Predstavljanje slobodnih igrača: 22. Jonas Valančijunas

Slobodni igrači

Predstavljanje slobodnih igrača: 22. Jonas Valančijunas

Slobodni igrači
Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 29.06.2019. Foto: Beale Street Bears

22. Jonas Valančijunas

15.6 poena, 8.6 skokova, 1.4 asistencije, 1.1 blokada, 1.8 izgubljenih lopti, uz proseke 56/29/80. Jonas je nastupao za Toronto Reptorse i Memfis Grizlise.

(FOTO: The Globe and Mail)

Dugo je Jonas Valančijunas u ligi. Jako dugo, medjutim, čini se da nikada nije dobio pravu priliku, to jest, nikada ga ekipa nije koristila na pravi način.

Onda je stigao u Memfis. U taboru Grizlisa Jonas je odigrao 19 utakmica na kojima je izgledao kao jedan od najbolji centara lige. Beležio je u tom periodu 19.9 poena, 10.7 skokova, 2.2 asistencije, 1.6 blokada, 2.7 izgubljenih lopti.

I nisu to bile tek neke “prijateljske” utakmice. Ubacio je 27 poena tada još uvek aktuelnim šampionima, pa 33 poena Hjustonu koji je bio u žestokom naletu, te 27 poena Rudiju Goberu i Džezerima.

Kada je Jonas u naletu i kada ekipa igra kroz njega, ne postoji čovek u NBA ligi koji može da ga zaustavi. Toronto Reptorsi su ekipa koja to nikako nije koristila godina (pre svega se misli na prethodne sezone, jasna prevaga ove godine bio je Kavaj Lenard).

Slično kao i Enes Kanter, Jonas takodje ima velikih problema sa odbranom pik en rola, ali je u odnosu na Turčina zaista dosta sposobniji.

Valančijunas je odbio opciju u ugovoru po kojoj bi zaradio 17.6 miliona dolara sledeće sezone i tako postao potpuno slobodan u izboru nove/stare sredine. Veruju u njegovom taboru da je unosan dugoročni ugovor veoma izgledan.

Čini se da obe strane žele novi dogovor. Litvanac je jako brzo prirastao za srca navijača u Memfisu, nakon što je u poslednjih nekoliko meseci sezone izgledao kao apsolutna zvezda. Godi mu i svakako želja mladjih igrača da se vrati u sastav Grizlisa – najveći talenti tima, Džeren Džekson mladji i Dža Morant, otvoreno su putem Instagrama regrutovali Jonasa.

Najbolji scenario finansijski: 

Valančijunas će najverovatnije zahtevati najmanje 60 miliona dolara i 4 godine ugovora. Čini se da je pozicioniran da toliko i dobije, verovatno baš od strane Memfisa.

Najbolji fit: 

Najbolju košarku karijere odigrao je upravo u Memfisu, u limitiranom vremenu. Nije potrebno više dodavati.

Šta mi mislimo da će se destiti: 

Jonas će potpisati ugovor na najmanje 60 miliona dolara i to sa Grizlisima. Ono što novinari Memfisa pominju kao opciju i što je jako realno, jeste da Jonas dobije veliki novac, ali da taj novac ne bi bio ravnomerno rasporedjen. Litvanac bi u prvoj godini dobio značajno veći novac nego li u preostale tri. Otprilike 20 miliona dolara u prvoj godini. To bi ostavilo mnogo više prostora timu da u narednim godinama, kada Morant i Džekson budu stasavali, da ekipu dodatno popunjavaju, značajno bi im dalo na fleksibilnosti.

Podelite vest: