Karmelo Entoni i NBA: Šta dalje?

Legende Slobodni igrači

Karmelo Entoni i NBA: Šta dalje?

Legende Slobodni igrači
Autor: Nikola Milenković Datum objave: 23.04.2019. Foto: houstonchronicle.com

Prošlo je više od 5 meseci otkad je Karmelo Entoni odigrao svoju poslednju utakmicu u NBA ligi, a da li će ikada više zaigrati je pitanje na koje možemo samo da nagađamo odgovor.

(FOTO: onlinegambling.com)

Budući član Kuće slavnih, osvajač NCAA titule sa Sirakjuzom, kao i brojnih medalja sa reprezentacijom Sjedinjenih Američkih Država, trenutno je bez kluba i verovatno budućnosti u ligi.

Nekada mašina za koševe i po mišljenju mnogih jedan od najboljih košgetera u istoriji lige, odigrao je svoju poslednju utakmicu 8. novembra 2018. protiv Oklahome, na kojoj je postigao 2 poena.

Entoni je odstranjen iz ekipe Hjustona, a zatim i trejdovan u Bulse, odakle je odmah otpušten. Pre nego što je stigao u Hjuston, gde je sa Kris Polom i Džejmsom Hardenom trebalo da čini veliku trojku, trejdovan je iz Oklahome u Atlantu, odakle je, takođe, odmah otpušten. Za Roketse je potpisao veteranski ugovor.

Kako u Hjustonu, tako je i u Oklahomi trebalo da bude član velike trojke, zajedno sa Raselom Vestbrukom i Polom Džordžom. Uz jednu razliku, koja je veoma bitna – hijerarhija.

Dolazeći u ekipu Tandera iz Niksa, gde je bio alfa, u Oklahomi je vrlo jasno ko je glavni. Primarna opcija je Rasel Vestbruk, zatim Pol Džordž, a Karmelo je trebalo da bude treća violina. To je bila nepoznata situacija za Mela. Sistem igre Oklahome mu nije odgovarao, šutirao je mnogo više trojki, u odbrani su morali da ga pokrivaju, a posle povrede Robersona to je došlo do izražaja. Jednostavno, nije išlo.  Procenti šuta su mu bili najniži u karijeri, a tokom sezone je postojala opcija da Karmelo počne da ulazi sa klupe, što je on kategorički odbio. U fazonu: “Ja sam Karmelo Entoni, ne ulazim sa klupe.”

Kako sam Karmelo kaže:“Oklahoma nije bila dobra sredina za mene.”

(FOTO: eurohoops.net)

Stigavši u Hjuston, Karmelu je jasno stavljeno do znanja kako stoje stvari. Osam od deset utakmica u dresu Hjustona počeo je sa klupe. Prihvatio je svoju ulogu, a mnogi košarkaški analitičari bili su skeptični o potezu Hjustona. No, pored svog prijatelja Krisa Pola, Karmelo je mogao samo da procveta…Ili ipak ne. Nešto ponovo nije štimalo, ali šta?

Karmelo Entoni je karijeru izgradio na svojim napadačkim sposobnostima. Kobi Brajant je jednom prilikom izjavio kako je Melo igrač kojeg mu je bilo najteže da čuva, a bivši Entonijev trener u Denveru – Džordž Karl, izjavio je da je upravo Melo najbolji napadač kojeg je ikada trenirao. Ali nikada se nije isticao odbranom.

Roketsi su umalo savladali Golden Stejt u finalu konferencije u sezoni pre Mela, a u svom rosteru imali su dvojicu sjajnih defanzivaca – Mba A Mutea i Arizu. Obojica su napustili ekipu, a dolaskom Mela odbrana Hjustona je trpela i defanzivno su bili jedan od najgorih timova lige. Protivnici Hjustona naslađivali su se napadajući Karmela, dok je bio na parketu. U Hjustonu nije imao toliko sjajne defanzivce kao što su Adams, Džordž i Roberson u Oklahomi, da pokrivaju njegove greške.

Druga stvar koja nije štimala je ono što ga je odlikovalo tokom cele karijere – napad. Sistem Hjustona se zasniva na mnogo šutnutih trojki i veliki broj poena iz reketa. Karmelo nikada nije bio sjajan šuter za tri, a tokom svoje kratke ere u Hjustonu procenat ubačenih trojki bio je jedva preko 30%.

Uzimao je mnogo neefikasnih šuteva sa poludistance, preko ruke protivnika, što je dodatno kvarilo napad Hjustona. Tako se nije moglo dalje. Dve strane su se razišle, a trener Hjustona Majk D’Antoni izjavio je da je Karmelo bio veliki profesionalac, ali da jednostavno nije štimalo.

Posle razlaza sa Hjustonom i otpuštanja iz Čikaga, kružile su glasine da bi Karmelo mogao da pokuša da revitalizuje karijeru u Lejkersima, kod još jednog od svojih najbližih prijatelja – Lebrona Džejmsa. To se nije dogodilo.

Pitanje je, šta bi se moglo dogoditi?

Karmelo Entoni će uskoro napuniti 35 godina. Izgubio je u velikoj meri svoju brzinu, a njegov napadački arsenal se ne uklapa više u moderan NBA. Odbrana mu nikada nije bila jača strana, tako da godine nisu popravile ovaj segment njegove igre.

Svi parametri govore da je budući član Kuće slavnih odigrao svoje u ligi. Da li će eventualno iskočiti neki Njujork ili Denver, ukoliko Karmelo prihvati mnogo manju ulogu i minutažu, i simbolično ga potpisati – ne znamo, ali možda bi za ovog sjajnog igrača bilo najbolje da kaže “penzija”.

 

 

Podelite vest: