Analiza drafta, Filadelfija Seventisiksersi

Analiza drafta Draft Philadelphia 76ers

Analiza drafta, Filadelfija Seventisiksersi

Analiza drafta Draft Philadelphia 76ers
Autor: Datum objave: 18.08.2021. Foto: Vesti online

53. pik, Čarls Besi

Ovaj dvadesetogodišnjak sa veoma zanimljivom pričom je nigerijski košarkaš rođen u Lagosu, visok 211cm.

Bavio se fudbalom do navršenih 12 godina, kada je izrastao već do 185cm. Tada je primećen od strane jednog trenera mlađih selekcija dok je prodavao prženu piletinu pored puta i nosio omanje japanke. Ubrzo nakon toga prestao je da se bavi fudbalom i usredsredio se na razvijanje košarkaških veština. Sa 14 godina Čarls je proglašen za MVP-a košarkaškog kampa “Giants of Africa”, programa koji je osnovao generalni menadžer Toronto Repotorsa, Masai Uđiri.

Ubrzo nakon toga, tada već 208cm visoki Besi preselio se u Sjedinjene Američke Države i karijeru nastavio u srednjoj katoličkoj školi Sejnt Entoni u San Antoniju. Analitičari su ga proglasili jednim od najvećih talenata u klasi, a on je u prvoj sezoni beležio abnormalne brojke od 20 poena, 17 skokova i 5.9 blokada u proseku! Nakon te sezone Besi je proglašen, iz nepoznatih razloga “neprihvatljivim” i nije mu bilo dozvoljeno da igra, a njegova škola je uložila je žalbu koja je odbijena. Uprkos tome, Čarls je igrao prvu utakmicu u sezoni, a trener Džef Merit dobio je otkaz nakon tog meča. Sejnt Entoni se nakon toga pridružio hrišćanskoj ligi u Teksasu koja je nigerijskom košarkašu dozvoljavala da igra.

Kasnije je prešao u DiSejls srednju školu u Lujvilu (Kentaki), a tu odluku je doneo nakon što je pomoćni trener Sejnt Entonija otpušten, inače čovek sa kojim je Besi bio najbliži u ekipi. Završio je sezonu i bio ocenjen sa pet zvezdica, a koledž košarku odlučio je da počne u Zapadnom Kentakiju, gde se u godinama do drafta naosvajao raznih nagrada.

Centar atleta sa rasponom ruku od 221cm, izvanrednim skakačkim i blokerskim sposobnostima i pristojnim šutem sa svih pozicija na terenu. Karakteristike koje zvuče u najmanju ruku kao san i koje većina NBA timova želi u svojim redovima. Zbog čega je onda igrač ovakavog opisa izabran tek krajem druge runde drafta, verovatno se većina pita? Idemo redom.

Besi poseduje solidnu sposbnost poentiranja na obruču. Njegova dužina pruža mu mogućnost da u dobrim procentima završava čak i pod kontaktom i faulom. Sve je to za sada korektno i ništa više. Ima mesta za napredak i definitivno ga mora biti, jer u NBA ligi su svakako veoma drugačije zveri nego protivnici koje je on do sada imao. Što se tiče igre leđima, Besi će morati mnogo da radi, jer u reketu maltene nema nijedno oružje kojim bi mogao da savlada rivale u NBA ligi. Na koledžu mu je i u ovom segmentu njegova dužina donosila prednosti, ali činjenica je da bez mnogo uloženog truda Čarls neće to preneti u NBA, ako tamo zaigra sledeće godine. Što se tiče odbrane na “postu”, može se reći da je tu nešto uspešniji nego u napadu. Raspon ruku pomažu da uglavnom dolazi do blokada ili u najgorem slučaju veoma otežanog šuta za protivnika. Takođe, jedan od problema ovog igrača mogu biti povrede. Besi je na koledžu pretrpeo tešku povredu kolena zbog koje je duže vreme odsustvovao sa terena. Uspešno se oporavio čak i pre nego što mu se to predviđalo, ali je to svakako uticalo na njegov pad ispod prve runde, a na kraju skroz do kraja druge.

Na kraju dana, Besi ima neke od karakteristika za kojima će NBA timovi uvek žudeti i koje će uvek tražiti. On ima priliku da brzo napreduje u odbrani uz pravi proces, a takođe da, ako je to uopšte moguće, još više poboljša skok igru. To su stvari koje je realno očekivati, a kada je u pitanju ofanzivna strana terena, uz par koraka napred na njoj može postati legitiman startni centar u određenom broju ekipa NBA lige.

Podelite vest: