27. Niko Manion

27. Niko Manion

Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 16.11.2020. Foto: Arizona Athletics

Niko Manion

Plejmejker
Arizona Vajldkets
14. mart 2001. godine i 191cm

Ovaj super zanimljivi košarkaš rodjen je u Sijeni, Italiji. Majka mu je Italijanka, a otac Amerikanac. Kao mlad, njegova familija se seli za Solt Lejk Siti, odatle u Arizonu gde su se konačno skrasili.

Drži dvojno državljanstvo i predstavlja Italiju na medjunarodnim takmičenjima. Bio je u finalnom rosteru reprezentacije SAD-a za prvenstvo Severne Amerike 2017. godine, nakon što nije uvršten na spisak igrača koji putuju na takmičenje dobio je poziv italijanskog saveza. Istog leta nastupao je za selekciju do 16 godina na evropskom prvenstvu u Podgorici. Sa gotovo 20 poena u proseku bio je najbolji strelac šampionata. U julu 2018. debitovao je čak i za seniorski tim Italije, sa 17 godina i postigao 9 poena u utakmici kvalifikacija za svetsko prvenstvo protiv Holandije.

Niko Manion (Nico Mannion eng.) je bio prava senzacija u srednjoj školi, gde je već od prve godine potpuno dominirao. Leta 2018. godine uzimao je onlajn časove kako bi završio predavanja ranije i mogao da diplomira godinu dana pre. To je i učinio te se u srednjoj školi zadržao samo 3 godine.

Iako je imao brojne ponude koledža, izabrao je onu od tima iz „matičnog“ grada Arizone i zaigrao za popularne Divlje mačke. Niko Manion je košarkaški znalac, umetnik u pik en rolu, igrač vica, neko koga će navijači voleti da gledaju, ali i igrač njegovog tipa dugo nije uspeo da pronadje uspeh u NBA ligi. Igrači njegove gradje i sličnog stila igre bivaju počišćeni, ukoliko ne uspeju svoju igru sa koledža da maksimalno prenesu na NBA terene.

Manion izgleda kao mnogo bolji šutera u odnosu na ono što brojke pokazuju. Na Arizoni je igrao iza Zika Nadjija i pružao sasvim korektne partije. 14 poena, 5.3 asistencije, 2.5 skokova, 1.2 ukradene, 2.6 izgubljene lopte, 44% za 2 poena, ali tek 33% za 3. 80% sa linije slobodnih bacanja i pre, premekan flouter ukazuju na to da će se procenti šuta za 3 poena popraviti. Glavni problem koji mora ispraviti je taj što previše koristi gornji deo tela prilikom izbačaja, primetićete kako se previše naginje, možda bolje reći trza unapred prilikom šuta, nešto što verujemo neće biti problem ispraviti u NBA, koja je bukvalno napravila nauku od ovakvih stvari.

Glavne vrline su mu organizacija, osećaj za igru i šut spolja. Jedan od najboljih pasera u ovoj klasi. Odličan šuter, koji kreira iz driblinga i generalno odličan napadački igrač. Manion završava sa obe ruke oko koša i ima možda i najbolji/najmekši flouter od svih igrača sa ovog drafta. Već veoma iskusan u navodjenju i korišćenju pik en rola. Zna da iskoristi pretnju svog šuta i tako otvori prostor za asistencije saigračima.

Najveći problemi dolaze u momentu kada se uzme lenjir u ruke. Manion ima negativni raspon ruku u odnosu na visinu, a to je nešto čega se NBA timovi ježe u ovom trenutku. Šta ćeš, došlo takvo vreme. Nedostatak visine i težine stavlja ozbiljno ograničenje na njegov kvalitet u odbrani. Iako ima odlične instinkte i jako dobar rad nogama prilikom bočnog kretanja, fizička ograničenja se odražavaju u odbrani.

Pozicija 26. pripala je Ajzei Stjuartu i na njegov profil možete otići klikom na ovaj link, a ispod možete pogledati najbolje poteze Nika Maniona iz prošle sezone.

Podelite vest:
Povezano Vidi sve