4. Džejms Vajzmen

4. Džejms Vajzmen

Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 16.11.2020. Foto: USA Today

Džejms Vajzmen

Centar
Memfis
31. mart 2001. godine, 216cm i 114kg.

Već nekoliko godina slovi za jednog od najvećih talenata ove klase. Vajzmen je nažalost odigrao samo 3 meča na koledžu zbog suspenzije NCAA. Vajzmen i porodica su se naime nekoliko godina ranije preselili u Memfis, u čemu im je pomogao bivši NBA igrač Peni Hardavej. Peni je, dokazano je, potrošio/uložio 11,500$ u selidbu porodice Vajzmen. Džejms je potom izabrao srednju školu u Memfisu u kojoj je Peni bio glavni trener, da bi kasnije odabrao i univerzitet Memfis koji je u medjuvremenu uposlio Hardaveja kao prvog trenera tima. Vajzmen je suspendovan na 12 mečeva od strane NCAA organizacije i kaznu od 11,500$ koju bi morao da uplati u dobrotvorne svrhe po svom izboru. Po isteku suspenzije, početkom januara, Vajzmen je napustio koledž košarku, unajmio agenta i počeo sa pripremama za draft 2020. godine.

U svoja tri meča na univerzitetu Memfis, Džejms je ipak uspeo da pokaže deo onoga što je privuklo skaute i u srednjoj školi. U proseku je beležio gotovo 20 poena i preko 10 skokova, 77% iz igre i preko 70% sa linije slobodnih bacanja. Poslednjih dana Šarlot Hornetsi se pominju kao tim koji je najozbiljnije zainteresovan da Vajzmen bude novo lice njihove franšize. Očekuje se da Majkl Džordan i njegov tim košarkaških eksperta trejduju za prvu poziciju na ovogodišnjem draftu kako bi izabrali upravo Vajzmena.

Atletsko čudo koje pokazuje bljeskove masovnog potencijala u oba smera. U uvodnom periodu će biti klasičan rol igrač. Elitna merenja sa dugačkim rukama i snažnim ramenima. Trči terenom kao gazela i eksplodira u vazduhu. Aktivan skakač, motorički sposoban i odlični instinkti kod odbijenih lopti prilikom šuteva. Najbolja uloga u napadu mu je trenutno rol igrača koji postavlja blokove i trči ka obruču, gde završava lako i kao alej up meta. Ipak, može da šutira i spolja tako da odbrana uvek mora da bude na oprezu. Ima odličan potencijal na postu. Retki spoj snage i finese, takodje zna jako dobro da zazida svog protivnika ispod koša. Trenutno mu nedostaju potezi kojima bi maksimalno iskoristio tu pomenutu snagu, tako da obično uzima teže šuteve iz okreta/pada. Potencijalu u šutu – ima dobru mehaniku i mekan dodir. Još uvek nema taj raspon u šutu, niti neku istoriju preciznosti sa poludistance ili za 3 poena.

Atletski nadaren zaštintnik obruča čije samo prisustvo tera protivničke igrače da razmišljaju i menjaju šuteve. Ukoliko se njegovo pozicioniranje i svesnost u odbrani poprave ima šansu da postane elitni defanzivac. Jak karakter koji radi jako i na terenu i van njega. Inteligentan je takodje, ovo su pozitivne crte karaktera koje mogu pomoći njegovom napretku.

Slaba selekcija šuta u srednjoj školi. Igrao je kao da je Dirk Novicki. Na koledžu je igrao mnogo više oslanjajući se na svoje kvalitete, što mora da se nastavi i u NBA. To će uticati na njegov uspeh. Nestvaran atleta, ali nekako kao da uspori za vreme utakmica gde mora da čita situacije na terenu, na ovo bi valjalo obratiti pažnju na početku NBA karijere.

Pojednostavljanje uloge biće ključno za njega u ranom periodu. Slaba kontola lopte što ga trenutno ograničava iz driblinga. Sa loptom u rukama ne čita dobro situaciju, često maši otvorene igrače koji utrčavaju. Mnogo bolje mu stoji pomenuta uloga finišera nego kreatora. Juri blokade i naseda na finte šuta, kao i većina mladih igrača njegove konstitucije. Slab rad nogama ga često košta u lateralnom kretanju. Ofanzivci prečesto proleću pored njega. U ovom trenutku nije igrač s kim je pogodno preuzimati. Nije najsjajniji timski defanzivac koji često zna da se nadje na pogrešnom mestu u pogrešno vreme i kasni prilikom rotacija.

Pozicija 3. pripala je Deniju Avdiji i na njegov profil možete otići klikom na ovaj link, a ispod možete pogledati najbolje poteze Džejmsa Vajzmena iz prošle sezone.

Podelite vest:
Povezano Vidi sve