Draft predstavljanje: Brendon Klark

Draft

Draft predstavljanje: Brendon Klark

Draft
Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 20.06.2019. Foto: Empire Sports Media

14. Brendon Klark

Gonzaga / Krilni centar / 204cm

16.9 poena, 8.6 skokova, 3.2 blokade, 1.9 asistencija, 1.5 izgubljenih lopti, 69% iz igre, 69% slobodna bacanja

(FOTO: Miami Herald)

Klark je odigrao sjajnu drugu godinu na koledžu, ali u malom San Hoze Stejtu. Da bi bio ozbiljno primećen od strane NBA skauta morao je da se premesti u ozbiljniju konfernciju. To je i učinio obavivši transfer u Gonzagu gde je njegov produktivnost ostala netaknuta protiv mnogo jače konkurencije. Predstavama u trećoj godini na koledžu Klark je najverovatnije zavredeo mestu u lutriji na ovogodišnjem draftu.

Nije njegov napadački repertoar strašno širok, ali ono što radi, radi na jako kvalitetan način. Postavljamo pitanje ipak kako će se to preneti na NBA teren, s obzirom da je Klark jako često snagom na postu protiv fizički inferiornijih igrača dolazio do pozicija za postizanje poena. Ono što hoće sigurno, to je jako visok nivo inteligencije, sposobnost i želja da uvek pronadje pravi pas, ono najbolje za ekipu, ne za sebe.

Njegovo telo nije prototip onoga što NBA „geometri“ traže. Pre svega, dužina ruku postala je nezaostavna mera koju skauti cene, a Klarkov raspon je jednak njegovoj visini – „samo“ 203cm. Pored toga, sjajno krilo ima već 22 godine. Kada sve ovo sklonimo na stranu, ovaj momak je jedan od najvećih atleta koji izlazi na draft u poslednjih desetak godina.

Mimo lenjira, ovaj momak je odigrao jednu od najbolji sezona koledž košarke u poslednjih nekoliko godina. Statistički, samo je jedan momak doprineo više pobedama svog tima od 2010. godine od njega – Zajon Vilijamson. To i jesu dva najbolja igrača u koledž košarci protekle sezone.

Klark se mnogo bolje kotira kao defanzivac u NBA ligi. Tu njegova atletska nadmoć dolazi do punog izražaja. Prosto je neverovatno kojom brzinom pomera stopala, u bilo kom smeru. Još fascinantnije – kojom brzinom se odvaja od zemlje kada skače. Specijalne atlete se nalaze u NBA ligi, a ovaj dečko će biti jedan od nadarenijih prvog dana kada postane član iste. Klark je beležio čak 3.2 blokade po utakmici, iako je visok samo 204cm.

Brendonov problem je lako uočljiv. Nije veliki šuter, daleko od toga. U smeru u kojem se liga kreće apsolutno je nemoguće pobedjivati ukoliko imate više od jednog igrača na terenu koji ne može da šutira spolja. Što znači da bi Klark ukoliko ne razvije šuterske sposobnosti najbolje bio opremljen da igra kao “small ball” petica. Naredne problem bio bi branjenje fizički nadmoćnijih centara.

Suma sumarum, Klark će svakako doneti ogroman kvalitet svakom timu koji ga bude izabrao na draftu. Spreman je da doprinese od prvog dana i ne sumnjamo da će tako i biti. Razvoj njegove ofanzivne igre samo će utvrditi koliko će velika njegova karijera u NBA ligi biti.

Podelite vest: