Analiza drafta, Filadelfija Seventisiksersi

Analiza drafta Draft Philadelphia 76ers

Analiza drafta, Filadelfija Seventisiksersi

Analiza drafta Draft Philadelphia 76ers
Autor: Datum objave: 18.08.2021. Foto: Vesti online

28. pik, Džejden Springer

Od klinca koji je do skoro po ceo dan “visio” na kompjuteru igrajući Fortnajt, ne obazirajući se previše na budućnost, bez obzira na talenat koji poseduje, do novog košarkaša Filadelfija Seventisiksersa oko kog se digla poprilično velika fama među navijačima franšize iz Pensilvanije.

Džejden Tajri Springer rođen je 25. septembra 2002. u Šarlotu, Severna Karolina. Potiče iz potpuno košarkaške porodice, pa samim tim ne čudi što ga je put naneo baš ovde. Košarkom mu se bave oba starija brata, dok mu je otac Geri takođe bio košarkaš. Springer stariji je 1984. na draftu takođe izabran od Filadelfije, ali nažalost, povrede su ga sprečile da zaigra u NBA ligi. Takođe, blizak rođak novog beka Seventisiksersa je i Diandre Bembri, košarkaš koji je početkom avgusta potpisao ugovor sa Bruklin Netsima.

Sjajan početak karijere 193cm visoki Džejden je imao u hrišćanskoj srednjoj školi Lajthaus, nakon čega je prešao u IMG akademiju, gde se takođe istakao. Na početku 2020/21 sezone bio je jedan od najboljih igrača u klasi, tako da je imao dosta ponuda. Springer se odlučio da kao i tokom srednje škole ostane u Tenesiju, tako da je prihvatio ponudu istoimenog koledža. Odmah nakon jedne sezone sa Tenesijem odlučio se za NBA draft.

U poslednjoj sezoni koledža jednog od najmlađih igrača sa ovog drafta dosta je kočila povreda levog skočnog zgloba, koja ga je mučila i u prošlosti. To je jedan od potencijalnih problema Springera zbog kog je ponajviše i “pao” na kraj prve runde drafta.

Iako 44% van linije 7.25 zvuči sjajno i verovatno je dosta privuklo mnoge generalne menadžere, najveća ofanzivna prednost ovog momka je napad na obruč. Veliki deo vremena ovaj igrač provodi u reketu i to mu je jedno od najvećih oružja. Na svim nivoima dobar je u poentiranju, ali u većini situacija želi da ide u reket. Iako ne važi za nekog ogromnog ili previše mišićavog igrača, svoje telo, a pre svega veoma snažan donji deo tela sjajno koristi da se probije do koša. Što se tiče šuta, dovoljno je pouzdan da ga nikada ne možete ostaviti samog. Ipak, dobar procenat spolja ne znači uvek da je neko odličan šuter, a Springer je pravi primer za to. Na koledžu je uzeo veoma mali uzorak, nešto manje od dve uzete trojke u proseku, ali svakako je dovoljno dobar da mu se ne ide ispod bloka.

Slabost u napadu ponekad mu je organizacija. Sa njim se često pokušavalo spuštanje na “keca” i uloga sekundarnog plejmejkera, što nije baš perfektno prolazilo. Činjenica je da nije elitni plej, ali postoje indicije da će se u NBA često naći u toj ulozi, tako da je napredak u tom segmentu poželjan.

Kada se osvrnemo na drugu stranu terena, možemo videti da je Springer jedan od najboljih defanzivaca drafta na bekovskim pozicijama. Njegova specijalnost je odbrana bez lopte. Ekstremno je “tvrdoglav” i najveća mu je prednost je upravo ta što se ne fokusira na svog igrača samo kada ima loptu. Što se tiče odbrane sa loptom, tu ponovo dolazimo do njegove odlične kontrole snage i tela. Jake noge i donji deo tela pomažu mu da sjajno prati protivnika kroz celu utakmicu. Na niskom postu se ne snalazi najbolje, što i nije toliko bitno, jer se od njega svakako ne traži taj deo odbrane. Na skoku Džejden ume biti pretnja što govori i činjenica da je u Tenesiju kao bek imao skoro četiri skoka u proseku. I dalje nije elitni defanzivac, ali uz dobru radnu etiku, i te kako može postati baš to. Svakako, treba napomenuti da on još uvek ima nepunih 19 godina, a uz ogroman potencijal koji poseduje može postati pravo čudo od igrača.

Podelite vest: