Predstavljanje “rukija”: Portland Trejlblejzers

Analiza drafta Draft Portland Trail Blazers

Predstavljanje “rukija”: Portland Trejlblejzers

Analiza drafta Draft Portland Trail Blazers
Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 12.07.2023. Foto: Portland Trail Blazers - Twitter

43. pik

Rajan Ruper

(Ryan Rupert)

Kod Rupera se sve vrti oko potencijala, budućnosti. Ovaj dečko nije spreman da doprinosi u NBA ligi, ni blizu, bar po mom mišljenju. Blejzersi veruju u njega, s tim u duhu on je već potpisao višegodišnji garantovani ugovor, iako je biran tek sa 43. pozicije. Kažem “iako” jer igrači koji su poslednjih godina birani sa tako niskih pozicija obično potpisuju two-way ugovore.

Rajan Ruper je Francuz, rođen u Strazburu, 2004. godine. Kao jako mlad počeo je da igra seniorsku košarku za Pole, u trećoj ligi Francuske, a prethodnu godinu je proveo u Nju Zeland Brejkersima, kao deo programa tamošnje lige vezanog za pripremu mladih igrača za NBA draft. Ruper igra na poziciji krila, visok je 198cm, a najviše intrige budi njegov neverovatni raspon ruku od 221cm

Narednu godinu će, pogotovo po onome što sam video tokom Letnje lige (što nikako nije sjajno) provesti najverovatnije većinom u razvojnoj ligi. Ne verujem da će biti mesta za njega u rotaciji Blejzersa i pored činjenice da verovatno kreću u rekonstrukciju tima. Njegov forte će definitivno biti odbrana, čiji kvalitet je jako blizu NBA nivou, a ima potencijal za mnogo više od proseka. Strašno brze, dugačke ruke koje je koristio na pravi način u Australiji, kvalitet koji mu je dozvolio da već sa 18 godina bude starter u jednom profesionalnom timu i solidnoj ligi. Gledajući snimke, iskreno stečem utisak da bi na tom delu terena mogao jednog dana biti i među najboljima u ligi… Problem dolazi u ofanzivi.

Iako često potpuno sam, ostavljen, provociran da šutira, Ruper je pogađao tek 25% uzetih šuteva za 3 poena. Mizerno malo. Njegova forma šuta i mehanika su se popravili u odnosu na neke mečeve u mlađim kategorijama igrajući za Francusku, sada to budi neku nadu, ali rezultati su još uvek očajni. U finalu australijske lige, Sidnej Kingsi su ga ostavljali potpuno samog, bukvalno mu okretali leđa – nije mogao da pogodi ništa. Ovo pišem iz razloga što ga to očekuje i u NBA, uz još dalju liniju za 3 poena. Gro njegovih šuteva je i sa bližom “trojkom” bio kratak, što će predstavljati dodatni problem.

Ostatak igre ne pominjem iz razloga što zaista malo šta ima da se pomene. Znam da postoji određen potencijal u kreaciji za druge. Francuzi su ga često koristili i kao plejmejkera, ali nije to ni blizu nivoa potrebnog da uopšte dribla na NBA utakmicama. Verovatno i bolje za njega. U Australiji je promašio više od 80% šuteva koje je uzeo nakon makar i jednog driblinga i spuštanja lopte.

Prognoza

Razvojna liga, nada u veliki boljitak u šutu, inače ni ogroman defanzivni potencijal neće pomoći da dugo ostane u ligi.

Podelite vest: