Boston Seltiks

Boston Seltiks

Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 06.12.2020. Foto: Chowder and Champions

Uspeo je Boston sa par veterana da popravi prelazni rok, ali će se odsustvo Gordona Hejvora, iako se često mučio sa povredama, i te kako osetiti u igri Seltiksa.

Potpisi slobodnih igrača:

Tristan Tompson – 2 godine, 19M$.
Džef Tig – 1 godina, 5M$.

Draft:

Seltiksi su bili zauzeti na draftu. Sa 14. pozicije birali su strašnog šutera, Erona Nismita. Pik broj 26 na draftu bio je malo iznenadjenje, Kelti su birali Pejtona Pričarda, “iskusnog” plejmejkera. Jam Madar, talentovani Izraelac biran je sa 47. pozicije, ali on će nastaviti da se razvija u matičnom klubu naredne sezone.

Odlasci:

Gordon Hejvord i Bredli Vonamejker napustili su Boston. Iako su svi mislili da će Hejvord iskoristiti opciju i produžiti ugovor sa Keltima, zaraditi ogromnih 35M$ naredne sezone, desilo se iznenadjenje. Hejvord je očigledno bio nezadovoljan situacijom u Bostonu, ali i znao da postoji tržište za njega koje “eksperti” nisu predvidjali. Na kraju je potpisao strašan ugovor sa Šarlotom, a Boston ostavio sa pitanjem – šta sad? Bredli Vonamejker je takodje igrao bitnu ulogu, ne kao Hejvord, ali je imao sjajne minute u velikom broju utakmica. Bio je jedan od boljih rezervnih plejmejkera u ligi, mada neće u ovom slučaju Boston trpeti.

Boston neće trpeti, jer su u Džefu Tigu, po pristupačnom ugovoru, verovatno dobili najboljeg “bekap” plejmejkera u ligi. Ali kao što su Ejndž i Stivens obećali, imaće validnu šansu da se izbori i za mesto startera kada se Kemba Voker vrati nakon pauze zbog povrede (Kemba verovatno neće igrati do sredine januara). Voker je slabo igrao u “mehuru” te je Ejndž u ovom prelaznom periodu često pregovorao sa timovima i u razgovorima koristio Kembino ime.

Značajno pojačanje biće i Tristan Tompson. Nakon dve puste godine sa Kavsima, Tristan će ponovo igrati takmičarsku košarku. Teški centar daje Keltima drugu dimenziju na poziciji centra i nekoga ko će se “tući” sa masivnim centrima u ligi, odredjenim Embidima i Jokićima. Tajs je i prošle sezone igrao odlično za Boston, ali njegovi kvaliteti se razlikuju od Tristanovih i ovime će Seltiksi dobiti šansu da rotiraju i menjaju startne postave onako kako im odgovara. Centarsku rotaciju zaokružiće “gospodar vremena”, Robert Vilijams. Igrač koji daje vertikalnost napadu tima i odredjenu dinamičnost u odbrani. Ne bi nas začudilo da u odredjenom broju utakmica i Vilijams bude starter, uspe li da napravi iskorak sa taktičke strane.

Ono što je sigurno, jeste da su dva startera Džejlen Braun i Džejson Tejtum. Kelti bi ove sezone, nakon odlaska poena Hejvorda i povrede koja će u dobrom delu starta odstraniti Kembu Vokera, mogli da imaju dva igrača sa 25+ poena u proseku. Džejson Tejtum je jedan od najtalentovanijih igrača lige i neko ko će svakako biti MVP kandidat u godinama koje dolaze. U njemu i Braunu Kelti imaju temelj onoga što žele da učine, a to je svakako napad na novu titulu, koja bi bila prva od 2008. godine. Čini se da su toliko dugo prisutni na sceni i jedan i drugi, već dva finala Istoka, te zahtevni navijači Kelta očekuju već više, očekuju prsten, a zaboravljaju da Tejtum ima tek 22 godine. Ne zaboravite, Majkl Džordan se prvi put mogao nazvati šampionom sa 28 godina, Lebron Džejms takodje. Zašto se od Tejtuma očekuje da svoj tim vodi do titule ranije?

Ejndž je obezbedio budućnost i Tejtuma potpisao na rani produžetak ugovora. 

Markus Smart je neko ko će možda očekivati ulogu startera, ali po subjektivnom mišljenju njegove najbolje partije dolazile su kada je meč počinjao sa klupe. Svakako kvalitet za startera, ali ta energija i iskra koju donosi kada ulazi sa klupe može da se meri sa malim brojem igrača u ligi. Često je znao da menja tok utakmice u prošlosti, te mislimo da će ga Stivens početkom nove sezone vratiti u staru ulogu. Neko ko bi u tom slučaju mogao da dobije mesto startera jeste Grent Vilijams. Krilni centar se po ulasku u ligu mučio sa šutem spolja i brzinom igre, ali je napravio krupne korake po restartu lige. Odlično je igrao u “mehuru” i u ovom slučaju bi poštedeo Tejtuma velikih minuta na četvorci i dugoj borbi sa snažnijim igračima.

Još jedan kandidat za startnu postavu jeste Eron Nismit, iako su male šanse da se nešto tako desi, razmišljanje Stivensa u ovom trenutku je potpuna misterija. Nismit bi doneo šuterski dodir uz Brauna i Tejtuma na krilu i ozbiljnu širinu napadu. Zanimljivo će biti koliko će minuta dobiti Pejton Pričard. Ne dešava se često da igrač koji završi sve četiri godine koledža bude izabran u prvoj rundi drafta i dobije zagarantovani ugovor, što znači da Ejndž i Stivens i te kako veruju u njega.

Očekivanja:

I pored odlaska Hejvorda i gubljenja te polivalentnosti na krilu, Kelti bi uz Tejtuma, Brauna i stabilan sistem morali do top 4 na Istoku. Milvoki se vraća gladniji nego ikada, Bruklin sa dva asa svetske klase, Majami želi da ponovi uspehe iz “mehura”, ali sa svima njima u korak idu Kelti.

 

 

 

Ekipe koje smo do sada predstavili:

Atlanta Hoks
Portland Trejl Blejzers
Finiks Sans
Golden Stejt Voriors
Majami Hit
Denver Nagets

Podelite vest:
Povezano Vidi sve