8. Obi Topin

8. Obi Topin

Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 16.11.2020. Foto: Warriors Wire

Obi Topin

Krilni centar
Dejton
4. mart 1998. godine, 206cm i 100kg.

Jako čudan put Obija Topina do samog praga NBA. Nakon 4 godine srednje škole, ovaj momak nije dobio nijednu ponudu koledža prve divizije, tako da se odlučio da dodatnih godinu dana provede u privatnoj košarkaškoj srednjoj školi, nakon čega odlazi na Dejton.

Prva sezona na koledžu bila je takodje kvalitetna, ali ni nalik drugoj. U svojoj poslednjoj godini amaterske košarke Obi Topin je beležio 20 poena, 7.5 skokova i 1.2 blokade u proseku. Pokupio je sve moguće individualne nagrade u koledž košarci i jednoglasno izabran za najboljeg košarkaša u državi. Obijev otac je inače poznati ulični košarkaš iz Bruklina. Na terenima poznat kao „Dunkers Deligth“.

Čist atleta koji trči sa gracijoznošću i skače sa puno eksplozije. Leti kroz vazduh za silovita kucanja, velika je pretnja u P&R, kada utrčava ili kada trči u kontru. Mekan dodir oko obruča sa obe ruke. Okretan u kontroli lopte, visoki igrač koji može da napadne sa perimetra. Biće oružje u lažnim uručenjima jer može da podeli pas, šutne ili napadne obruč, Trostuka pretnja. Dobar šuter sa rasponom za NBA trojke, ali nije se zaljubio u svoj šut kao većina modernih visokih igrača. Jak plejmejker, donosi brze odluke iz kratkog rola i može da se razvije u plejmejkera sa posta. Ima skakačke sposobnosti i hitrinu da u teoriji bude efikasan bloker.

Da krenemo jako – brutalno loš “P&R” defanzivac koji pokazuje malo prepoznavanja ili osećaja za čitanje pikova, gotovo uvek je van pozicije. Visok centar gravitacije ga limitira i u defanzivi na postu. Često će ga odgurivati u borbi za prostor, na primer Zajon, Zajon će ga redovno zabijati ispod obruča. Ne menja pravac dobro lateralno, stegnut je u kukovima, što znači da će ga ofanzivci u NBA besomučno napadati “1 na 1”. Slab timski defanzivac i skakač koji ne igra sa puno osećaja i želje. Ovo su neke od stvari koje su prolazile na koledžu jer je zaista bio ofanzivno dominantan, ali neće toliko biti dominantan medju profesionalcima i iz tog razloga mora popraviti ove stvari, pod hitno.

Pozicija 7. pripala je Ajzaku Okoru i na njegov profil možete otići klikom na ovaj link, a ispod možete pogledati najbolje poteze Obija Topina iz prošle sezone.

Podelite vest:
Povezano Vidi sve