30. Zik Nadji

30. Zik Nadji

Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 13.11.2020. Foto: Bleacher Report

Zik Nadji

Krilni centar
Arizona Vajldkets
9. septembar 2001. godine, 211 cm.

Ezekijel Tobečukvu Nadji, ili kraće Zik Nadji (Zeke Nnaji eng.) rodom iz Nigerije, tačnije sa očeve strane. Majka mu je iz Mineapolisa, gde je i rodjen. Zik je pre košarke igrao fudbal i bejzbol, ali se nakon naglog rasta odlučio za prelepu igru pod obručima. Svira klavir od prvog razreda, čak i komponuje svoju muziku.

Po njegovom kretanju i trku se vidi da je bio fudbaler. Kreće se mnogo lakše, možda bolje reći fluidnije, od ostalih košarkaša njegove visine. Jako je agilan, lagan na nogama. To, uz izuzetnu snagu za nekoga ko ima tek 19 godina, pomoglo mu je da dominira na koledžu. Nadji je beležio 16.1 poen i 8.6 skokova u svojoj jedinoj godini na univerzitetu gde je bio apsolutni lider Arizone.

Iako nije preterano precizno šutirao za 3 poena, čini se da timovi vide potencijal sa te strane. Kroz istoriju se pokazalo da igrači, pogotovo visoki, koji šutiraju slobodna bacanja i floutere u visokim procentima mogu razviti kvalitetan šut spolja. Nadji je sezonu završio sa 76% sa linije penala. Uz to, pokazao je mekanu ruku u blizini obruča, gde je u kombinaciji sa odličnim radom nogu i snažnim ramenima bio izuzetno efikasan, jedan od najefikasnijih centara u čitavom NCAA. Takodje, bio je veoma precizan sa poludistance. Šon Miler ga je koristio kao glavno “oružje” sa visokog posta protiv čestih zonskih odbrana u koledž košarci.

Zik je aktivan na ofanzivnom skoku, odakle dolazi ozbiljan procenat njegovih poena. Na defanzivnom skoku gradi i pokušava da pomogne saigračima, ali njegovi problemi trenutno su u fazi pre nego što protivnici upute loptu ka obruču. Iako je natprosečni atleta i ima mobilne noge, kao što smo naveli, Nadji prečesto biva poražen u duelima 1 na 1 od strane bržih igrača. Takodje, nije pokazao preteranu želju prilikom zaštite reketa, iako bi u modernom NBA to trebala da bude njegova funkcija, u nekim “small ball” varijantama.

Još jedna od Zikovih mana jeste što ne čita najbolje igru i često propušta situacije u kojima treba da uputi pas. Ta košarkaška svesnost prenosi se i u odbrani, brzo čitanje situacija nije njegova vrlina u ovom trenutku. Ne zna kada treba da pomogne i jako često se ne nalazi na pravoj poziciji. To je nešto što će njegovog novog trenera verovatno dovoditi do ludila u prvih par sezona u NBA ligi.

Posle svega navedenog čini se da je ovo neka realna pozicija za Nadjija. Atletske predispozicije su tu, ali moraće još da poradi i proširi raspon šuta do linije za 3 poena, uz to napravi iskorak što se košarkaške inteligencije tiče, kako bi redovno doprinosio u ozbiljnoj NBA rotaciji. Radio je treninge za Denver, San Antonio i Majami, na šta bi valjalo obratiti pažnju kako se veče drafta bliži.

Pozicija 29. pripala je Džamijusu Remziju i na njegov profil možete otići klikom na ovaj link, a ispod možete pogledati najbolje poteze Zika Nadjija iz prošle sezone.

Podelite vest:
Povezano Vidi sve