Atlanta Hoks

Atlanta Hoks

Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 30.11.2020. Foto: CNBC.com

Jedna od ekipa koja je bila najviše zauzeta u periodu izmedju dve sezone. Atlanta, s pravom, budi najviše intrige medju ljubiteljima NBA. Hoksi su sezonu, doduše skraćenu, okončali sa samo 20 pobeda. Trevis Šlenk, generalni menadžer tima, obećao je po završetku prošle sezone Treu Jangu da će oformiti ekipu koja će se boriti za doigravanje – to je i učinio.

Potpisi slobodnih igrača:

Danilo Galinari – 3 godine, 61.5M$.
Bogdan Bogdanović – 4 godine, 72M$.
Režon Rondo – 2 godine, 15M$.
Kris Dan – 2 godine, 10M$.
Solomon Hil – 1 godina, 2.17M$.

Draft:

Birali Onjeku Okongvua sa 6. pozicije i Skajlera Mejsa sa 50. pozicije.

Hokse nije napustio niti jedan igrač koji je prošle sezone imao iole bitniju ulogu, ali valja pomenuti da su ostali bez iskustva i mentorstva Vinsa Kartera. Srećna penzija Vins!

Prva velika dilema koju su Hoksi napravili jeste, zašto Galo kad je Kolins jedan od oslonaca budućnosti tima? Momentalno su se pokrenule lavine trejd ideja i teorija. Galo na trojci ne ide, njegova najveća vrednost očigledno dolazi na poziciji krilnog centra. Trevis Šlenk je otklonio sumnje pre nekoliko dana, kada je izjavio da će Galo početi sezonu ulazeći sa klupe. Primarnu rotaciju visokih igrača, na pozicijama 4 i 5 činiće Kolins, Galinari i Kapela. Svestranost Kolinsa dozvoljava Hoksima da igraju sa 5 vani, u kombinaciji sa Galom. Dok će se u utakmicama gde će čvrstina u odbrani biti potrebnija Lojd Pirs verovatno odlučivati za kombinaciju Galinari i Kapela, jer su obojica značajno kvalitetniji defanzivno od Kolinsa.

Drugo veliko pojačanje je naravno naš Bogdan Bogdanović. Čitajući članke novinara Hoksa prethodnih dana, stekao sam utisak da su jednako oduševljeni dolaskom Bogdana kao mi. Naš as krpi toliko rupa u ovom timu Atlante, da je to zaprepašćujuće. Daleko je od defanzivnog stopera, ali igra jako pametno timski i zaista je jako snažan za beka. Daje timu odličnog sekundarnog plejmejkera u startnoj postavi, nešto što im je žestoko falilo, gde je sav pritisak padao na Janga. Takodje, u situacijama kada protivnički tim svog boljeg defanzivca (i obično većeg) usmeri na Janga, Atlanta će sada imati nekoga ko će to moći da kazni jer će Bogdan napadati defanzivno slabijeg igrača u izolaciji.

Još jedan od Bogdanovićevih kvaliteta, polivalentnost, pogotovo će doći do izražaja u situacijama u kojim će Pirs ići sa postavama sa dva pleja, Jangom i Rondom. U tim situacijama Bogdan bi vreme provodio na krilu, što mu uopšte nije strano s obzirom da je prošle godine u dresu Kingsa podjednak broj minuta provodio na pozicijama 2 i 3.

U Krisu Danu Hoksi dobijaju pravog, legitimnog stopera. Dan je prošle sezone pokazao da je prava napast defanzivno i bio jedan od najboljih odbrambenih igrača na perimetru. Kris nije mogao da zamisli boljeg mentora od Ronda. Režon je neko ko će moći da mu pomogne da otključa i ofanzivni potencijal koji smo očekivali da vidimo od igrača koji je svojevremeno biran čak kao peti na draftu. Dan, kao i Rondo, nema preterano kvalitetan šut spolja, pa bi od Režona mogao da pokupi trikove kako da maksimizira svoju igru u napadu i pored očiglednih mana.

Šlenk je imao jasnu nameru da, nakon primarnih pojačanja koja su bila zacrtana, očvrsne i rotaciju na krilu, pre svega defanzivno. Te je Dvejna Dedmona poslao u Detroit u zamenu za Tonija Snela i Kajrija Tomasa. I dok je Tomas momentalno otpušten, Snel će verovatno videti minute na krilu. Isto kao i Solomon Hil, koji je par dana kasnije potpisao jednogodišnji ugovor.

Kada se sagleda kompletna slika sastava, naše je mišljenje da Hoksi imaju previše igrača koji će očekivati značajnu ulogu i veće minute. Nešto što bi moglo da predstavlja problem u svlačionici, ali isto tako sa potpisima novih slobodnih igrača uz plejadu talentovanih igrača i pikova, Atlanta se pozicionirala kao ozbiljan igrač u eventualnoj razmeni za neku veliku NBA zvezdu. Kevin Hurter i Kem Rediš su talentovani momci čija će uloga naredne sezone značajno opasti. Ne možemo da zamislimo da će u takvoj situaciji biti zadovoljni, ali isto tako bi uz Kolinsa i pikove bili zanimljiv trejd paket za nekog “ozbiljnog” igrača. Bolje rečeno igrača koji je već stasao, za razliku od pomenutih momaka čiji najbolji dani su već pred njima.

Očekivanja:

Bilo da li će ostati u trenutnom sastavu ili trejdovati za neku dostupnu zvezdu, Hoksi se vraćaju u plejof nakon 3 sezone. Koliko će “kliknuti” odrediće da li će biti u gornjem ili donjem delu kostura plejof slike na Istoku. Problem će biti defanzivna strana terena, ali Galo i Bogdan su mnogo bolji u tom segmentu nego što ljudi misle, a dodavanje Dana i defanzivno orijentisanih krila uz pravog zaštitnika reketa u Kapeli govori da će ovaj tim biti značajno bolji i na toj strani. Tre Jang će takodje morati da napravi iskorak defanzivno, u nekim situacijama je bio zaista sraman prošle sezone. Ofanzivno, brojke verovatno neće biti na istom nivou kao prošle s obzirom na mnogo više kvaliteta u ekipi, ali očekujemo još bolju sezonu odličnog plejmejkera.

Podelite vest:
Povezano Vidi sve