Ajzea Tomas – nepravda ili nemogućnost?

Legende

Ajzea Tomas – nepravda ili nemogućnost?

Legende
Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 30.08.2021. Foto: Hoops Habit

Ajzea Tomas je nakon trejda u Klivlend od superstara došao do igrača koji se kroz trening kampove i amaterske lige bori da dobije minimalan ugvor u najjačoj ligi sveta. Opšte shvatanje je da nekadašnji 60. pik zaslužuje još jednu šansu i da je na delu velika nepravda, a mi vam kao po običaju donosimo manje popularno mišljenje i pogled iz nekog drugog ugla.

Nema sumnje da je Tomas svoj težak i nesvakidašnji košarkaški put krunisao u Bostonu, bila je to priča iz bajke i partije koje su svakodnevno zauzimale naslovne strane sportskih časopisa. Pamtićemo njegovih 28.9 poena prosečno, 33 ubačena poena nakon sestrine smrti, plej-of kada je bio dostojan rival Lebronu i sigurno da ni jedan čovek sa gramom emocije nije imun na priču omalenog plejmejkera.

(FOTO: NBA.com)

Međutim profesionalni sport, pogotovo na nivou NBA lige ne dozvoljava život na osnovu stare slave ukoliko trenutni doprinos nije zadovoljavajuć. Nažalost ‘prajm‘ Ajzee Tomasa je trajao kratko, tek dve sezone, da bi potom povrede učinile svoje i nakon trejda u Kavse ga potpuno izbacile iz dotadašnjeg ritma. Ne smemo zaboraviti ni da kada pričamo o najboljim partijama bivšeg pika Kingsa moramo da se vratimo u period od pre četiri sezone, što jasno govori da je Tomasovo vreme ipak prošlo.

Istina je da je Ajzea u Sijetl Pro-am ligi ubacio 81 poena, ali se postavlja pitanje kojoj konkurenciji i koliko su tamošnji učesnici daleko od nivoa najkvalitetnije lige sveta. Poređenja radi Pejton Pičard i Majk Džejms su takođe imali monstruozne partije, samo u Portlandovoj Pro-am ligi, gde je prošlosezonski ruki Seltiksa zabeležio čak 92 poena, a košarkaš CSKA 63 poena, 7 skokova i 6 asistencija, ali ni Džejms nema ugovor, dok je Pičard bio tek igrač uloge u jednoj prosečnoj ekipi Bostona. Koliko god fascinantne nastupe viđali u takvim takmičenjima ne možemo ih uzeti kao merodavne za dobijanje NBA ugovora.

Povrede u kombinaciji sa godinama i lošim fizičkim predispozicijama su nažalost odvojile omalenog Ajzeu od NBA parketa, ali tu ne vidimo razlog za plakanjem i sažaljevanjem već prilikom za dokazivanjem na znatno većoj stepenici od Pro-am liga. Pa se postavlja prosto pitanje, zašto se Tomas kroz izdanja u Evropi ne izbori za povratak u USA? Sigurni smo da bi ga gotovo svaka ekipa, pa čak i one evroligaške, oberučke prihvatile i dale mu jak ugovor uz ulogu lidera.

Mišljenja smo da put postoji, daleko teži od onoga kako to predstavljaju američki i mahom ostali mediji, ali svakako postoji. Bilo bi zanimljivo videti Ajzeu Tomasa na evropskim terenima gde mu povrh svega fizičke predispozicije ne bi predstavljale nikakav deficit, daleko zanimljivije od čitanja gomile svakodnevnih objava u vidu sažaljevanja, jer realnost je nažalost takva, a Tomas u ovom momentu ne može da pomogne ni približno kao nekad.

Pisano od strane administracije Astronaut Hoops portala na Instagramu, zapratite ih.

Podelite vest: