Nju Orleans Pelikans

Nju Orleans Pelikans

Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 07.12.2020. Foto: Bleacher Report

Dejvid Grifin, bivši generalni menadžer Klivlenda, počeo je da ostavlja svoj pečat i na Pelikanima. Ostavio je prošle sezone Alvina Džentrija na klupi tima, ali nije išlo. Pelikansi su bili defanzivno skandalozni. Uz poteze u rosteru, sada dovodi i “svog” trenera, a to je Sten Van Gandi.

Trejdovi:

Nju Orleans je bio deo jednog ogromnog trejda, u kome je učestvovalo čak četiri tima. Istom razmenom tim je napustio Džru Holidej, ali je Grifin to dobrano naplatio. Pored Stivena Adamsa i Erika Bledsoa, Nju Orleans je dobio i Milvokijeve pikove prve runde za godine 2025. i 2027, kao i pravo zamene pikova na draftovima 2024. i 2026. godine. Stiven Adams je momentalno po dolasku potpisao rani produžetak ugovora, te će nakon ove sezone zaraditi 35M$ za dve dodatne godine u dresu Pelikana.

Potpisi slobodnih igrača:

Brendon Ingram – 5 godina, 158M$.
Venjen Gejbrijel – 2 godine, 3.38M$.
Sinderijus Tornvel – 1 godina, 1.62M$.

Draft:

Pelikani su dugo pokušavali da trejduju svog pika sa ovogodišnjeg drafta, kada to nisu učinili, sa 13. pozicije birali su borbenog plejmejkera Kajru Luisa mladjeg.

Odlasci:

Džru Holidej će nesumnjivo biti ogroman gubitak, ali su, kao što smo već rekli, prošli jako dobro u ovom trejdu.

 

Veliki posao obavio je Dejvid Grifin u ovom prelaznom periodu. Pored odličnog naplate u razmeni za Džrua, produžio je odličnog Brendona Ingrama na dugogodišnji ugovor. Budućnost Pelikana sada je u dugim rukama Ingrama i senzacije, Zajona Vilijamsona. Čvrstinu u reketu, nadaju se, popraviće Stiven Adams. Van Gandi je od prvog dana priprema jasan – odbrana, odbrana, odbrana!

Ono što može da raduje navijače tima, jeste da mladi krilni centar u sezonu ulazi bez restrikcija. Bilo je frustrirajuće i za Zajona, kao i za nas koji smo pratili igre tima, gledati kako u najvećim naletima Pelikana Vilijamson mora da napusti teren, ili nije u igri kada se utakmica rešava u samoj završnici.

Trenutni problem Pelikana je evidentan, nedovoljna širina na krilu, pogotovo defanzivno. Nju Orleans nema veliki broj igrača koji su najtraženiji u današnjoj NBA ligi – dugačkih, pokretljivih krilnih defanzivaca koji u napadu mogu da rašire teren šutem za 3 poena. Iza Brendona Ingrama jedini igrač koji može da igra na poziciji tri je Sinderijus Tornvel, a i Tornvel je više bek nego krilo.

Iz novinarskog tabora tima pominju potencijalne trejdove kojim bi umesto Nikola Melija dobili pomenutu širinu na krilu. Ali po našem mišljenju realnije je očekivati da ukoliko dodje do razmene tim napusti neko od bekova. Pelikani sada imaju realno gledano dva startna plejemejkera u ligi, Lonza Bola i Erika Bledsoa. Uz njih, draftovali su Kajru Luisa, a na bekovskim pozicijama su još i Džej Džej Redik, Nikel Aleksander-Voker i pomenuti Tornvel. Ono što je zanimljivo, ili zabrinjavajuće, Pelikani nemaju ni jednog plus šutera u ekipi mimo Redika i eventualno Nikola Melija.

U ovom trenutku Pelikani, čini se, imaju mnogo, a u stvari nemaju ništa. Tim nije preterano dobro ukomponovan, nije još uvek izgradjen oko Ingrama i Vilijamsona i pretpostavljamo da će nakon defanzivnih nadogradnji Grifin gledati i kako da šuterski ojača rotaciju.

Jedina pozicija na kojoj Nju Orleans sigurno neće imati problema je centarska. Iza Adamsa će igrati “egzotični” mladi centar, Džekson Hejs, koji će morati da pokaže napredak u vidu shvatanja igre i širenja ofanzivnog arsenala, ali će svakako biti jedna od zanimljivijih “bekap” opcija u ligi. Kao treći centar najverovatnije će startovati Bili Hernangomez. Španac je u prošlosti imao prespor rad nogu kako bi ostao duže na terenu i igrao značajnije minute, te je verovatno vidjen kao rezervna opcija u slučaju povreda.

Očekivanja:

Po našem mišljenju Pelikani su ispod plejof slike na strašnom Zapadu. Pisali smo već da je jako neizvesno prognozirati stanje i plejof sliku ove sezone, jednostavno, šampionat je nevidjeno uravnotežen. Poslastica za fanove. Zajon Vilijamson će svakako biti senzacija i neko ko će u većem broju minuta postavljati i mnogo bolju statistiku. Ali Nju Orleans je daleko od tima koji može parirati jačim i bolje složenim ekipama u ligi, po trenutnom sastavu. Kao što smo rekli, ne očekujemo da ovo bude sastav koji će početi sezonu.

 

 

 

Ekipe koje smo do sada predstavili:

Atlanta Hoks
Portland Trejl Blejzers
Finiks Sans
Golden Stejt Voriors
Majami Hit
Denver Nagets
Boston Seltiks

Podelite vest:
PovezanoVidi sve