Finiks Sans

Finiks Sans

Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 01.12.2020. Foto: The Arizona Republic

Finiks posle nekoliko godina tavorenja po dnu zapadne konferencije ponovo može sebe ponosno da zove ozbiljnim plejof kandidatom. Dolazak Krisa Pola trebao bi da otključa vanserijiski potencijal nekolicine Finiksovih individualaca.

Trejdovi:

U jednoj od najbitnijih razmena u skorijoj istoriji tima, Sansi su dobili Krisa Pola. Zauzvrat su u Oklahomu poslali Rikija Rubija i Kelija Ubrea.

Potpisi slobodnih igrača:

Dže Krauder – 3 godine, 30M$.
Dario Šarić – 3 godine, 27M$.
Dževon Karter – 3 godine, 11.5M$.
Demijen Džouns – 2 godine, 3.7M$.
Ituan Mur – 1 godina, 2.33M$.
Lengston Gelovej – 1 godina, 2M$.

Draft:

Sansi su sa desete pozicije birali Džejlena Smita.

Bitni odlasci:

Riki Rubio i Keli Ubre su u pomenutoj razmeni postali članovi Oklahome, doduše na kratko. Rubio je zamenjen realno gledano boljim igračem, a Mikal Bridžes je u mehuru pokazao da Finiks ne treba da pati za Ubreom, iako je KOJ imao jako dobru sezonu u Arizoni. Eron Bejns je još jedan igrač koji je igrao veoma dobro za Sanse, ali ni njega nije bilo u mehuru, kada su igrači Finiksa pravili sjajne rezultate. Tada je poziciju rezervnog centra sa uspehom popunjavao Dario Šarić. Po učinku još jedan bitan igrač koji naredne sezone neće biti u narandžastom dresu je Frenk Kaminski. U upravi Finiksa su očigledno odlučili da je Kaminski nepotreban, jer ga je Sakramento (njegov novi tim) dobio po veteranskom minimumu.

Auuu, kako će samo zanimljiva ekipa Finiks biti. Nije Džejms Džouns preterano morao da mozga, niti puno da menja od onoga što je ekipa pokazala u mehuru. A pored toga, uspeo je da nadogradi tim na ključnoj poziciji plejmejkera. Kris Pol je neko ko bi trebao Devina Bukera, a pogotovo Diandrea Ejtona da podigne na nivo više.

Pokazao je Pol u prošloj sezoni da je još uvek daleko od penzije. Dolaskom CP3-a Finiks dobija još jednu ozbiljnu pretnju protivničkim odbranama, posebno u finišu utakmice. Više prostora za Bukera da manevriše (ili Pola, u tome i jeste poente). Cp3 je prošle sezone, u regularnom delu, bio najbolji igrač lige u poslednjih 5 minuta neizvesne utakmice. Najviše postignutih poena, najviši procenat pobeda njegovog tima.

Riki Rubio je odličan organizator igre, ali da se ne zavaravamo, ni blizu Polovih kvaliteta. Uz to, prošle sezone on i Ejton nisu odigrali toliko puno mečeva zajedno. Što povrede, što suspenzija centra Finiksa, Sansi nisu videli iskorak koji očekuju. Ove godine Diandre mora pokazati zašto je biran kao prvi pik na draftu, pre svega ispred Luke Dončića. Opravdanja više nema.

Kamerun Džonson daće širinu u napadu. Haubica Sansa imala je vrlo dobru “ruki” sezonu, 8.8 poena uz 39% van linije za 3 poena je odličan učinak u limitiranom vremenu, pogotovo u prvom delu sezone. Defanziva u trenutnoj petorci može se pokazati kao problem u nekim mečevima, ulaz – Dže Krauder. Jedan od igrača koji uvek igraju sa intenzitetom u odbrani dovoljnim da trgne ekipu. Ukoliko se postava sa Džonsonom ispostavi kao defanzivno labilna, Monti Vilijams će u svakom momentu sezone moći da napravi rokadu i Kraudera ubaci medju startere. Dvojac Mikal Brižes / Dže Krauder biće jedan od boljih na krilu defanzivno gledano u ligi.

Jedan od poteza koji će možda proći neprimećeno, a ujedno je i medju kvalitetnijima Džejmsa Džounsa, je potpisivanje Dževona Kartera na dugogodišnji pristupačni ugovor. Finiks nastavlja saradnju sa igračem koji je apsolutna napast na lopti u defanzivi, a takodje sa velikim napretkom u napadu, pre svega u šutu spolja. Igrač sličnog kova kao Patrik Beverli iz Klipersa sa, bez preterivanja, potencijalom da bude kvalitetniji igrač od pomenutog momka u svim segmentima.

Ono što možda trenutno fali Finiksu jeste jedna ozbiljna poenterska opcija sa klupe. Igrač koji će “premostiti” minute u kojima odmaraju Kris Pol i Devin Buker, pre svega u dugačkom regularnom delu sezone. Obratite pažnju na eventualni “trejd” Finiksa koji će doneti ekipi potrebno u ovom segmentu. Dario Šarić će biti bitan šraf Finiksa, verovatno i najbitniji igrač tima sa klupe. Ali Dario nije igrač pomenutog tipa, Šarić je više “švajcarski nož”, lepak koji će krpiti sve rupe u igri tima, ofanzivno i defanzvino, nije neko ko će preuzeti preveliki poenterski teret.

Očekivanja:

Primetili ste da nismo preterano pisali o Devinu Bukeru. Nema šta i da se piše, od Bukera se očekuje sezona MVP kalibra. Nastavak na ono što je pokazao u prošloj sezoni, pogotovo u često pominjanim igrama Sansa u mehuru. On je apsolutni lider ove ekipe i moraće da nastavi sa ofanzivnim bravurama, uz dodatni iskorak u odbrani, gde je pokazao da može da bude više od solidnog igrača. Finiks kao tim nema prostora za kalkulisanje, nakon poslednjih poteza koje su povukli, plejof se ne sme dovoditi u pitanje, a u zavisnosti od napretka Ejtona i eventualni dodatni potez koji bi Džouns povukao Sansi bi mogli da se bore za najviši plasman.

 

 

Ekipe koje smo do sada predstavili:

Atlanta Hoks

 

Podelite vest:
PovezanoVidi sve