego li da napadne obruč. Slaba mehanika šuta. Nema nikakve konstantnosti u formi, osim niskog izbačaja. Kao dobar izvodjač slobodnih bacanja sa mekanom rukom na flouterima očigledno ima potencijal, ali njegova forma, slično kao i Lonzova mora da se promeni. Retko inicira kontak i izbegava ga oko obruča. Nije prečesto u defanzivnom stavu i često su mu ruke dole prilikom zatvaranja šutera. Ruke gore, Lamelo! Primarno preuzima pre nego da se izbori preko pika, često i ne pokušava da isprati svog igrača. Takodje, ispada iz igre u odbrani kada krene da juri ukradene lopte.

Lamelo Bol je radio trening za Golden Stejt, Minesotu, Šarlot naravno. Ali takodje i za Detroit i Čikago, timove koji su navodno zainteresovani da trejduju svoj pik za bolju poziciju na draftu i tako izaberu Bola.

Pozicija 1. pripala je Entoniju Edvardsu i na njegov profil možete otići klikom na ovaj link, a ispod možete pogledati najbolje poteze Lamela Bola iz prošle sezone.

 

Podelite vest:
PovezanoVidi sve