Predstavljanje “rukija”: San Antonio Spurs

Draft San Antonio Spurs

Predstavljanje “rukija”: San Antonio Spurs

Draft San Antonio Spurs
Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 06.07.2023. Foto: Rolling Stone

1. pik

Viktor Vembanjama / Victor Wembanyama

Verovatno najpoznatiji “ruki” u skorijoj istoriji lige, pa otuda i nema potrebe da mnogo pišemo o njemu, ali dodaćemo par naših uvida. Već sutra ćemo ga videti protiv “vršnjaka” u Letnjoj ligi, mada postoji opcija da mu to bude i jedina utakmica na pomenutom takmičenju.

Vembanjama je svakako fenomen kakav se retko viđa. U stvari, ne znam da li smo ikada videli nešto što je zapravo slično njemu? Fluidnost pokreta ovog čoveka graniči se sa video igricom, s obzirom na visinu od 226cm. Kada raširi ruke, Vembi pokriva 240cm…

240.

Vembanjama bukvalno hvata obruč kada ispruži ruke, pa opet “pleše” na terenu dovoljno da bi radio ovakve stvari:

Naravno, postoje tu stvari koje bodu oči. Njegova građa mnoge navodi da pomisle kako će ga kroz karijeru pratiti brojne povrede, ali to bukvalno ne možemo znati. Ono što znamo za sada je da je Vembi već odigrao dve sezone zahtevne profesionalne košarke, da je bio i nosilac ekipe u jednoj kvalitetnoj ligi Francuske i da su protivničke odbrane konstantno bazirale odbranu na njemu, pa da i pored toga nije propuštao utakmice zbog povrede.

Sigurno je da će imati problema sa snagom donjeg dela tela i da će čvršći i teži centri i krilni centri uspešno pomerati sa pozicije, bar u prvim godinama, ali Vembenjama je jedan od igrača slične građe koji sigurno može dobar deo prostora koji izgubi da nadoknadi nerealnim rasponom ruku.

Da ne pominjemo da će igrati pod nadzorom jednog od najvećih košarkaških umova svih vremena.

Segment koji mene najviše, hajde da se tako izrazim – brine, jeste Vembijev šut spolja. Mislim da se nekako previše oslanja na njega i da to nije njegov forte, a zbog svih lošijih faktora za šut, možda nikada neće ni biti. Mislim pre svega na ogromne šake i dužinu ruku (Nešto donesu, nešto odnesu, zar ne?) kao i mehanika, koja nije perfektna i ima puno prostora za napredak. Mislim da će imati jako loše procente šuta spolja, makar u uvodnim sezonama.

Sumarum, očekujemo veliku sezonu i pored ovih “briga”. Nema sumnje da će Vembi biti ozbiljan faktor od prve sekunde u defanzivi, a da će velika rola u napadu doneti i zavidne brojke. Uz svu popmu sigurno glavni kandidat za novajliju godine.

Podelite vest: