Portland Trejl Blejzers

Portland Trejl Blejzers

Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 02.12.2020. Foto: Rip

Jedan od timova koji će početak nove sezone dočekati u boljem stanju nego li što je završio prošlu – svakako Portland. Trejl Blejzersi su u prelaznom periodu s pravom pun akcenat stavili na defanzivni deo terena, pogotovo krila, a zamisao je u potpunosti uspela… bar na papiru.

Trejdovi:

Još pre drafta, Nil Ošli je potegao obarač i u Oregon vratio Enesa Kantera. Istim načinom stigli su i do Roberta Kovingtona, a Ro-Co bi trebao da bude jedan od bitnijih igrača Trejl Blejzersa ove sezone. Pre svega da pokrpi dosta stvari u odbrani.

Potpisi slobodnih igrača:

Rodni Hud – 2 godine, 21M$.
Derik Džouns mladji – 2 godine, 19M$.
Karmelo Entoni – 1  godina, 2.56M$.
Heri Džajls – 1 godina, 1.7M$.

Draft:

Portland nije učestvovao u prvoj rundi drafta, ali su sa 46. pozicije birali Si Džej Elebija, sa kojim su potpisali potpuno garantovani dvogodišnji ugovor.

Bitni odlasci:

Jedini igrač koji je napustio Portland, a da je prošle sezone imao iole zapaženu rolu je Hasan Vajtsajd. Gubitak za Portland, ili ipak ne? Drama sa Vajtsajdom je bila večito pristuna, kvalitet ne baš uvek. Čini se da u taboru Trejl Blejzersa nisu imali preveliku želju da ga ostave u rosteru.

Fenomenalan posao Portlanda, jedan od najbolje odradjenih prelaznih rokova tima u posledjih nekoliko sezona. Sa Dejmom i Si Džejem, ne postoji šansa da Trejl Blejzersi ne budu kvalitetna ofanzivna ekipa. Ali ono što bode oči godinama jeste skandalozno loša odbrana. Sada, sa Robertom Kovingtonom i Derikom Džounsom pre svih pojačanja, Portland bi mogao da bude ozbiljan u oba pravca.

Uz pomenuti dvojac na krilu, Geri Trent mladji se izdvojio kao kvalitetan defanzivac na perimetru u mehuru, jedina Portlandova poluga u tom periodu. Jusuf Nurkić će odraditi svoj deo posla u reketu i Blejzersi će konačno imati kvalitetnu ekipu u odbrani.

Bitan faktor biće i povratak Rodnija Huda nakon godinu dana pauze, trebalo bi da donese poene sa klupe uz Karmela Entonija. Od Huda se ipak ne očekuje previše na startu sezone, posle teške povrede najverovatnije će biti i pod restrikcijom minuta. Još jedan bitan šraf Blejzersa, Zek Kolins, propustiće početak sezone nakon operacije zgloba. Njegov povratak se očekuje sredinom januara.

Udarni trio će bez sumnje ponovo biti Dejm, Dejm i Dejm. Šalu na stranu, Dejm, Si Džej i Juka su oduvek činili odličnu osnovu tima, ali čini se da ni u jednoj sezoni nisu imali ovako kvalitetan propratni sastav. Kovington i DJJ su igrači kojima lopta ne treba preterano u rukama, što još više odgovara stilu igre najboljih igrača tima.

Ošli je sinoć odgovarao na pitanja o rezervnom plejmejkeru i zašto nije doveden neko iskusan, medjutim uprava kluba i Teri Stots će to zaduženje poveriti mladom Anferniju Simonsu. “Mrav” je bio nekonstantan u prethodne dve sezone, ali je to potpuno razumljivo, još uvek mu je tek 20 godina.

Očekivanja:

Suma sumarum, Portland će izgledati modernije naredne godine nego ikada u eri Dejmijena Lilarda. Sa nekoliko vrsnih krilnih defanzivaca, kakve nisu imali još od odlaska Veslija Metjuza. Plejof ne bi smeo da se dovede u pitanje kao prošle sezone, ali konkurencija na Zapadu je stravična, tako da ih ESPN plasira van plejof slike za narednu sezonu?! Po našem mišljenju, ako se kockice slože, Portland može i do treće pozicije na Zapadu. Problem će biti ako kockice ne budu želele da se slože.

 

 

Ekipe koje smo do sada predstavili:

Atlanta Hoks
Finiks Sans

Podelite vest:
Povezano Vidi sve