Predstavljanje “rukija”: Hjuston Rokets

Analiza drafta Draft Houston Rockets

Predstavljanje “rukija”: Hjuston Rokets

Analiza drafta Draft Houston Rockets
Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 10.07.2023. Foto: Houston Rockets Twitter

20. pik

Kem Vitmor / Cam Whitmore

Momak pre svega neverovatne snage. Što mi volimo da kažemo – bikčina. Zaista nerealna snaga gornjeg dela tela, kojom bukvalno probija kroz defanzivce na putu do obruča, gde je najbolji deo njegove ofanzivne igre. Kem Vitmor je šutirao oko 65% na obruču, vanserijski procenti za igrača koji nije centar. Izuzetno skočan, eksplozivan, što mu u kombinaciji sa pomenutom snagom daje moć u blizini koša.

Problem dolazi malo dalje od koša. Vitmor ima solidan izbačaj, ali prilično spor. To mu ne pravi probleme toliko na “trojci” koliko na poludistanci. U principu, ovo je razlog što je pao prilično nisko na draftu iako se pre godinu dana pominjao i kao top 5 pik. Momci koji bivaju birani u tom regionu obično sa sobom nose moć kreacije sopstvenog šuta, a Vitmor zbog vremena koje mu je potrebno da “opali” po košu ima jako puno problema u pomenutim situacijama. Jako loši procenti nešto duže poludistance i floutera, koje je šutirao mizernih 20-25%.

Mislim da će svakako imati rolu u ligi, iz prostog razloga što je precizan šuter u situacijama u kojima ima malo više prostora i vremena da šutira, kao što je to slučaj na liniji za 3 poena, u odnosu na poludistancu, gde je mnogo veća gustina igrača i protivnik će ga čuvati bliže, naravno.

Imao je vrhunskih defanzivnih poseda na lopti, baš, baš vrhunskih. Strašne lateralne kretnje i pomenuta snaga gornjeg dela tela. Užasno ga je teško pomeriti kada zauzme poziciju, pa ima šanse i u “duelima” kada preuzima mnogo više igrače. Šta više, centre na koledžu je čuvao sa velikim uspehom. U NBA su malo ozbiljnije zverke, ali sigurno da će imati određenog uspeha i tu.

Defanzivno do problema zna da dođe kada čuva igrača bez lopte. Da previše gleda nosioca, zaboravi na svog pa često kasni da izađe iz blokova ili dozvoli lagano utrčavanje. Koncentracija.

Ofanzivno će pored bržeg izbačaja morati da poradi na uključivanju saigrača u igru, preeemali broj dodavanja ima kada spusti glavu i krene na prodor.

Prognoza

Nagomilano. Tako izgleda postava Hjustona na krilu, što se pozicija koje Vitmor može da pokriva tiče, tu pre svega mislimo na 3 i 4. “Ispred” njega su tu Dilon Bruks i Džašon Tejt koje će morati da preskoči na trojci, kao i Džabari Smit mlađi i Tari Ison na četvorci, uz Džefa Grina koji je igrao i bekap peticu za Denver prethodnih meseci. Postoji mogućnost da Vitmor ne dobije baš veliki broj minuta u prvoj sezoni, iako se zaista radi o talentovanom momku.

Podelite vest: