Predstavljanje “rukija”: Portland Trejlblejzers

Analiza drafta Draft Portland Trail Blazers

Predstavljanje “rukija”: Portland Trejlblejzers

Analiza drafta Draft Portland Trail Blazers
Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 12.07.2023. Foto: Portland Trail Blazers - Twitter

23. pik

Kris Muri

(Kris Murray)

Momak koji dolazi iz košarkaške familije, blizanac Kigana Murija koji je odigrao vrhunski u svojoj “ruki” sezoni za Kingse, u nedavno završenom prvenstvu. Otac, Kenjon je takođe nastupao za Ajovu, kao i blizanci. Doduše, sa dosta manje uspeha. Nema sumnje da je Kiganova sezona značajno uticala i na činjenicu da Kris bude izabran već u prvoj rundi, iako nije mlad za “rukija”, jer i pored izgleda, imaju veoma sličan košarkaški stil.

Kris bi mogao da bude zanimljiv NBA košarkaš. Nije veliki atleta, ako uopšte, ali ima zanimljivu građu, dugačke ruke, onako prototipično NBA krilo, odnosno krilni centar.

Muri je krilni centar, visok 203cm i rasponom ruku od čak 213. Rođen je 2000. godine, u Sidar Rapidsu, državi Ajova, a kao što smo već pomenuli, studirao je na istoimenom koledžu.

Bio je epicentar napada svoje koledž ekipe, ali to će se definitivno promeniti dolaskom u NBA. Mislim da će Kris više igrati ulogu nekog šutera po ćoškovima i zadatak će mu biti da širi teren saigračima, bar na početku karijere. Sumnjam da će protiv mnogo atletski nadarenijih košarkaša (od onih na koledžu) tako redovno ići na post ili prodor, kao što je to činio na Ajovi. Ključni zadatak ovog leta biće da poradi na konstantnosti šuta. Inače ima jako lep izbačaj, ali je, možda i zbog velikog opterećanja i uloge, kao i teških uzetih šuteva, pogađao tek 34% trojki prošle sezone. Mislim da će manji teret u napadu i sigurno više prostora uticati na to da njegovi procenti u NBA budu značajno bolji. Jednostavno, ima sve preduslove za to.

Veliki deo uspeha zavisiće i od odbrane. Koliko će biti stabilan protiv bržih igrača u NBA, ali po svom filmu koji sam video, mislim da će dobro preneti igru sa koledža. Jako fino pomera noge lateralno, retko kasni, mogao bi donositi solidan doprinos od prvog dana. Širok raspon ruku mu pomaže da blokira ili natera ofanzivca da promeni šut.

Prognoza

Cenim da će Kris već u prvoj sezoni biti starter Portlanda, ekipe koja će veoma verovatno ući u rekostrukciju. Jedino pitanje će biti da li će Čonsi ići sa baš niskom petorkom: Ent, Skut, Šarp, Grent, Nurkić u kojoj bi Muri izvisio ili će neko od nižih igrača ipak na klupu, jer bi sa Krisom značajno dobili i na čvrstini i na dužini. Pričamo sve pod pretpostavkom da će Dejm otići, što zaista očekujemo.

Podelite vest: