28. Tajler Bej

28. Tajler Bej

Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 16.11.2020. Foto: Colorado Buffaloes

Tajler Bej

Krilo
Bivoli iz Kolorada
10. februar 1998. godine i 201cm.

Sa Kolorada u NBA stiže jedan jako zanimljiv igrač. Tajler Bej je prototip NBA defanzivca. Ok, možda mu treba nekoliko kilograma mišića, ali to će uz mnogo napornije i pre svega stručnije treninge doći. Bej je krilni igrač koji ima raspon ruku centra, fenomenalnih 216 cm. Pre svega, duge udove koristi jako pametno. Jedan od najboljih defanzivaca ove klase i igrač koji će od prvog dana defanzivno preuzimati sve od 2 do 4, a verovatno uspešno braniti i veliki broj plejmejkera.

Ofanzivni deo terena je već drugo i dosta teže pitanje. Tajler je na koledžu gro poena postizao sa pozicije “kucača”, ispod koša, nešto što NBA treneri u poslednje vreme izbegavaju jer utiče na širinu u napadu. Takodje, dobar deo dolazio je iz spuštanja na niski post, deo igre koji je u modernoj košarci (da je tako nazovemo) dozvoljen samo onima koji su sa tih pozicija strašno efikasni, što Bej pre svega zbog nedostatka mase protiv ozbiljnije konkurencije neće biti.

Ključ uspeha u ranom periodu biće šut za 3 poena. Bej jeste šutirao spolja u dobrim procentima, ali ne u velikom uzorku. 41%, ali iz samo 31 upućenog šuta. Mehanika je pomalo čudna, ali više od toga je čini se mentalno, kao da još uvek ne veruje u svoj šut. Sa te strane će njegov novi stručni štab imati puno posla, kako ga psihički pripremiti za najviše izazove u košarci.

Raspon uspeha Tajlera Beja je jedan od najvećih, medju svim igračima sa ovog drafta. Ako pronadje ofanzivnu igru, može biti otkrovenje, ali ako se ne snadje, vrlo brzo može postati igrač kome je nemoguće pronaći mesto u rotaciji iz prostog razloga što protivnička odbrana ne obraća pažnju na njega. Dodatni problem mogao bi da bude taj, što je Bej na koledžu bio korišćen kao unutrašnji igrač, te će morati da prodje period privikavanja na igru na perimetru.

Nadamo se, kao i sa svim igračima, da će ipak pronaći uspeh. Bila bi greota ne gledati ovakvog defanzivnog monstruma na NBA parketima. Bej je proglašen za najboljeg defanzivca svoje konferencije, a u dve sezone na koledžu beležio 1.2 blokade u proseku. Pogledajte samo ove isečke:

 

Pozicija 27. pripala je Niku Manionu i na njegov profil možete otići klikom na ovaj link, a ispod možete pogledati najbolje poteze Tajlera Beja iz prošle sezone.

 

 

Podelite vest:
PovezanoVidi sve