26. Ajzea Stjuart

26. Ajzea Stjuart

Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 16.11.2020. Foto: The Rookie Wire - USA Today

Ajzea Stjuart

Krilni centar / centar
Vašington Haskis
22. maj 2001. godine i 206cm/113kg.

Ajzea Stjuart (Isaiah Stewart eng.) je u mladosti igrao fudbal i bavio se boksom, a košarci se posvetio u petom razredu. Vuče korene sa Jamajke (odakle mu se otac ranih 70-ih preselio u Njujork) kao i jedan čuveni NBA košarkaš – Patrik Juing, u čiju je čast Stjuart i nosio dres sa brojem 33 na ledjima.

Bio je neosporno veliki talenat u periodu pred odlazak na koledž, top 5 talenata svojeg godišta uz ponude svih najvećih košarkaških univerziteta u SAD. Ali je na njegov nešto niži predvidjeni plasman najverovatnije uticala gubitna godina na Vašingtonu, skor 15-17. Pored toga, Stjuart je imao impresivnu seozonu sa 17 poena, 8.8 skokva, 2.1 blokada, 2.2 izgubljene u proseku, uz 59% za 2 poena, 25% za 3 i 77% sa linije slobodnih bacanja.

Ovaj mišićavi centar je neko ko igra do poslednje sekunde i poslednjeg atoma snage. „Starinski“ stil igre u napadu. Odlično trči, često pobegne odbranama i bude prvi u protivničkom reketu. Širok repertoar poteza na postu. Iako je pogadjao samo 32% skok šuteva na koledžu, čini se da ima mekanu ruku i da će taj deo njegove igre nadoći. 77% sa linije penala to potvrdjuje. U odbrani ne popušta i ima strašan osećaj za skok na obe strane terena.

Moramo gledati i negativne stvari, a ono što skaute brine jeste eksplozivnost. Nije na elitnom NBA nivou, što može da ga košta prilikom završnice u reketu i odbrani perimetra na preuzimanju. Nije takodje ni preterano kvalitetan dodavač, prečesto gleda da sam završi akciju, a kada se odluči za pas to je obično isforsirano i teško izvodljivo. Jednostavno rečeno, ne čita najbolje igru.

Postavlja se pitanje da li će dominaciju na postu (odakle dolazi preko 50% njegovih poena) uspeti da uspostavi i protiv mnogo snažnije konkurencije. Jedan od ključeva uspeha biće svakako šut spolja, možda najvredniji kvalitet koji centar u trenutnom stanju u NBA može da poseduje.

Pozicija 25. pripala je Leandru Bolmaru i na njegov profil možete otići klikom na ovaj link, a ispod možete pogledati najbolje poteze Ajzee Stjuarta iz prošle sezone.

 

Podelite vest:
Povezano Vidi sve