Sudijske greške ili namera?

Balkan LA Lakers NBA Sacramento Kings

Sudijske greške ili namera?

Balkan LA Lakers NBA Sacramento Kings
Autor: Uroš Živković Datum objave: 31.05.2024. Foto: Bleacher report

Čuveni meč broj 6

Na red je došao i meč broj 6, koji je odigran 31. maja te godine. Lejkersi, kao branioci trofeja su mogli mnogo da izgube, jer bi porazom ispali, i ostali bez šanse da se bore za treću titulu u nizu.
Sakramento Kingsi su imali priliku da po bedom reše seriju na gostujućem parketu i odu korak dalje i borbom za prsten krunišu fenomenalnu igru koja ih je krasila tokom čitave sezone, kao i hemiju među igračima, koja je bila fenomenalna. Džejson Kid i Nju Džerzi Netsi su čekali svog protivnika u velikom finalu.

Lejkersi su, po običaju, imali ogromnu bazu navijača širom Sjedinjenih Država, a posebno nakon spajanja Šeka i Kobija, koji su u tom periodu činili veliki duo Lejkersa. Dve uzastopne titule prvaka su takođe doprinele da Lejkersi imaju ogromnu popularnost, što je, normalno, i te kako bilo od koristi za ligu.

Sa druge strane, Sakramento Kingsi nisu bili ni blizu toliko popularni. Jesu u tom momentu bili najbolja ekipa lige, ali to nije bilo dovoljno da po praćenosti i publicitetu pariraju velikim Lejkersima.

Za glavne sudije susreta u Stejpls centru izabrani su Dik Baveta, Ted Bernhart i Bob Dilejni, gospoda koja nisu dorasla za ovako bitan susret.

Od samog starta se moglo primetiti da je sudijska trojka naklonjena Los Anđeles Lejkersima, što potkrepljuje činjenica da je domaća ekipa izvela čak 40 slobodnih bacanja na ovom meču, od čega neverovatnih 27 u poslednjoj deonici. Takođe, Vlade Divac i Skot Polard su meč završili sa po 6 faulova.

Katastrofalne odluke su donošene protiv Kingsa, kao što su faul u napadu Skota Polarda, kasnije i Krisa Vebera, nakon kojih su igrači Kingsa i Rik Adelman ostajali u čudu.  Najviše se pričalo o faulu kada su Lejkersi izvodili loptu pod svojim obručem, na 12 sekundi do kraja meča. Očigledan lakat Kobija Brajanta u lice Majka Bibija je promakao arbitrima, bez obzira što je plejmejker Sakramenta pao kao pokošen nakon nokauta.

Sakramento Kingsi su se borili, ali jednostavno nisu mogli da se izbore i izgubili su tesno ovaj duel. Nakon meča Vlade Divac je rekao kako je znao da će biti izbačen zbog faulova, a Rik Adelman je između ostalog rekao da su sudije sudile samo ono što su želele.

Lejkersi su, naravno, smatrali da većih propusta nije bilo, a ogroman broj analitičara i košarkaških stručnjaka se složilo da je suđenje bilo skandalozno i da sudije nisu dozvolile da lepršavi Kingsu odu u veliko finale.

Na kraju, serija je otišla u meč broj sedam, koji je gledalo čak 24 miliona ljudi, što je bio apsolutni rekord kada su finala zapadne konferencije u pitanju.

Spektakularna majstorica je pripala Los Anđeles Lejkersima, koji su slavili nakon produžetka.

Podelite vest: