6. Onjeka Okongvu

6. Onjeka Okongvu

Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 16.11.2020. Foto: Hoops Habit

Onjeka Okongvu

Krilni centar
Univerzitet Južna Karolina
11. decembar 2000. godine, 208cm i 111kg.

Onjeka Okongvu upao je u oči javnosti još pre nekoliko godina kada je kao saigrač Lonza i Lamela Bola osvojio titulu srednjoškolskog šampiona države Kalifornija, u svojoj prvoj godini srednje škole. Nakon odlaska Lavarovih klinaca, Onjeka je vodio „Čino Hils“ do titule najboljeg tima u državi još dva puta, a oba puta poneo je zvanje najboljeg srednjoškolskog košarkaša u Kaliforniji. U svojoj jedinoj sezoni na univerzitetu Južne Karoline Onjeka je bio ubedljivo najbolji igrač tima. Proseci od 16.2 poena, 8.6 skokova, 2.7 blokada, 1.2 ukradene lopte i 1.1 asistencije idu u prilog tome. Okongvu je momak koji je proživeo jednu veliku tragediju. Njegov stariji brat Namdi, koji se takodje bavio košarkom, preminuo je 2014. godine nakon nesreće sa skejtbordom. Onjeka od tada nosi broj 21 na dresu, Namdijev nekadašnji broj.

Visoki igrač koji radi sve sa retkom svestranošću kada je odbrana na lopti u pitanju. Ima naviku pobedničkih poteza, poteza koji odlučuju ishod utakmice u korist Okongvuovog tima. Odličan na obruču sa mekanim dodirom obema rukama unutar reketa, hvata teške pasove i ima brz odraz kako bi završio moćno. Dobar strelac na postu. Radi dobar posao u obezbedjivanju pozicije i često zakuca defanzivce preduboko. Kada dobije loptu pokazuje bljeskove naprednih poteza sa rolinzima, zakorakom i varkama šuta.

Kontroliše loptu kao krilo. Ima brz prvi korak sa ozbiljnim arsenalom poteza, uključujući prednje promene, zavlačenje ruku ispod protivnikovih, što koristi da napadne reket. Ne preteruje, donosi dobre odluke i igra u granicama onoga što zna. Baca vešte pasove, voli da podeli pas preko celog terena i dobro deli sa posta.

Trebao bi da donosi brže odluke iz rola i na perimetru, ali u dobrom je stanju s obzirom na godine. Radi male stvari, bori se, postavlja pikove, skače svuda po parketu i najbolji je kada je najpotrebnije. Odličan “P&R” defanzivac – mobilan i svestran, može da se povuče, preuzme ili kratko iskoči. Kada štiti reket bilo u “P&R” ili na strani pomoći njegovo pozicioniranje, tajming i instinkti dovode protivnike do ludila i najčešće menjaju način na koji protivnički igrač izvodi šut. Obično je na pravom mestu što je retkost za igrače njegovih godina.

Mora imati i neku manu, a jedna od njih je mehanika šuta. Nije konstantna, niti iz igre, niti sa penala. Imaće neke žestoke promašaje, iako njegov dodir unutra nudi nadu da će se popraviti i spolja. Tih je i ne priča previše u odbrani, kao zaštitnik reketa morao bi da bude komunikativniji i da na taj način pomaže odbrani da bude efikasnija. Trenutno je u fazi u kojojo juri blokade i prečesto naseda finte šuta. Naginje da bude nizak za centra, a mora da bude značajno snažniji kako bi sačuvao jače centre i elitne igrače na postu poput Jokića i Embida.

Zazključujete po svemu što smo napisali da se radi o retkom talentu. Po našem ličnom mišljenju Okongvu je potcenjen na ovom draftu i on je neko o kome se ne priča previše, a to zaslužuje. Za nekoliko godina, pričaćemo o Okongvuu sigurno kao o jednom od par najboljih igrača ove klase.

Pozicija 5. pripala je Kilijanu Hejsu i na njegov profil možete otići klikom na ovaj link, a ispod možete pogledati najbolje poteze Onjeke Okongvua iz prošle sezone.

Podelite vest:
PovezanoVidi sve