Predstavljanje slobodnih igrača: 30. Ajzea Tomas

Slobodni igrači

Predstavljanje slobodnih igrača: 30. Ajzea Tomas

Slobodni igrači
Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 27.06.2019. Foto: NBA.com

30. Ajzea Tomas

8.1 poen, 1.9 asistencija, 1.1 skok, 1.5 izgubljenih lopti, šuterski proseci 34/28/64. Ajzea je u prošloj sezoni bio član Denver Nagetsa.

(FOTO: Fear The Sword)

Šta povrede i jedan nož u ledja mogu da naprave od legitimnog MVP kandidata. Ajzea je pretrpeo možda i najveću košarkašku nepravdu vidjenu u NBA ligi. Srce i dušu je dao ekipi Boston Seltiksa, a oni su ga zamenili kao par čarapa.

Povrh svega, Ajzea je u karijeri do sada zaradio “samo” 32 miliona dolara. Naravno da je samo. Jedan Deren Kolison kuca na pedeseticu. Pričamo ovde o čoveku koji je ne tako davno beležio gotovo 29 poena i 6 asistencija po meču, vodio Kelte do finala Istoka u kome ga je surova povreda kuka udaljila sa terena.

Ajzea je nedavno izjavio: “Uzbudjen sam da ponovo pokažem koliko mogu. Znam da ću se vratiti na stari nivo.”

Tomas će posle dva leta provede u oporavku konačno moći da trenira. Veliki je udarac za NBA igrača da izgubi to dragoceno vreme za trening, vreme za napredak u svakom smislu. Na Tomasovom primeru jasno je koliko nedostatak kvalitetne fizičke baze može da utiče na igru.

Ajze je prošlu sezonu proveo u Denveru. Veliki deo iste potrošio je na oporavak, a iz tabora Nagetsa su mu dali koliko god da mu je potrebno vremena za oporavak. Vratio se u finišu regularne sezone i odigrao 12 mečeva, medjutim nije uspeo da se probije u rotaciji tima koji je bio medju najboljima na Zapadu, a posebno dubok na bekovskim pozicijama.

Najbolji scenario finansijski: 

Ima li pravde na ovom svetu? Da ima, Boston bi izgubio trku za Kembom Vokerom (Kajri je već jednom nogom van tima) i Ejndž bi pokušao da se za izdaju iskupi jednim masivnim, masivnim jednogodišnjim ugovorom. Koliko god da preostane u budžetu, ajmo sve da damo Ajzei. Veoma moguće je da Kelti neće biti pravi takmičari i u borbi za najviše domete sledeće sezone, tako da ovaj potez neće naškoditi budućnosti tima, sledećeg leta bi te pare ponovo bile u budžetu. Pitanje je samo koliko bi Tomasova herojska košarka uticala na razvoj Tejtuma i Brauna.

Najbolji fit: 

Boston, većinom objašnjeno u poslednjoj rečenici, verovatno nije najbolji fit za Ajzeu. A ono što može da ga raduje je da postoji veliki broj odličnih do solidnih solucija. Indijana se čini kao najbolja od svih. Pejsersima jako fale poenteri. Oladipo neće započeti sezonu, Kolison je na izlaznim vratima. Mekmilan bi mogao u omalenom pleju da dobije ozbiljno napadačko oružje ukoliko Tomas zaista uspe da se bar približi starom nivou.

Šta mislimo da će se desiti:

Mnogo domina treba da popada da bi red došao na Ajzeu ovog leta. Otuda jako teško proceniti. Tim sa rupom na poziciji pleja mogao bi da potegne obarač. Vizardsi mi deluju kao zanimljiva destinacija takodje, s tim što bi Ajzea morao doći na veteranski minimum.

Podelite vest: