5. Kilijan Hejs

5. Kilijan Hejs

Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 16.11.2020. Foto: Bleacher Report

Kilijan Hejs

Plejmejker
Ulm
27. jul 2001. godine, 196cm i 98kg.

Kilijan Hejs je sin bivšeg američkog košarkaša, Derona, i francuske košarkašice Sandrin. Košarka mu je, što bi se reklo u genima. Želja Kilijana je bila da u SAD pohadja školu i kroz njihov košarkaški sistem dodje do NBA lige, ali je po želji Derona ostao u Evropi, tačnije Šoleu. Jedan od najmladjih debitanata u istoriji francuske košarke, koji već par godina unazad igra na najvišim nivoima u Evropi, prvo baš u seniorskom timu Šolea, a prošlu sezonu igrao je za Ulm. Nemačka Bundesliga i Evrokup imali su priliku da vide jednog od najtalentovanijih košarkaša u Evropi.

Levoruki plejmejker se kao jako mlad ugledao na Dvejna Vejda, dok bi u skorijim godinama pokušavao da što više „ukrade“ od bivšeg MVP-ja lige, Džejmsa Hardena. Najveći kvalitet ovog momka jeste vizija koja je van svih parametara za igrača njegovih godina. Naleti lucidnosti neretko su dovodili i do grešaka i izgubljenih lopti, uzimanja jako teških šuteva iz driblinga, ali to su stvari koje su normalne za mlade igrače. Pogotovo one sa Hejsovim talentom.

U pitanju je dinamični levoruki kreator koji pravi ogroman napredak sa 18 godina, ali je još uvek sirov u nekim tehničkim elementima. Kreacija je njegova najbolja veština. Može da pošalje pasove iz driblinga sa preciznošću i pogodi igrače koji utrčavaju ili rolaju. Izuzetan “P&R” dodavač. Iako mu je desna ruka slaba, dolazi na mesta do kojih želi da dodje i manipuliše odbranama kako bi kreirao uglove potrebne za pas i prostore da poentira. Fluidan u kontroli lopte sa visinom da nadjača manje bekove. Odličan osećaj levom rukom oko obruča bilo za flouter ili neka polaganja u trku, takodje nakon iniciranja kontakta. Pokazuje veliki potencijal u šutu iz driblinga za 3 poena po ugledu na Hardena. Skok unazad ili u stranu, oba je ubacio u repertoar, koristi promene ritma da dodje do pozicije za šut. Procenti šuta prilikom prijema lopte pa šuta su zabrinjavajući ali njegova čista forma i mekan dodir unutra, kao i procenat slobodnih bacanja od preko 80% pokazuju da će sve doći na svoje. Visok sa popunjenim ramom i dugim rukama, što ga projektuje kao svestranog defanzivca protiv bekova i krila. Aktivna napast bez lopte i može da se razvije u destruktivnog igrača na strani pomoći.

Ono što ne valja jeste da se previše se oslanja na levu ruku. Mogao bi bukvalno da veže desnu ruku iza ledja koliko je malo koristi. Postoje neki pasovi koje ne može da podeli jer ne koristi desnu ruku. Limitiran atleta kome nedostaje eksplozije i skočnosti, što škodi njegovim mogućnostima na obruču. Nema naprednu kontrolu lopte, skuplja dribling prečesto, što ga dovodi u probleme. Menja pravac ali ne kreira previše prostora i ne vezuje neki pretarno napredne poteze kako bi slomio odbranu. Nedostaje mu iskustva u odbrani, propušta rotacije i često gubi balans. Mora da popravi komunikaciju kao glavni bek i da preuzme kormilo tima.

Pozicija 4. pripala je Džejmsu Vajzmenu i na njegov profil možete otići klikom na ovaj link, a ispod možete pogledati najbolje poteze Kilijana Hejsa iz prošle sezone.

Podelite vest:
PovezanoVidi sve