Predstavljanje “rukija”: Detroit Pistons

Analiza drafta Detroit Pistons Draft

Predstavljanje “rukija”: Detroit Pistons

Analiza drafta Detroit Pistons Draft
Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 14.07.2023. Foto: Detroit Pistons Twitter

25. pik

Markus Saser

(Marcus Sasser)

Saser je izabran kao drugi pik Pistonsa u prvoj rundi. Radi se nosiocu igre jednog od najboljih koledž programa prethodne godine. Saser je bio alfa i omega Hjustona, ali sada predstoji period adaptacije na ulogu koju će imati u NBA ligi, jer kvalitet za glavnog igrača realno gledano nema.

Markus je plejmejker, rođen u Dalasu, 2000. godine. Visok je 188cm, sa rasponom ruku od 200cm. Izabran je kao 25. pik od strane Memfis Grizlisa i prosleđen u Detroit.

Saser će imati čime da doprinese i ofanzivno i defanzivno, bitno je da, kao što sam već naveo što pre u svojoj glavi prebaci da u NBA ligi neće biti ono što je bio na koledžu. Imao je puno problema sa nekim nerezonskim šutevima, uzimao je teške trojke i šuteve u prvim sekundama napada. Klasičan šerif u Hjustonu. To neće smeti da bude slučaj u Detroitu, na taj način može samo da zakuca sebe za klupu. Igrač je fine mehanike i preciznog šuta, ali je zbog pomenutih pokušaja totalno srozao sebi procente. Inače, u nekoj ulozi 3&D beka koja mu se predviđa mogao bi da ima finu budućnost. Nije veliki kreator ni za sebe ni za druge, ali igra odličnu, odličnu odbranu na lopti i šutira veoma precizno u spot ap situacijama. Iz ćoškova je prošle sezone šutirao neverovatnih 64% trojke.

Kao što rekoh, igra odličnu odbranu na lopti. Nema veliku širinu u odbrani, u smislu da može da preuzima previše, možda između bekova, po neko fizički slabije krilo, ali ovaj deo posla radi fantastično. Odlično drži napadače ispred sebe, ne dozovljava da ga probiju i u većini situacija ima dužinsku prednost zbog odličnog raspona ruku.

Već sam pomenuo, a to će svakako biti ključ i najveća prepreka – Saser mora brzo se transformiše iz zvezde u igrača zadatka i uloge. Zvuči jednostavno, ali za mnoge koji su odrastali ubeđeni u nestvarne košarkaške domete ovo je bila i nepremostiva prepreka. Ego, iracionalno samopouzdanje, pa i možda najbitnije potpuno drugačiji način igranja košarke su ozbiljne zamke.

Podelite vest: