Najveća “kocka” ovogodišnjeg drafta

Najveća “kocka” ovogodišnjeg drafta

Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 14.06.2024. Foto: UConn Athletics

Vrline

Pre nego što zađemo u ofanzivne kvalitete Kasla i pogledamo imali tu materijala za pravog plejmejkera, pozabavimo se trenutno najvećim kvalitetom ovog momka, igrom u odbrani, pre svega na igraču sa loptom u rukama, jer to je veština koja će mu doneti minute od samog  starta, nezavisno od ofanzivne pozicije. Kasl je definitivno jedan od najboljih defanzivaca ove klase, pre svega na perimetru, ali je sa ozbiljnim rasponom ruku pokazao da je pristojan defanzivac i sa strane pomoći. Ovaj mladić odlično brani grudima primarno, ne rukama, već sada pokazuje tu jako bitnu crtu, da je uvek ispravno postavljen u odbrani, da igra sa puno želje, istrajnosti i srčanosti. Neko je ko se očigledno ponosi igrom u odbrani, što je danas redak slučaj. Pravi destruktivac na lopti, ne neko ko prosto skakuće oko protivnika i nalazi se na dobroj poziciji, već pravi potpuno pometnu protivničkim plejmejkerima. Ima i jedan neophodan talenat, koji razdvaja dobre od vrhunskih defanzivaca, a to je anticipacija.

Što se njegove ofanzivne igre tiče, nakon što sam pogledao više snimaka i uspeo da odgledam nekoliko utakmica Jukona protekle sezone, moram reći da se slažem sa momkom i da mislim da bi mogao da bude odličan organizator igre u ligi, za razliku od većine skauta. Na Jukonu je bio deo ozbiljne napadačke mašine i nije imao toliko poseda sa loptom u rukama gde je on inicijalno organzivao napade, ali je njegov košarkaški IQ bio vidljiv u gotovo svakom napadu, što je ključ, naravno, za dobrog plejmejkera. Kasl ima nizak dribling i prilično dobro koristi uglove koje njegov centar stvara prilikom pikova, a čitanja u situacijama u kojima ti momenti stvaraju prednost su razlog zbog kojeg ga vidim kao dobrog plejmejkera u ligi. Njegova dodavanja imaju i težinu, brzinu ili mekoću po potrebi, a baca ih sa obe ruke bez uztezanja.

Fizički nije među najmoćnijim igračima, ali bih rekao da je i tu veoma dobro kotiran, opet, potcenjen – imam bolje mišljenje o njemu u tom pogledu od većine internet skauta. Izuzetno široka ramena, kojima stvara prednost prilikom prodora iako nije najbrži košarkaš, a opet, u kombinciji sa jako dobrim radom nogu. Iako nemaju definitvno preteranih sličnosti u igri, Kaslov rad nogu me podseća na jednog jako kvalitetnog igrača kojeg smo davno “skautirali” na koledžu, a to je Šej Gildžas-Aleksander, što je svakako veliki kompliment.

Podelite vest: