3. Deni Avdija

3. Deni Avdija

Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 16.11.2020. Foto: Air Alamo

Deni Avdija

Krilo / Krilni centar
Makabi Tel Aviv
3. januar 2001. godine, 206cm i 100kg.

Sin bivšeg reprezentativca Jugoslavije i kapitena Crvene Zvezde, Zufera Avdije. Deni je osvojio dva zlata sa reprezentacijom Izraela u mladjim kategorijama. Pre godinu dana, igrajući za selekciju momaka dve godine starijih od njega proglašen je i najkorisnijim igračem evropskog šampionata za uzrast do 20 godina. Deni je, logično zbog oca, bio u mogućnosti da nastupa i za selekciju Srbije. Odabrao je Izrael jer je u reprezentaciji ove zemlje igralo nekoliko njegovih drugara, kao i zbog činjenice da se slabije služi srpskim jezikom. Najmlajdi debitant u istoriji Makabija sa 16 i najmladji MVP izraelske lige sa 18 godina.

Svestrano krilo sa plejmejkerskim sposobnostima beka, ali će razvoj šuta biti ključan za njegov sveukupni napredak. Odličan kreator za svoju poziciju. Snalažljiv u pik en rolu, retko pravi greške i odlično nalazi šutere i igrače koji utrčavaju. Nastavlja protok lopte u pozicionom napadu i diže glavu u kontri, pametan igrač. Solidan u kontroli lopte, za svoju visinu nije preterani dribler, ali zna kako da menja brzine sa dovoljno kvaliteta kako bi napravio prostora za asistencije. Najbolja uloga mogla bi mu biti kreatora sa niskog posta ili iz kratkog rola sa kombinacijom visine i veštine u dodavanju. Jak u završnici gde koristi obe ruke i završava kroz kontakt. Voli fintu šuta. Bez straha napada reket i zaštitnike reketa. Odličan timski defanzivac koji rotira dobro i obično se nalazi na pravom mestu. Nije preveliki atleta, ali ima uticaj kao timski defanzivac na strani pomoći. Dobre osnove, zna kako da koristi svoje vrline, igra jako i uvek se nadmeće. Takodje je dobar za analitičare, obično šutira trojke ili napada obruč. Daril Mori balavi za njim.

Problematično u šut, ima solidnu formu ali je šutirao slabo i iz igre i sa linije penala. Iz prijema ima neki zastoj dok namesti loptu u rukama kako treba. Pitanje je da li je toplo hladno šuter ili jednostavno nije dobar u tome. Nema vrhunsku eksplozivnost tako da bi morao da usavrši kontrolu lopte kako bi u potpunosti iskoristio sposobnost da napravi prostor za asistenciju ili šut. Aktivan je na lopti, ali nije dovoljno brz lateralno da zadrži brže igrače. Jako radi, nadmeće se i kondicioni program u NBA ligi bi trebalo da pomogne. Nedostaje mu dužine kako bi bio efikasan u odbrani reketa, bilo kao visoki igrač u „small ball“ varijantama ili kao defanzivac na strani pomoći. Šutirao je 56% iz 363 pokušaja sa linije penala od 2017. godine u svim takmičenjima, što je jako zabrinjavajuće. Postoji malo presedana u istoriji gde je tako slab izvodjač slobodnih bacanja postao pouzdan šuter.

Pozicija 2. pripala je Lamelu Bolu i na njegov profil možete otići klikom na ovaj link, a ispod možete pogledati najbolje poteze Denija Avdije iz prošle sezone.

Podelite vest:
PovezanoVidi sve