Predstavljanje slobodnih igrača: 44. Ivica Zubac

Slobodni igrači

Predstavljanje slobodnih igrača: 44. Ivica Zubac

Slobodni igrači
Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 26.06.2019. Foto: Silver Screen and Roll

44. Ivica Zubac

8.9 poena, 6.1 skok, 1.1 asistencija, 1 izgubljena lopta u proseku, uz 56% iz igre, i 80% sa linije slobodnih bacanja. Igrao je za timove iz Los Andjelesa, Lejkerse pa Kliperse.

(FOTO: Orange County Register)

Zubac je odigrao odličnu sezonu, nakon dve godine lutanja konačno sebe postavio na NBA mapu. Toliko značajno je pokazao talenat da je uprava Lejkersa, s pravom, izvredjana od strane javnosti kada su ga za “sitne novce” poslali , ni više ni manje nego u tabor gradskih rivala.

Ovog leta mu ističe “ruki” ugovor, te je Zubac ograničeno slobodan igrač, što znači da Klipersi imaju pravo da izjednače svaku ponudu koju mladi Hrvat prihvati. I prava je mala misterija koji timovi su zainteresovani i koliko su spremni da izdvoje za jednog talentovanijih centara u ligi.

Ivica intrigira mekanom rukom od kada je stigao u ligu. “Eksperti” su došli do zaključka da igrači koji imaju sigurnu ruku sa penala, imaju u sebi mogućnost da razviju precizan šut i do teritorije šuta za 3 poena. Zubac je ove sezone šutirao preko 80% sa linije slobodnih bacanja.

Nije to pak kvalitet koji je najviše impresionirao timove ove sezone. Zubac je znatno napredovao u radu nogama i pokazao da će biti sposoban defanzivac i protiv naprednih ofanzivnih stilova. Dodatni korak napred i u zaštiti reketa, uz nekoliko zvučnih blokada verovatno je dodatno podiglo vrednost.

Najbolji scenario: 

Verujemo da se u timu Ivice Zubca nadaju da je neki od timova baš, baš zagrizao za njegov potencijal i da postoji ekipa koja će ponuditi unosan dugoročni ugovor i pucati na nadu da će Hrvat napraviti jednak pomak u igri u godinama. Možda previše optimistično, ali mislim da bi Zubac mogao da dobije i do 10 miliona dolara godišnje od strane timova koji neće biti trenutni konkurenti, već će uložiti u budućnost.

Najbolji fit: 

Poslednjih dana pominje se jako često razmena kojom bi Stiven Adams napustio Oklahomu. Mesto centra u tom slučaju bilo bi upražnjeno, da li bi on bio dovoljno interesantna opcija? Zubac ima značajno mekšu ruku, a s obzirom na nedostatke Rasela Vestbruka, centar koji širi teren morao bi biti prioritet Tandera ovog leta. Druga zanimljiva opcija su Vašington Vizardsi. Tim iz glavnog grada neće biti značajan takmac u sezoni koja dolazi, a to je ujedno i ekipa u kojoj bi Zubac već u narednoj sezoni bio jedna od boljih napadčkih opcija. Ukoliko bi uspeli da oslobode budžet, Hrvat bi bio odlična opcija. U oslobadjanju budžeta pre svega mislimo na selidbu Dvajta Hauarda.

Šta mislimo da će se desiti:

Svakako da postoji interesovanje za Zubca, ali je teško zaključiti koliko su timovi spremni da izdvoje u ovom trenutku. Potpuna enigma je i dužina ugovora. Mislim da Hrvat ne bi smeo da prihvati manje od 5 miliona dolara, a najrealnija situacija biće nekih 21 milion dolara za 3 sezone.

Podelite vest: